Szerzőink - Richter Ádám

Richter Ádám

Richter Ádám

Összes cikk

Pénzügyi elemző, cikkíró és a videós tartalmak készítője. 2017 óta a GRANTIS tagja. Két cikk megírása között videókat gyárt, és azon töri a fejét, milyen új videós formátumokban tudná átadni a pénzügyi tudását a legszórakoztatóbb módon.

Richter Ádám cikkei (23)

Nyugdíj megtakarítás: Nyugdíjbiztosítás, NYESZ vagy Önkéntes nyugdíjpénztár?

Már háromféle államilag támogatott nyugdíjcélú megtakarítás közül választhatunk, ezek közt azonban számottevő különbségek vannak. Hogy el tudd dönteni, melyiket érdemes választanod, meg kell ismerkedned az egyes lehetőségek nyújtotta előnyökkel és hátrányokkal. Ezek ismeretében tudni fogod, milyen irányba érdemes továbblépned, és melyiket jobb inkább hanyagolni, mert nem neked való.

Nyugdíj előtakarékosság
 • Richter Ádám
 • frissítve: 2023. augusztus 23.
Adókedvezmény 2023: mennyi adót kaphatsz vissza?

Tanácsadásaink során sokakat az érdekli, hogyan érhetnék el a legmagasabb hozamot, melyik megoldással kereshetik a legtöbb pénzt. Ezek érthető célok, de a vagyonépítés során legalább ilyen fontos lépés az adóoptimalizálás, vagyis hogy az adókedvezményeket és adójóváírásokat minél inkább kihasználd.

Nyugdíj előtakarékosság
 • Richter Ádám
 • frissítve: 2023. augusztus 15.
Kegyeleti biztosítás útmutató és tudnivalók 2023

Biztos elgondolkodtál már azon, mi marad a gyerekeidre, unokáidra, ha meghalsz. Annyi biztos, hogy nem szeretnéd, hogy a lelki teher mellett jelentős anyagi teherrel is szembe kelljen nézniük. Az ilyen esetekre találták ki a kegyeleti biztosítást, amit középkorú vagy annál idősebb személyek egy hagyományos életbiztosításhoz képest kedvezőbb havi díjjal megköthetnek, és ez segíthet a temetkezési költségek elrendezésében.

Grantis Hírek
 • Richter Ádám
 • frissítve: 2023. augusztus 15.
Önkéntes nyugdíjpénztár vagy Nyugdíjbiztosítás?

Önkéntes nyugdíjpénztár vagy nyugdíjbiztosítás: melyikkel járok jobban?

Nyugdíj előtakarékosság
 • Richter Ádám
 • frissítve: 2023. június 20.
NYESZ vagy nyugdíjbiztosítás? Kiszámoltuk, hogy melyik éri meg!

NYESZ vagy nyugdíjbiztosítás? Ha erre a kérdésre keresed a választ, jó helyen jársz, mert utánaszámoltunk. Mennyiszer hallottuk már, hogy a nyugdíj-előtakarékossági számlának (NYESZ) szinte nincs is költsége, és lejárati összegben köröket ver a drágának tartott nyugdíjbiztosításokra. Az erről szóló cikkek viszont gyanúsan felületesen vizsgálták a kérdést, ezért eldöntöttük, hogy kiderítjük, melyiknél lesz nagyobb a lejárati pénzösszeg. Annyit elárulunk: mindkét megoldás hívei meg fognak lepődni.

Nyugdíj előtakarékosság
 • Richter Ádám
 • frissítve: 2023. június 19.
Munkanélküliségi biztosítás útmutató és összefoglaló 2023

A 30–59 év közötti magyaroknak 26 százaléka maximum 3 hónapot, 36 százalékuk pedig csak 1 hónapot tudna átvészelni a munkája elvesztése esetén – állítja a K&H 2020-as biztos jövő felmérése.

Grantis Hírek
 • Richter Ádám
 • frissítve: 2023. május 30.
Melyik a legjobb nyugdíjbiztosítás 2023-ban? Így válaszd ki

Jelenleg 9 biztosító kínál összesen több mint 30 nyugdíjbiztosítási terméket, de vajon melyik a legjobb nyugdíjbiztosítás? Ez 30 választási lehetőséget jelent, amit a felelős döntés érdekében mind végig kellene nézned, majd mérlegelned, de erre – érthető módon – sem időd, sem energiád nincs. Viszont azt sem teheted meg, hogy egyáltalán nem foglalkozol a témával. Így most segítünk neked meggyorsítani a folyamatot, és hasznos tippekkel látunk el, hogy egyszerűbben tudj jó döntést hozni.

Nyugdíj előtakarékosság
 • Richter Ádám
 • frissítve: 2023. április 13.
Mibe fektessek havi 20 ezer forintot, ha 10 milliós nyugdíj-megtakarítást szeretnék?

