Közhely, hogy ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, valószínűleg nem is az. Ez halmozottan igaz az orvosi startupokra, amit jól illusztrál a Theranos nevű, pár éve csődbe ment amerikai cég története.

Az HBO még tavaly nyáron mutatta be A feltaláló: vérszomj a Szilícium-völgyben című dokumentumfilmet, ami a Theranos cég alapítója, Elizabeth Holmes történetét mutatja be. Holmes 19 évesen, a Stanford Egyetemet otthagyva jegyezte be orvosi diagnosztikai eszközöket fejlesztő cégét, és egy forradalminak ígért termékének köszönhetően pár év alatt a világ legfiatalabb milliárdosává vált, a vagyonát 2014-ben már 9 milliárd dollárra becsülték.

Évekig tartott, amíg kiderült, hogy a siker teljes egészében egy átverésre épült, és a cég sztorija végül a Szilícium-völgy legnagyobb startup-csalásaként vonult be a történelembe.

Az új Steve Jobsnak tartották

Elizabeth Holmes egy olyan eszközt álmodott meg, amivel kiküszöbölhető a fájdalmas és hosszadalmas vérvétel. A célja egy olyan műszer kifejlesztése volt, amivel a diagnosztikai célú vérvizsgálatokat egy egyszerű ujjbegy-bökéssel is le lehet folytatni (hasonlóan például a vércukor-vizsgálatokhoz). Ahogy arra Holmes rámutatott, a legtöbben évente egyszer mennek csak laborvizsgálatra, ami csak pontatlan pillanatképeket ad az aktuális egészségi állapotukról. Ehhez képest, ha például havonta vennének mintát, sokkal pontosabb képet kapnának az szervezetükről.

„Több képkockát látunk, és kirajzolódik a kontextus, amelyből meg lehet jósolni, hogy merre tartunk. Követni lehet a laboradatok változásait, és érteni lehet, hogy ez klinikailag miért fontos. Sokkal hasznosabban lehetne felhasználni az adatokat”

– fogalmazott Holmes.

A fejlesztések eredménye az Edison nevű eszköz lett, ami a cég ígérete szerint egy csepp vérből annyi információt képes automatikusan leszűrni, mint egy orvosi laborvizsgálat egy vagy több üvegcsényi, vérvételen lecsapolt vérből. Az apró mintákat a szekrényszerű gépbe kellett betenni, ami aztán egy gombnyomásra elvileg automatikusan komplett vérképet készített, és a rögzített adatokat az interneten küldte volna el az orvosnak a diagnózis felállításához. A fejlesztők azt ígérték, a gép 240 különböző tesztet is el tud majd végeztetni a vérmintákon.

A projekt, amelyet úgy hirdettek, mint az „egészségügyet demokratizáló”, forradalmi technológia, már a fejlesztés szakaszában, jóval termék a piacra dobása előtt világhírű lett. Befektetői és a termék köré felépített marketingkampány résztvevői között olyan üzletembereket és hírességeket is megtalálunk, mint Rupert Murdoch, a Fox médiavállalat vezetője, Hillary Clinton politikus és Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter. Az említett kampányban Elizabeth Holmes is aktív szerepet vállalt, aki nyilvános imázsát Steve Jobsról mintázta, még a legendás Apple-alapító öltözködési stílusát is átvette. És persze a média is minden lehetséges alkalommal az „új Steve Jobsként” emlegette a fiatal vállalkozót.

Zsákbamacskát dollármilliókért

A kampány során az látványosan elsikkadt, hogy pontosan hogyan is működik majd a forradalminak ígért eszköz, de ez nem zavarta a befektetőket, akik láthatóan sokáig biztosak voltak benne, hogy közel a tudományos áttörés (persze a cég vezetői is mindent megtettek, hogy ezt a téves látszatot keltsék). Valójában azonban azok a szakértők, akik közelebbről látták a fejlesztést, már tudhatták, hogy a projekttel gondok lesznek.

Az Edison-gépek belső mozgó alkatrészei rendszeresen meghibásodtak, elakadt a mintákat szállító robotkar, nem záródtak belül az ajtók, máskor az egész gép túlmelegedett. Tyler Shultz, egy a cég ügyeiről kitálaló egykori Theranos-alkalmazott elmondása szerint a mérnökök ugyan próbálkoztak a hibák kijavításával, de ilyenkor szembe kerültek Holmesszal, aki hallani sem akart a korábbi tervek megváltoztatásáról.

A fejlesztési problémák miatt a termék kiadását folyamatosan halasztgatták, ez azonban a befektetőket nem tántorította el. Az „egészségügyet forradalmasító fejlesztés” iránti hisztéria miatt a Theranos hatalmasra nőtt, fénykorában a cég értéke elérte a 10 milliárd dollárt, Elizabeth Holmes vagyonát pedig 9 milliárd dollárra becsülték.

Az őrületnek végül a Wall Street Journal oknyomozó cikke vetett véget. Miután több korábbi alkalmazott is beszélt a nyilvánosság előtt a cégben történt visszásságokról, a lap kiderítette, hogy a Theranosnak alig sikerült használható tesztet kifejleszteni az évek során.

A befektetőknek prezentált teszteket valójában nem az Edisonnal végezték el, hanem már a piacon kapható laborfelszerelésekkel.

Kiderült még többek között az is, hogy a gép egyik exkluzív „próbájakor” valójában nem az ígért apró tűszúrásos módszerrel, hanem hagyományosan, a vénán keresztül vettek vért páciensektől, és azokat elemezték ki egy orvosi laborban.

Nem igazán lehet megúszni a vérvételt

A Theranos vezetői, köztük Holmes ellen is 2018-ban csalás gyanúja miatt indult eljárás, ennek következő tárgyalása idén ősszel lesz. A cég maga gyorsan szétesésnek indult, 2017-ben hivatalosan is csődöt jelentett, egy évvel később pedig minden üzleti tevékenységet beszüntetett.

Ami a Theranos-fejlesztések alapötletét illeti: a „kísérlet” alapján valószínű, hogy kis mennyiségű vérből is lehet laboratóriumi pontosságú diagnózist felállítani.  A beígért 240 tesztből a mobil laboratórium csak néhány elvégzésére volt alkalmas.

A Theranos története alapján úgy tűnik, hogy az otthoni, fájdalommentes vérteszt a mai technológiával még nem egy reális lehetőség. Akár csak a makroértékeinkre vagyunk kíváncsiak, akár valamilyen betegség gyanúját vizsgáltatnánk ki, nem lehet megúszni a hagyományos vérvételt és laborvizsgálatot. Ilyen teszteket Magyarországon ma az állami klinikákban általában háziorvosi beutalóval kérhetünk, míg a privát egészségügyi intézményekben több, komplex, egészségmegőrző vagy diagnosztikai célú laborcsomag közül választhatunk. Ezeket a vizsgálatokat 100 százalékban fedezik bizonyos magán-egészségbiztosítások, csakúgy, mint az konzultációt, járóbeteg-ellátást, sőt az egynapos műtéteket is.