2015-ben 17 900 gyermek született Budapesten, ennek 10%-a, közel 1800 gyermek a magán egészségügy berkein belül jött világra, vagyis magánkórházakban születtek (országos viszonylatban ez 2%-ot jelent). Az állami egészségüggyel kapcsolatos rossz tapasztalatok miatt akik tehetik, inkább fizetnek a szülési ellátásért, minthogy az elvileg ingyenes állami kórházat válasszák. De sokszor hallottunk már olyat, hogy valójában egy állami intézményben is 100 000 forint körüli összeget fizetnek egy szüléskor hálapénz formájában, reménykedve a kitüntetett bánásmódban.

A magánklinikák szülészeti csomagjai ennél egyértelműen drágábbak, de cserébe nagyobb minőséget és esetenként egyenesen luxust kínálnak. A gyermek születése előtt érdemes egészségpénztárat is indítani, amivel az árak mérsékelhetők. Vállalkozóként szintén van lehetőség kedvezmények igénybevételére. (A kedvezmények igénybevételéről később esik szó részletesen.)

Mire jó az egészségbiztosítás és mire nem?

Mielőtt a privát szülést biztosító budapesti magánklinikákat vennénk sorra, érdemes leszögezni, hogy az egészségbiztosítás ritkán fedezi a szülést, vagyis az alábbi magánklinikák az egészségbiztosítástól függetlenül vehetők igénybe (a szülési biztosítás tehát nem a legtalálóbb kifejezés, mégis sokan így használják). Ez azért van, mert egy egészségbiztosítás lényege, hogy előre nem látható kiadások fedezeteként szolgáljon (csoportos egészségbiztosításnál ez sokszor másként van, azok meglévő betegségek gyógyítására is szolgálhatnak).

MediHelp (a Generali partnere) az egyetlen biztosító, amelyik magánszemélyek számára a szülést is az egészségbiztosítási csomag részeként kezeli. Természetesen emiatt egy prémium szolgáltatásról van szó, ami jóval drágább, mint a hagyományos egészségbiztosítások. Az Union biztosító a Dr. Rose Magánkórházban áll partneri viszonyban, és 20% kedvezményt biztosítanak, de ehhez csoportos (pl. céges) egészségbiztosításra van szükség. A Vienna Life biztosító fedezi még a terhesgondozást (tehát a szülést nem), de ez is csak csoportos egészségbiztosítás keretében vehető igénybe.

Ha szeretnéd megtalálni a hozzád illő egészségbiztosítást, akkor kérj segítséget a lenti űrlapon!

És most lássuk, mik azok a magánkórházak, illetve magánklinikák, amelyeknél a szülészeti szolgáltatás privát úton, tehát fizetősen vehetők igénybe!

Maternity Magánklinika

590 000 Ft-tól

Maternity szülési csomag 590 ezer forintba kerül a magánklinika weboldala szerint. Cserébe a 38. héttől kezdve igénybe vehető ultrahangvizsgálat, CTG vizsgálat és más egyéb orvosi vizsgálatok, amennyiben erre szükség van.

Szülészorvost a magánklinika orvosai közül lehet választani (a vendégorvos feláras). Ha szükség van rá, akkor epidurális és műtéti érzéstelenítést is biztosítanak, ezek az árban benne vannak. A szülés utáni napon gyógytorna, ha kell, akkor később is.

Az édesanya és a csecsemő a szülés után külön szobát kapnak egy komfortos családi szobában 2 napon keresztül, ahol az édesapának is biztosítanak helyet. A napi háromszori főétkezés mellett TV-készülék, internet és saját fürdőszoba is elérhető.

Róbert Károly Magánkórház

342 000 Ft-tól

Róbert Károly Magánkórházban a szülészeti csomag ára aszerint változik, hogy megelégszünk-e az ügyeletes orvossal és szülésznővel, vagy meg szeretnénk választani egyiket, másikat, esetleg mindkettőt.

Az árak három éjszakával kalkulálnak. Az édesanyát és az újszülöttet kétágyas szobákban helyezik el, mellé napi négyszeri étkezést biztosítanak (à la carte ebéddel).