Ha tehát a 2022-ben kifizetett szja-visszatérítést államilag támogatott megtakarításokban helyezed el jövőre, a megtakarítás után járó 20 százalékos adóvisszatérítésre is jogosult leszel, ha jövőre is gyűlik elegendő személyi jövedelemadód.

Akár összesen 970 800 forint is visszajöhet

Három/nyugdíjcélú és egy önsegélyező megtakarítás után kaphatsz adójóváírást. Ezek az

  1. önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP), ami után évente legfeljebb 150 ezer forint,
  2. nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ), ami után legfeljebb 100 ezer forint,
  3. nyugdíjbiztosítás, ami után legfeljebb 130 ezer forint,
  4. illetve egészség-, és önsegélyező pénztár, ami után szintén 150 ezer forint

igényelhető vissza az szja-ból. 

Ahhoz, hogy a maximális visszatérítést kaphasd meg,

  • ÖNYP és önsegélyező pénztár esetében 750 ezer forintot,
  • NYESZ esetében 500 ezer forintot,
  • nyugdíjbiztosítás esetében 650 ezer forintot 

kell egy évben félretenned. Fontos, hogy több nyugdíjcélú megtakarítás után is kaphatsz adójóváírás, de összesen nem haladhatja meg egy évben a 280 ezer forintot. 

Nézzünk egy példát: ha a maximális, 809 ezer forint adóvisszatérítést kapod jövőre és a teljes összeget öngondoskodásra fordítod, további 161 800 forintot kapsz majd vissza a 2022-ben befizetett szja-ból. Ehhez két államilag támogatott megtakarításra van szükség, például egy önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításra és egy nyugdíjbiztosításra. Ha az előbbibe 500 ezer forintot, utóbbiba 309 ezer forintot fizetsz be, a nyugdíjpénztári megtakarítás után 100 ezer forint, a nyugdíjbiztosításba történő befizetés után 61 800 forint visszatérítést kapsz.

Ha 400 ezer forint szja-visszatérítést kapsz és az egészet a megtakarításaira fordítod majd, a fenti számítás alapján 80 ezer forintra számíthatsz a befizetéseid után, míg, ha 200 ezer forintot utal majd vissza adóhatóság, további 40 000 forinttal gyarapíthatod a megtakarításait ilyen módon.

Akár már meglévő vagy 2022-ben indított nyugdíjcélú megtakarításnál is élhetsz extra befizetésekkel a rendszeres díjakon, megtakarításokon felül, amelyekre igénybe veheted a 20 százalékos adójóváírást. Mivel az szja-visszatérítés közvetlenül a jogosultakhoz kerül, így akár a megtakarításaid növelésére is használhatod. A pénzügyi szolgáltatók jellemzően nem számítanak fel külön díjat az eseti befizetéseknél sem.