Több tízezres rezsitámogatás érhető el az egészség- és önsegélyező pénztárral

Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2021-es adataiból kiderül, hogy 1,055 millió tagja van a hazai önsegélyező- és egészségpénztáraknak, ami az előző évhez képest 30 ezres növekedést jelent. A növekvő népszerűsége ellenére mégis sokan nem tudják, mi mindenre használhatják fel a pénztárban összegyűlt megtakarításukat.

A pénztárban gyűjtött megtakarítást előre meghatározott célokra lehet elkölteni mint például:

–        gyógyszerre,

–        gyógyászati segédeszközre,

–        optikai termékekre, szemüvegre, kontaktlencsére,

–        lombikbébi programra,

–        őssejtlevételre, -feldolgozásra és -tárolásra,

–        gyógyterápiás kezelésekre,

–        magánorvosi ellátásra

–        pelenkára

–        beiskolázással kapcsolatos költségekre.

De miért érdemes ezen a számlán gyűjteni a pénzünket és egészségpénztáron keresztül finanszírozni a kiadásainkat?

Azért, mert a pénztári befizetéseink után 20 százalék adókedvezményt kaphatunk, úgy, mint ahogy a nyugdíj előtakarékosságoknál is (az önkéntes nyugdíjpénztári, nyugdíjbiztosítás, vagy nyugdíj előtakarékossági számlán elhelyezett megtakarításunk esetén). Önsegélyező és egészségpénztári befizetésünk után legfeljebb évi 150 000 forintot kaphatunk vissza a befizetett személyi jövedelemadónkból. Az viszont kevéssé ismert, hogy az ilyen pénztári megtakarítás és az ezzel járó adókedvezmény egyesek számára rezsicsökkentésre is használható.

Akár 150 000 forintot is kaphatsz a gáz- és áramszámládra

Az egészség- és önsegélyező pénztár tagjai az egészségpénztári befizetések egyenlegét 30 ezer forint/hó (a minimálbér 15 százaléka) értékben rezsiköltségeik csökkentésére is felhasználhatják, amennyiben védendő fogyasztónak minősülnek.

Fontos megjegyezni, hogy a rezsire fordítandó egyenlegnek 180 napja (kb. 6 hónapig) a számlán kell lennie és csak csatorna-, villany- és gázszámla elszámolására használható. Nem fedezi a közös költség; TV, internet vagy telefon előfizetést; sem a szemétszállítást.

A 180 napos pénztartási feltétel mutatja, hogy ezzel a támogatással előre kell tervezni, tehát aki most nyitna pénztári számlát rezsicsökkentő céllal, leghamarabb is februárban jutna hozzá a támogatáshoz. Továbbá a támogatás feltéte, hogy rendelkezni kell a védendő fogyasztói státuszról szóló igazolással.

Tehát amennyiben rendelkezel ezzel a státusszal, nem csak a saját megtakarításodat fordíthatod rezsifizetésre, hanem az adójóváírást is, legfeljebb évi 150 000 forintig.

Ki számít védendő fogyasztónak?

A Grantis megkeresésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közölte, hogy a szolgáltatók jelenleg összesítve 2021. évben 36 389 védendő fogyasztót tartottak nyilván. Ugyanakkor elképzelhető, hogy vannak olyan – elméletileg – védendő fogyasztói státuszra jogosult felhasználók, akik nem élnek a lehetőséggel, és nem regisztrálnak a szolgáltatónál.

Szociálisan védendő fogyasztónak tekinthető, aki, vagy akinek a háztartásában élő személy:

●       időskorúak járadékában részesül

●       a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott települési támogatásban részesül,

●       ápolási díjban részesül,

●       rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül,

●       otthonteremtési támogatásban részesült a támogatás megállapításától számított 3 éven keresztül vagy

●       nevelőszülő, hivatásos nevelőszülő, aki saját háztartásában neveli a gondozásába helyezett gyermeket

●       a Nemzeti Eszközkezelő Programban részt vevő természetes személyek otthonteremtésének biztosításáról szóló törvény szerinti Lebonyolítóval bérleti jogviszonyban áll vagy gyermekek otthongondozási díjában részesül.

Fogyatékkal élő akkor jogosult védendő fogyasztói státuszra, ha kezelőorvos igazolásával:

●       vakok személyi járadékában részesül,

●       fogyatékossági támogatásban részesül,

●       lakossági fogyasztó vagy vele közös háztartásban élő személy életét vagy testi épségét közvetlenül veszélyezteti a kikapcsolás vagy a villamosenergia-ellátás megszakadása (pl. lélegeztető géphez szükségáram biztosítása).

A pénztári rezsitámogatáson kívül számos más kedvezményt is igényelhetnek a védendő fogyasztók

A MEKH rámutatott, hogy a szociálisan rászorulók élhetnek a részletfizetés és a fizetési haladék lehetőségével, valamint kikapcsolás helyett az előre fizetős mérő alkalmazásával.

A fogyatékkal élők egyéb típusú kedvezményekkel élhetnek, mint pl. a havi (időközi) mérőleolvasás, készpénzes számlakiegyenlítés a felhasználási helyen, általánostól eltérő mérőhelykialakítás, kikapcsolás alóli mentesség egészségügyi okok miatt, vagy egyedi segítség a számla értelmezésében.

A fizetési könnyítések mint például a részletfizetés illetve fizetési haladék nyújtása elsősorban akkor ajánlott, amikor egy nem várt nagyságrendű számla érkezik, vagy adódhatnak olyan élethelyzetek is, amikor segítséget jelent. Az előre fizetős mérő felszerelése optimális megoldás arra, hogy tudatosságra ösztönözze a felhasználót, könnyebbé válik a havi családi költségvetés tervezése, és a takarékosság is jobban nyomonkövethető.

Az egészség- és önsegélyező pénztáraknál a 180 napos gyűjtési időszak elsősorban a tudatosan előre gondolkozó fogyasztóknak nyújthat egyfajta biztonságot, akiknek lehetőségük van félretenni, bizonyos összegeket megtakarítani és felhasználni a rezsitámogatást a téli időszakra jellemző magasabb számlákban. Láthatjuk, hogy az idei fűtési szezon nagy részében azok tudják havi 30 ezer forinttal csökkenteni a rezsit, akik már hónapokkal ezelőtt elkezdtek megtakarítani pénztári számlán. A mostanság egyre inkább kiszámíthatatlan jövőre ehhez hasonló lépésekkel lehet felkészülni, amelyre egy független pénzügyi tanácsadó egyénre szabottan rá tud mutatni egy ingyenes konzultáció keretein belül.