Havi 20 ezer forint megtakarítás: mibe fektesd, ha csak havi 20 ezer forintod van nyugdíj megtakarítás céljára? Rosszul gondolod, ha azt hiszed, hogy havi 20.000 forintból nem lehet tisztességes nyugdíj-kiegészítést összegyűjteni. Ha még nem múltál el 45 éves, és jól választasz nyugdíjbiztosítást, akkor bizony ennyi pénzből is összejöhet minimum 10 millió forintod a nyugdíjig. Levezetem neked, hogy jött ki ez a számítás, és mit kell ahhoz tenned, hogy ennyi pénzed legyen, mikor nyugdíjba mész.

Nyugdíj előtakarékosság
 • Richter Ádám
 • frissítve: 2023. március 24.
4 megtakarítás, amikkel a gyereked milliomossá válhat

Szülőként vagy gyermekvállalás előtt álló párként érdemes körbenézni, milyen megtakarítási lehetőségek vannak, mert ezekhez általában kedvezmények is társulnak Többféle opció közül választhatsz, és mivel mindegyik másra jó, ezért ezeket akár kombinálni is érdemes lehet Ha ügyes vagy, havonta félrerakott kisebb összegekből milliomossá...

Gyermek megtakarítás
 • Richter Ádám
 • frissítve: 2023. március 17.
Milyen garanciák védik a nyugdíjcélú megtakarításokat?

Abban egyetérthetünk, hogy a félretett pénzünket maximális biztonságban szeretnénk tudni. Ha nyugdíjra gyűjtünk, akkor főleg. Éppen ezért jogos a kérdés, hogy milyen tényezők garantálják a megtakarításom biztonságát, államtól való függetlenségét? Mi az az OBA-garancia, és vonatkozik-e a nyugdíjmegtakarításokra? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre válaszolunk alábbi cikkünkben, melyben a nyugdíj előtakarékosság garanciákat gyűjtöttük össze.

Nyugdíj előtakarékosság
 • Richter Ádám
 • frissítve: 2023. március 08.
Nyugdíjbiztosítás adókedvezmény és adójóváírás 2023-ban

2014-től a biztosító társaságoknál igényelhető nyugdíjbiztosításokra is bevezették az igényelhető adókedvezményt, így az éves befizetéseink 20%-át, de legfeljebb 130000 Ft-ot, minden évben pluszban megkapunk az egyenlegünkre Ez a nyugdíjbiztosítás adókedvezmény Mi az a nyugdíjbiztosítás 🔍 A nyugdíjbiztosításról szóló...

Nyugdíj előtakarékosság
 • Richter Ádám
 • frissítve: 2023. február 28.
Megéri a nyugdíjbiztosítás? Kiszámoltuk, érdemes-e ebbe fektetni

Azt már bizonyára tudod, hogy érdemes nyugdíjcélú megtakarítást indítani, de vajon megéri a nyugdíjbiztosítás? Mennyi kamatot lehet vele keresni? Mennyi költséget vonnak el? A pénzem az infláció ellenére is érni fog valamit? Mennyi az adókedvezmény?

Nyugdíj előtakarékosság
 • Richter Ádám
 • frissítve: 2022. november 20.
Mennyi pénzt tegyek félre a nyugdíjas éveimre? Mikor kezdjek hozzá?

A legfontosabb kérdés, ami újabban téged is foglalkoztat: mennyi pénzt tegyek félre nyugdíjra? – kérdezheted magadtól, mivel lassan mindenki számára világos, hogy az állami nyugdíj önmagában kevés lesz, és egyéni megtakarítással kell majd kipótolni. De mekkora megtakarításra van szükség, hogy ezt pótolni lehessen? Kiszámoltuk.

Nyugdíj előtakarékosság
 • Richter Ádám
 • frissítve: 2022. október 04.
Így gyűjthetsz össze milliókat napi két kávé árából

Ha nyugdíjas korodig minden egyes nap elteszel 500 forintot (ez nagyjából két kávé ára), akkor akár 10-11 millió forintot is össze tudsz gyűjteni. Ehhez természetesen az is kell, hogy a pénzt ne malacperselyben tárold, hanem keress neki egy hosszútávon jövedelmező befektetést. És ehhez még tőzsdézned vagy kriptovalutát vásárolnod sem kell. Az alábbi cikkben megmutatom, hogyan válhatsz milliomossá egy egyszerű módszerrel, mire nyugdíjba mész.

Nyugdíj előtakarékosság
 • Richter Ádám
 • frissítve: 2022. október 04.
December végéig dönthetsz, kell-e a 280.000 forintos nyugdíj előtakarékosság adókedvezmény 2022-re

A nyugdíj előtakarékosság adókedvezmény neked is jár, és akár 280.000 forint adókedvezményt kaphatsz, ha még év végéig nyugdíj-előtakarékosságot indítasz. Ha az összes ajánlatot figyelembe vesszük, száznál is több választási lehetőséged van. Szerencsére nem kell végigjárnod a bankokat és a biztosítókat, mert tapasztalt pénzügyi szakértők ezt már megtették helyetted, és összegyűjtötték a legjobb ajánlatokat.

Nyugdíj előtakarékosság
 • Richter Ádám
 • frissítve: 2022. október 04.