Több olyan eset van, amelyek miatt az év hátralévő részében is érdemes folytatni a befizetéseket a 20 százalékos adójóváírással támogatott nyugdíjcélú megtakarításokba az szja-visszatérítés ellenére is. Két olyat mutatunk be, amikor marad még felhasználható jövedelemadó.

Magas keresetű szülő

A jelenlegi rendelet szerint családi kedvezményre jogosult szülők legfeljebb a 2020 decemberi KSH által meghatározott teljes munkaidőben alkalmazásban állók átlagkeresetének, bruttó 449 400 forintnak az éves szja-tartalmát kaphatják vissza, ami 808 920 forint.

Ez egy példafejléc

✔️1
❤️️🥇 Nincs ennyi helyem2
✔️🥇⭐3
Ez egy példa caption
Ez egy példalábléc
  • Ez nagyon szuper

  • Ez egyre szuperebb

  • Van itt még

  • Ez kevésbé szuper

  • ez mégse

via GIPHY

2021-ben ez a jövedelemadó-mennyiség például egy egy gyermeket nevelő alkalmazottnak bruttó 516 500 forintos munkabérrel gyűlhet össze, ha igénybe vette a családi adókedvezményt és más szja-módosító tényezővel (például laktózérzékenység vagy első házasok kedvezménye) nem számolunk.

Ha a megtakarító szülő ennél magasabb bruttó bért keres, akkor több szja-t is fizet be. A fennmaradó jövedelemadóból pedig visszakaphatja a nyugdíjcélú befizetései után igénybe vehető 20 százalékos adójóváírást is az szja mértékéig.

Nézzünk egy példát: egy egy gyermeket nevelő, családi adókedvezményt igénybe vevő alkalmazott bruttó 600 000 forintos jövedelemmel 2021-ben 960 000 forint szja-t fizet be. Ebből a jövedelemadóból megkapja a maximális 808 920 forint szja-visszatérítést, és marad még 151 080 forint szja, amire érvényesíthető a nyugdíjcélú megtakarítások befizetései után járó adóvisszatérítés.

Így az a megtakarító egygyermekes szülő, aki 2021-ben rendelkezett bruttó 600 000 forintos jövedelemmel és önkéntes nyugdíjpénztárban takarékoskodott, az éves megtakarítása és az szja-visszatérítés alapján akár 958 920 forintot is visszakaphat jövőre.

Nyugdíjbiztosítással alacsonyabb bérrel is megkaphatod

Van mód a nyugdíjcélú adójóváírás kihasználásásra akkor is, ha az szja-visszatérítés kimeríti a szülő befizetett jövedelemadóját, de egyébként jogosult lenne a 20 százalékos jóváírásra.

A megoldással az a szülő élhet, aki nyugdíjbiztosítással/takarékoskodik

Mivel a nyugdíjbiztosítás az életbiztosítások közé tartozik, szerződőt és biztosítottat kell megnevezni a megtakarítás indításakor. A szerződő az, akinek a személyi jövedelemadójából számolja az adóhivatal a 20 százalékos visszatérítést, a biztosított pedig az, aki felhasználja majd a nyugdíjmegtakarítást adójóváírással együtt. Jellemzően a szerződő és a biztosított is ugyanaz a személy, maga a megtakarító.

Viszont a szerződő és a biztosított két eltérő személy is lehet. A takarékoskodó szülő az öngondoskodás lejárati ideje alatt bármikor módosíthatja díjmentesen a szerződőt egy olyan közeli hozzátartozóra vagy közeli barátra, akinek kihasználatlan szja-ja marad. Így a szülő megkapja a jóváírást a közeli hozzátartozó kihasználatlan adójából.

Egy példával szemléltetve: nem bejegyzett élettársi kapcsolatban élő pár egyik fele előző házasságból született gyermekét neveli és nyugdíjbiztosítása van. Jogosult az szja-visszatérítésre, ami után nem marad kihasználható szja-ja. A másik fél alkalmazottként dolgozik és összegyűlt elég szja a jövedelme után. Ő nem használ ki semmilyen jóváírást és nem jogosult a családi kedvezményre, tehát az szja-visszatérítésre sem. Ezért az élettársak úgy döntenek, hogy nyugdíjbiztosítással takarékoskodó fél az szja-val rendelkező élettársát jelöli meg biztosítottként, és az ő jövedelemadójából térítenek vissza a nyugdíjbiztosítási számlára.