Főbb megállapítások:

  • A fesztiválokra jellemzően balesetbiztosítást célszerű kötni, több biztosító is kínál erre vonatkozó csomagot.
  • Amennyiben külföldi fesztiválra készülünk, akkor érdemes olyan utasbiztosítást választani, amely a fesztiválon történt biztosítási eseményekre is térít.
  • A biztosítók például fedezetet nyújthatnak a baleseti eredetű műtétekre, a kórházi tartózkodásra, és arra is, ha kirabolnának vagy elhagynád az okmányaidat.
  • Grantis tanácsadódra akkor is számíthatsz, hogyha történik valami, segítünk a biztosítókkal való egyeztetésben is, hogy minél hamarabb megkapd a biztosítási összeget.

Mi baj történhet egy fesztiválon?

Természetesen egy fesztiválra azért megyünk, hogy jól érezzük magunkat, de balesetek sajnos bármikor történhetnek, főleg az olyan helyszíneken, ahol sokan vannak, ott a kockázat is nagyobb. Lehetnek teljesen hétköznapi, banális esetek is, például megbotlunk tánc közben, vagy megsérülünk, miközben a tömegen keresztül kell áthaladnunk. Persze, nem szabad egyből a legrosszabbra készülni, de benne van a pakliban, hogy kirabolhatnak minket vagy valamilyen egyéb katasztrófa történik, például kidől egy fa vagy meggyullad valami körülöttünk. Esetleg a rekkenő hőség, a nem megfelelő higiéniai viszonyok vagy gyomorrontás miatt a kórházban kötünk ki.

A biztosítók speciális ajánlatai a fesztiválszezonra

Az Union Menta balesetbiztosításán belül van egy FUN csomag, amely ideális lehet a fesztiválokhoz, nyaralásokhoz. A biztosítás legalább 10 napra, már 16 éves kortól megköthető, és nemcsak belföldön, de külföldön is védelmet nyújt. A baleseti eredetű műtétekre például 1 millió forintot is téríthetnek, amennyiben szükséges plasztikai helyreállító műtét is, arra 2 millió forintot. A csonttörésre és a hosszan tartó kórházi ellátásra 200 ezer forint a fedezet. Baleseti eredetű halál, maradandó egészségkárosodás vagy kóma esetén pedig 10 millió forintot fizet a biztosító. Bizonyos körülményekre, mint például ha közlekedés során történt a baleset, akkor többszörösen térítenek. A napidíj 315 forint, és egyébként a biztosítás egész évre kiterjeszthető.

Az Alfa Help Z-Generáció balesetbiztosítási csomagja kifejezetten a bulizós, szülőktől messze tanuló fiatalok számára kínál védelmet. A szolgáltatás életkortól és a csomag típusától függően már havi 1000 forinttól elérhető. 20 éves fiatal felnőtt gyermekünket például úgy engedhetjük el fesztiválozni, hogy a biztosító a baleseti eredetű műtét, égés, csonttörés- és repedés mellett például fizethet az elmaradt tanulmányok pótlására, az állatharapásra és a kullancscsípésre is. Rablás esetén 200 ezer forintot térít a biztosító, valamint a személyi okmányok és a bankkártyák pótlásában is segítenek. Szintén hasznos lehet a 24 órás orvosi call center, a második orvosi szakvélemény kérésének lehetősége és a 10 millió forintos felelősségbiztosítás, rokkantságra 1 millió forint a fedezet.

Így térítenek a biztosítók a tipikus fesztiválos esetekre

Union Menta
FUN csomag
Alfa Help Z-Generáció
Mi van akkor, ha a fesztivál területén kívül, mondjuk a kempingben történik a baleset?

Térítenek.
A kockázatviselés a Föld valamennyi országára kiterjed, a nap 24 órájában.
Nincs területi korlátozás.


Térítenek.
Térít-e halláskárosodásra?

Balesetből adódóan igen.
Amennyiben ennek nem volt előzménye, és a biztosított akut módon legalább 31 százalékos maradandó egészségkárosodást szenved.
Hirtelen fellépő, egyszeri külső behatás esetén.


Balesetből adódóan igen.
Hirtelen fellépő, egyszeri külső behatás esetén.
Mi van akkor, ha kirabolják a sátrat?

