Mi az a whole life életbiztosítás?

A whole life életbiztosítás lényegében egy unit linked típusú befektetéses életbiztosítás. Ugyanúgy befektetési alapokba kerül a pénzünk, ugyanúgy mi rendelkezünk a portfólió összetételéről. Az egyetlen jelentős különbség a futamidőben keresendő. Ennek a befektetéses életbiztosításnak ugyanis nincsen futamideje, ahogy a névből is következik élethosszig tart. Hivatalosan csak a halálesetnél szolgáltat, de van lehetőségünk akár fix tartamossá változtatni a szerződést, vagy hamarabb visszavásárolni.

Milyen célra érdemes kötni whole life életbiztosítást?

Ugyanúgy, mint minden megtakarításos életbiztosítást, ezt sem javasoljuk 10 éves futamidő alatt, a kezdeti relatív magasabb költségek miatt. Ebből az következik, hogy bármilyen tervünk, célunk van egy 10 évnél későbbi időpontban arra alkalmas lehet a whole life életbiztosítás. A gyakorlatban az alábbi célok a legnépszerűbbek:

  1. gyermek életkezdésének támogatása
  2. nyugdíj előtakarékosság
  3. vállalkozások számára megtakarítás

Miért jó gyermek célú megtakarításra?

A gyermek megtakarításunk célja általában a felsőfokú tanulmányok finanszírozása. Az egyetemet/főiskolát általában 19 éves korunk körül szoktuk elkezdeni. Jó esetben elindítunk a gyermeknek egy 18-19 éves megtakarítást, és várjuk, hogy a gyermek felnőjön. Igen ám, de mi van akkor, ha véletlenül egyből nem veszik fel az egyetemre? Mi történik, ha gyermekünk előbb 1 évig világot lát, és csak utána kezdi el a tanulmányait?

A válasz: Whole life életbiztosítás, mert akkor veszünk ki pénzt ilyen időtávon a biztosításunkból, amikor akarunk. Előnye, hogy nem kell új helyet keresni a pénznek addig, míg gyermekünk elkezdi az egyetemet, és nem is kell tartani tőle, hogy véletlenül elfogy a pénz.

Miért jó nyugdíj megtakarításnak?

2014.01.01- től köthető az új nyugdíjbiztosítás, amire éves szinten 20%, maximum éves 130.000 forintot adókedvezményként visszaigényelhetünk. Ennek viszont van lejárata, ami jelenleg a 65. születésnapunk. Egy kedves ügyfelünk szerint a nyugdíj nem kor, hanem pénz kérdése. Ez pedig gondolatba ejtett bennünket. Mi van akkor, ha nem szeretnénk a 65. születésnapunkig dolgozni?

Válasz: Whole life biztosítás, mert nyugdíjra továbbra is a nyugdíjbiztosítás lesz hasznos nekünk, de egyrészt lesz mellette egy megtakarításunk, amihez bármikor hozzáférhetünk. Másrészt pedig, ha összegyűjtünk annyi pénzt, amiből megélünk 4-5 évig (és tudjuk fizetni a nyugdíjbiztosításunkat is), akkor pár évet megspórolhatunk az alsó hangon 40 év munkából.

A vállalkozások megtakarítása

Ennek a megtakarításos életbiztosításnak a díjai a cégek számára költségként leírhatóak. Ezért is népszerű a vállalkozások körében. Amennyiben a cég itt gyűjti a tőkét és a cég vásárolja vissza a szerződést, akkor nincs semmilyen adófizetési kötelezettség. Ha magánszemély vásárolja vissza a cégvezető, akkor 16% SZJA-t és 27% EHO-t kell az államnak utalni, de csak a cég befizetései után, a nyereség után nem kell. Mikor jó egy cégnek a whole life életbiztosítás?

  1. Ha kis vállalkozásunk van, és a cégvezető nem az adózott pénzéből szeretne félretenni a nyugdíjára, hanem a cégével szeretné fizettetni
  2. Ha pénzt szeretne gyűjteni egy későbbi projektre, vagy irodavásárlásra
  3. Prémiumként adhatja a cég kulcsembereinek prémiumként (így motiválva a dolgozó munkáját és lojalitását)

Jó a whole life életbiztosítás

Most, hogy ismerjük a whole life életbiztosítás legfontosabb tulajdonságait, és a felhasználási lehetőségeit, megállapíthatjuk, hogy a biztosítók ismét jó munkát végeztek. Az életünkben egyetlen egy dolog állandó, ez pedig a változás. Egy-két év ide vagy oda könnyen elcsúszhat, pláne hosszú távon. Ismerje meg Ön is életbiztosítási szakemberünket, aki egy órás szakmai konzultáció keretein belül még több érdekességet, és hasznos tudnivalót ismertet Önnel az életbiztosításokkal kapcsolatban.