Főbb megállapítások

    • Vannak olyan egészségbiztosítások, amelyek gyógytornát is tartalmaznak, és ezzel kiválthatod akár több havi bérlet árát.

    • Amennyiben egészség- és önsegélyező pénztárakkal veszed igénybe a szolgáltatást, akkor visszakapod az szja-d 20 százalékát.

Az egészségbiztosításod kitermelheti az árát

Léteznek olyan magán, illetve vállalati egészségbiztosítási csomagok, amelyek gyógytornát, vagy akár gyógymasszázst is tartalmaznak, jellemzően évi 10-12 alkalommal vagy a szolgáltatási limit erejéig. És ezek az alap szolgáltatásokon, – mint a járóbeteg szakrendelés, labor- és diagnosztikai vizsgálat, ambuláns műtét, egynapos sebészet és telefonos ügyfélszolgálat – felül vehetők igénybe. 

Egy magán gyógytorna foglalkozás ára általában 15 ezer forint felett kezdődik, egy 5 alkalmas gyógytorna bérlet ára pedig jellemzően 70 és 90 ezer forint körül alakul.

Magán gyógytorna árak

Szolgáltató/ÁrakAlkalmanként5 alkalmas bérlet
Oxygen Medical15 000 Ft68 000 Ft
Fizioart16 000 Ft75 000 Ft
Gyógytornászom16 000 Ft76 000 Ft
Budapesti Mozgásszervi Magánrendelő17 ezer Ft-tól75 ezer Ft-tól
TritonLife18 990 Ft69 990 Ft
Mozgáskontroll Központ17 000 Ft81 000 Ft
Wáberer Medical Center18 000 Ft81 000 Ft
Duna Medical Center20 000 Ft-tól90 000 Ft-tól
Forrás: Grantis gyűjtés a magánklinikák árlistái alapján

Az egészségbiztosítások már havi 15-25 ezer forinttól elérhetők, azaz ha a magasabb összeggel számolunk is, három havi díjból akár egy bérlet árát is fedezheted, és közben a többi szolgáltatásra is ugyanúgy jogosult vagy. Ha úgy hozza az élet, hogy szükséged lenne rá és egyébként is költened kellene erre, akkor a biztosításod egy évben legalább 2 havi bérlet árát is kitermelheti. Azt viszont fontos tudni, hogy a magán egészségbiztosításoknál kizárják az előzményeket, tehát az újonnan felmerülő eseményekre tudod felhasználni.

A gyógytorna nem minden magánegészségbiztosítási csomagban van benne, de biztosan elérhető például a Generalinál, az Unionnál és az IZYS-Alfánál. Hogyha ez a szempont fontos számodra, akkor szakértőink segítenek olyan csomagot választani, amely a gyógytornát is tartalmazza.

BiztosítóGenerali
Private Care
Exkluzív csomag
Generali
MediHelp
Azur
csomag
Union PrivateMed Next 
Extra csomag
mellé
Move 5 kiegészítő
IZYS-Alfa
Prémium
(szűrés nélkül)
Felhasznál-hatóság12 alkalom/év20 alkalom/év75 ezer Ft-ig/év
(masszázsra is)
100 ezer Ft-ig
Havi díj35 000 Ft*42 800 Ft*24 600 Ft* (önrésszel)
+2000 Ft kiegészítő
13 700 Ft-tól
*40 éves, alapvetően jó egészségügyi állapotú személlyel számoltunk

A vállalati egészségbiztosítások árai egyéni díjkalkuláció alapján dőlnek el, például a résztvevők számától függően, de ezek még olcsóbbak is lehetnek a magán egészségbiztosításoknál, és akár az előzmények befogadására is van lehetőség, így ha már egyébként is jársz, akkor folytathatod a gyógytornát a biztosításoddal. A felhasználhatóságra azért itt is hoztunk néhány példát.

BiztosítóGenerali Company Care
Exkluzív
Medicover Spring BlueCIG Pannónia 
Elixír
Felhasználhatóság12 alkalom/év10-10 alkalom/év
(gyógytorna és masszázs)
10 alkalom/év

Gyógytorna persze van az állami egészségügyben is, de meglehetősen bonyolult bejutni, még annak is, akinek alapos oka van rá, például lábtörés, gerincferdülés, vagy csak fáj a háta az irodai munkától. A háziorvos ugyanis nem írhatja ki, csak szakorvosi beutalóval, például rheumatológiai, ortopédiai, neurológiai, lehet igénybe venni, amire a több hetes vagy hónapos várakozás szintén meglassítja a folyamatot, magánban viszont akár azonnal igénybe veheted a szolgáltatást, jó körülmények között és profi szakemberek segítségével.

Gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápia egészségpénztárral

Az egészségbiztosításon túl egy másik lehetőség is van, ha olcsóbbá akarod tenni a gyógytornát, a gyógymasszázst vagy a fizioterápiás kezeléseket, és itt indoklásra sincs szükség, bármikor igénybe veheted, amikor szeretnéd.

Ma már a legtöbb magán szolgáltatónál lehet fizetni egészség- és önsegélyező pénztárral. Ezzel az opcióval azért járhatsz jobban, mintha csak szimplán készpénzzel vagy bankkártyával rendeznéd a számlát, mert a befizetéseid után minden évben visszaigényelheted a személyi jövedelemadód 20 százalékát, évi 150 ezer forintig, amit gyűjtögethetsz vagy akár újra levásárolhatsz. 

Ha maradunk a 75 ezer forintos bérlet példájánál, akkor már 2 darab öt alkalmas bérlet árát visszakaphatod, ha egy évben befizetsz 750 ezer forintot az egészség- és önsegélyező számládra. 


A pénztári számládat egyébként még sok mindenre felhasználhatod.

Például egészséges élelmiszereket, gyógyvizeket, gyógyteákat, tisztálkodási szereket és vitaminokat vásárolhatsz róla. Fizethetsz vele a magánrendeléseken, a patikákban, az optikákban és a gyógyászati segédeszköz boltokban, például ortopéd cipőt is vehetsz, ezek után ugyanúgy érvényesíteni tudod az adójóváírást. A legtöbb egészségpénztár ma már önsegélyező pénztár is egyben, így akár olyan célokra is gyűjtögethetsz, mint a gyermekvállalás vagy a lakáshiteltörlesztés.

Mégis úgy tűnik, hogy egyelőre kevesen használják gyógytornára a pénztári tagságukat. A Generalihoz például tavaly a tagok körülbelül 2600 számlát nyújtottak be gyógytorna, gyógymasszázs és fizioterápia igénybevételéről, ami összegszerűen a teljes felhasználásnak az 1 százalékát jelenti.

Az IZYS-nél 151 tag 266 alkalommal vett igénybe gyógytorna vagy gyógymasszázs szolgáltatást. Tavaly egész évben egyébként több mint 97 ezer szolgáltatást számoltak el, átlagosan 42 ezer forintos értékben, de a kifizetésnek csak a 0,81 százaléka ment ezekre a célokra.

Szeretnél még olyan tippeket hallani, amik megkönnyítik a hétköznapi kiadásaidat? A Grantis öngondoskodási szakértői örömmel segítenek neked megtalálni azokat a pontokat a háztartásodban, amiken okos pénzügyi megoldásokkal lehetne spórolni.