Vagyontárgyakra nincs térítés.


Térít, amennyiben testi fenyegetés történt, a biztosított öntudatlan volt/védekezésre képtelen állapotba helyezték, vagy hirtelen cselekvéssel tulajdonították el tőle a tárgyat. 



Zsebelés és „trükkös” lopások esetén nem térítenek, például ha észrevétlenül történik a lopás.
Térít-e, ha a telefon, laptop megy tönkre pl. eső miatt?
Térít-e, ha elhagyjuk a kütyünket?
Térít-e, ha elhagyjuk az okmányainkat?

Kiterjeszthető erre a biztosítás, a Prémium csomag keretében, ha balesetből ered a személyi okmányok elvesztése.


Bank-, hitelkártya elvesztése, ellopása, illetve megsemmisülése esetén is térítenek.
(kártyaletiltás, okmányok előállításának költségei)
Forrás: Grantis gyűjtés a biztosítók adatai alapján

A kockázatviselés a biztosítóknál jellemzően nem terjed ki arra az esetre, ha a baleset alkoholos állapottal, bódító-, kábító- vagy hasonló hatást kiváltó szerek fogyasztásával, toxikus anyagok rendszeres szedése miatti függőségével összefüggésben következett be.

A Colonnade Biztosítónál a fesztiválokra a normál utasbiztosítások köthetőek. Hosszabb külföldi tartózkodásra, akár egy éves tartamra viszont köthetők tanulóbérletek. 

A K&H Biztosító azt javasolja, hogy amennyiben külföldi fesztiválra szól a jegyünk, vagy tinédzser gyermekünk utazik, a poggyászba mindenképpen kerüljön utasbiztosítás, hiszen egy külföldi zenei fesztiválon is történhet váratlan esemény, például elvesznek az irataink, vagy egy baleset, ami akár komoly anyagi terhet róhat a vállunkra. Az utasbiztosítással többek között ezekre is felkészülhetünk. 

Tippek a biztonságos fesztiválozáshoz

Kellő tudatossággal mi magunk is megtehetjük a tőlünk telhetőt, hogy jobban vigyázunk az értékeinkre, például ne hagyjuk őrizetlenül a cuccainkat, és csak a legszükségesebb tárgyakat vigyük magunkkal. Érdemes több helyen elosztani az értékeinket, hogyha valamit el is lopnának, ne vesszen el egyszerre minden, például a lakáskulcsot nem tanácsos a pénztárcában és az okmányaink között tartani, mert akkor a cím és a kulcs birtokában még a lakást is kipakolhatják. Vagy az olyan rendezvényre, ahol fesztiválkártyát használnak, felesleges készpénzzel teli pénztárcával menni.

Fontos a magunkra és az egymásra való odafigyelés is, a fényvédelem, a réteges öltözet, a kényelmes cipő, és a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás is mind elengedhetetlenek egy fesztiválra. Vannak azonban olyan dolgok, amikre nem lehet előre felkészülni, ezért jó, ha van biztosításunk, amely baj esetén pénzösszegben térít nekünk

Hogyha pedig megtörtént a baj, akkor amint lehetséges, érdemes bejelenteni a biztosítónak. Ha épp stresszhelyzetben vagy, és azt sem tudod, hova kapj, a tanácsadódat is felhívhatod, és segítünk, hogy mit kell tenned, milyen dokumentumokat kell benyújtanod, ha kell, akkor a biztosítókkal is beszélünk. Fontos, hogy mindent tudj igazolni, például rablás esetén készüljön jegyzőkönyv, és el tudj vele számolni, hogy pontosan mi tűnt el, vagy ha orvoshoz, kórházba kerülsz, akkor a leleten is szerepeljenek a baleset körülményei. 

Te is készülsz fesztiválra a nyáron, esetleg a tini vagy fiatal felnőtt gyermekednek szeretnél biztosítást? A Grantis szakértői szívesen segítenek megtalálni az ár-érték arányban legjobb megoldást, amelynek szükség esetén tényleg nagy hasznát vehetitek. Egy személyes vagy online beszélgetésre a lenti űrlapon tudsz bejelentkezni.