A kockázati életbiztosítás lényege, hogy védelmet nyújtson neked és családodnak, olyan váratlan esetek bekövetkezése esetén is, melyek sokszor komoly anyagi nehézségeket is hoznak megukkal.

Mivel ez egy rendkívül fontos szerződés, mely akár több évtizeden keresztül is tarthat, nagyon körültekintően kell választani. Összegyűjtöttük, hogy mire figyelj mindenképp megkötés előtt, hogy valóban a számodra megfelelő kockázati életbiztosítást szerezhess!

1. Megfelelő biztosítási összeg választása 💰

Sokan követik el azt a hibát, hogy az alacsony havi díjak reményében egy olyan csomagot választanak, melyben a térítési összeg túl alacsony az igényekhez képest. Egy 10-20 millió forintos kifizetés alapvetően nem tűnik rossznak, de ha hozzávesszük azt, hogy kiesik legalább az egyik kenyérkereső, akkor a család könnyen felélheti ezt az összeget bármilyen kirívó költekezés nélkül. Ráadásul ha bármilyen hiteltartozásod van, akkor azt is sokszor ebből az összegből kell fedezni – akár évekig.

Figyelj az inflációra – a biztosítási összeg évi felülvizsgálata

Ugyanide tartozik a biztosítási összeg értékvesztése az infláció következtében. Azt sajnos mindenki tudja ma már, hogy könnyen elveszítheti a vásárlóértékét a megtakarításunk vagy befektetésünk. Nincs ez másképp a biztosításoknál sem.

2. A kockázati életbiztosítás időtartama ⏳

Érdemes az életbiztosításodat időtartamát úgy meghatározni, hogy szinkronban legyen legalább a legnagyobb kiadásaid időtartamának hosszával. Tehát ha várhatóan 20 év múlva jár le a jelzáloghiteled, akkor ne a 10 éves biztosítást válaszd. Ha csak most született meg a gyermeked, akkor legalább egy 18-20 év lesz, mire anyagilag egy kicsit is önnálló tud lenni. Az egyetemi és egyéb taníttatási költségekről nem is beszélve.

Megújíthatóság

Ehhez kapcsolódóan fontos azt is tudnod, hogy ha lejár a biztosítás, akkor van-e lehetőség annak megújítására, és ha igen milyen kikötések és díjak mellett. Sok biztosító évente emeli az árat a biztosított életkorával párhuzamosan, illetve vannak olyan biztosítók is, ahol egy teljesen új szerződést kell írni az előre meghatározott időtartam elteltével.

Fontos azt is tudni, hogy a biztosítód rendelkezik-e egy adott kor felett biztosítással – ha nincs megfelelő csomagjuk, akkor lehet biztosítót kell váltanod!

3. Kiegészítő szolgáltatások és opciók 👨‍👩‍👧‍👦

Kockázati életbiztosításoknál általában nagyon sok kiegészítő szolgáltatás közül tudsz választani. Mivel rengeteg élethelyzetben folyamodnak az emberek életbiztosításhoz, mindenkinek érdeke az, hogy a lehető legjobban személyre szabható legyen az ajánlat.

A legsűrűbben előforduló kiegészítő szolgáltatások többek közt a:

  • Balesetbiztosítás
  • Rokkantsági biztosítás
  • Az életbiztosítás kiterjesztése krónikus vagy kritikus betegségekre, illetve
  • a biztosítottak körének kiterjesztése például gyerekre, házastársra.

4. A biztosítói gyakorlat ügyintézésben, kárrendezésben 👩‍💼👨‍💼

Sajnos vannak olyan szempontok, melyek alapvetően csak a gyakorlatban derülhetnének ki. Ezekhez tartozik például az, hogy az adott biztosító milyen kárrendezési aránnyal rendelkezik, és hogy hogyan kezelik a bejövő kárigényeket. A lassú ügyintézés, a kárigénnyel kapcsolatos szőrszálhasogatás, rejtett díjak, és még sok más tényező rengeteg bosszúságot tud okozni egy ügyfélnek. Mivel mi már több ezer szerződést kötöttünk, és folyamatosan segítjük az ügyfeleink az ügyintézésben, tudjuk nagyon jól milyen helyzetben melyik csomag vagy szolgáltató nyújtja a legtöbbet. Hasznosítsd tudásunk egy konzultáció során, melyre a lenti űrlap segítségével pár kattintással jelentkezhetsz!