Ha tehát a 2022-ben kifizetett szja-visszatérítést államilag támogatott megtakarításokban helyezed el jövőre, a megtakarítás után járó 20 százalékos adóvisszatérítésre is jogosult leszel, ha jövőre is gyűlik elegendő személyi jövedelemadód.

Akár összesen 970 800 forint is visszajöhet

Három nyugdíjcélú és egy önsegélyező megtakarítás után kaphatsz adójóváírást. Ezek az

  1. önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), ami után évente legfeljebb 150 ezer forint,
  2. nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), ami után legfeljebb 100 ezer forint,
  3. nyugdíjbiztosítás, ami után legfeljebb 130 ezer forint,
  4. illetve egészség-, és önsegélyező pénztár, ami után szintén 150 ezer forint

igényelhető vissza az szja-ból. 

Ahhoz, hogy a maximális visszatérítést kaphasd meg,

  • ÖNYP és önsegélyező pénztár esetében 750 ezer forintot,
  • NYESZ esetében 500 ezer forintot,
  • nyugdíjbiztosítás esetében 650 ezer forintot 

kell egy évben félretenned. Fontos, hogy több nyugdíjcélú megtakarítás után is kaphatsz adójóváírás, de összesen nem haladhatja meg egy évben a 280 ezer forintot. 

Nézzünk egy példát: ha a maximális, 809 ezer forint adóvisszatérítést kapod jövőre és a teljes összeget öngondoskodásra fordítod, további 161 800 forintot kapsz majd vissza a 2022-ben befizetett szja-ból. Ehhez két államilag támogatott megtakarításra van szükség, például egy önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításra és egy nyugdíjbiztosításra. Ha az előbbibe 500 ezer forintot, utóbbiba 309 ezer forintot fizetsz be, a nyugdíjpénztári megtakarítás után 100 ezer forint, a nyugdíjbiztosításba történő befizetés után 61 800 forint visszatérítést kapsz.

Ha 400 ezer forint szja-visszatérítést kapsz és az egészet a megtakarításaira fordítod majd, a fenti számítás alapján 80 ezer forintra számíthatsz a befizetéseid után, míg, ha 200 ezer forintot utal majd vissza adóhatóság, további 40 000 forinttal gyarapíthatod a megtakarításait ilyen módon.

Akár már meglévő vagy 2022-ben indított nyugdíjcélú megtakarításnál is élhetsz extra befizetésekkel a rendszeres díjakon, megtakarításokon felül, amelyekre igénybe veheted a 20 százalékos adójóváírást. Mivel az szja-visszatérítés közvetlenül a jogosultakhoz kerül, így akár a megtakarításaid növelésére is használhatod. A pénzügyi szolgáltatók jellemzően nem számítanak fel külön díjat az eseti befizetéseknél sem.