A rezsicsökkentésnek vége abban a formában, ahogy megismertük, már csak az átlagos fogyasztásig marad meg, afelett viszont akár hétszeresére is drágulhat. Létezett azonban eddig is egy módszer, amivel a rezsit csökkenteni lehetett, csak kevesen tudnak róla, így sokak számára ez egy új megoldás lehet. Patrik most elmondja nektek a Grantis Elmagyarázó legújabb részében, hogyan kaphattok az államtól akár 150 000 forintot rezsicsökkentésre önsegélyező pénztár segítségével.

önsegélyező pénztár rezsicsökkentés

Rezsicsökkentés önsegélyező pénztárral

Alább olvasható a videó szöveges leirata.

Ebben a videóban elmondom neked, hogy hogyan tudsz évente 150 ezer forintot megspórolni a rezsiköltségeiden felújítás és korszerűsítés nélkül. Megmutatom, hogy kik kaphatnak erre jogosultságot, hogy milyen eszközzel tudod ezt elérni, és megmutatom azt is, hogy milyen előnyöket szerezhetsz még, hogyha követed azt, amit most itt elmondok neked.

Én Patrik vagyok, ez pedig a Grantis Elmagyarázó, és szeptemberben már a sokkal magasabb rezsiszámlát kapják a családok, ami sokak számára lehet nagyon megterhelő. Azt nem tudjuk megmondani, hogy hogyan legyél egyik napról a másikra sokkal gazdagabb, abban viszont tudunk segíteni, hogy akár 150 ezer forinttal is csökkentsd a rezsiköltségeidet évente.

Ehhez két dologra van igazából szükséged, egy adózó jövedelemre, tehát valamilyen alkalmazotti jogviszonyra, amiből személyi jövedelemadó keletkezik, és egy önsegélyező pénztári tagságra. Egy ilyen pénztári számlát akár a biztosítóknál vagy a bankoknál személyesen is köthetsz, de akár indíthatsz egyet online is manapság.

Az önsegélyező pénztári számla gyakorlatilag úgy működik, mint egy takarékszámla, amit a bankban nyitsz. Hónapról hónapra utalhatsz bele pénzt, amit aztán majd valamikor elkölthetsz valamire. Az egyetlen különbség az, hogy az önsegélyező pénztárnál célzottan költheted el az itt gyűlő összeget. Általában olyan célokra fordíthatod az itt összegyűlt pénzt, amelyek az életedben jelentős kiadással járnak. Ilyen például a gyermekszületés, iskoláztatás, lakhatás vagy hiteleknek a törlesztése, hogy csak néhány példát említsünk, de egyébként rengeteg más területre is elköltheted az itt összegyűlő pénzt.

És egy másik nagy előnye az önsegélyező pénztárnak, hogy adókedvezménnyel utána, a megtakarított pénzed után 20 százalék adójóváírást kaphatsz, ami évente legfeljebb 150 ezer forint lehet. Ezt a 20 százalékos adókedvezményt gyakorlatilag felfoghatod úgy is, mintha 20 százalékkal olcsóbban vásárolnám, évi 150 ezer forintig.

És itt jön képbe a rezsicsökkentés, hiszen az egészségpénztáraknál célzottan rezsiköltségek csökkentésére is fordíthatod ezt az összeget, tehát felhasználhatod az itt összegyűlő pénzt a rezsiszámláid rendezésére is. Az olyan számlák, mint a televízió, internet, telefon, nem rendezhetők ebből a pénzből, viszont víz, gáz, csatorna, villany, ezeket viszont tudod fizetni. Az önsegélyező pénztárban lévő megtakarításodnak csak egy részét fordíthatod a rezsiszámlák rendezésére. Ez jelen pillanatban a minimálbér 15 százalékának megfelelő összeg havonta, ami jelen pillanatban nagyjából 30 ezer forintot jelent. Ennyit fordíthatsz a rezsiszámláknak a csökkentésére, a rezsiszámlák rendezésére.

Nézzünk meg egy konkrét példát. Ha te azt szeretnéd, hogy az adóév végén 150 ezer forintot visszakapj a személyi jövedelemadótból, akkor havonta 62 500 forintot kell félretenned az önsegélyező pénztári számládra. Ezt felfoghatod úgy is, mintha minden hónapban kaptál volna 12 500 forintot az államtól a rezsiköltségeik csökkentésére.

Fontos viszont, hogy ne felejtsd el, hogy az adókedvezményt egy összegben fogod megkapni az adóbevallásod leadása után. Annak a pénznek, amit befizetsz a számlára, 180 napig a számlálón kell lennie, hogy fel tudd használni, tehát 180 napot ki kell várnod, hogy azt a pénzt rezsire tudd fordítani.

Egy másik fontos szempont, amit szem előtt kell tartanod, hogy védendő fogyasztóknak jár ez a kedvezmény. Ebbe a csoportba tartoznak például a nyugdíjasok, a fogyatékkal élők, vagy a szociálisan hátrányos helyzetűek. Ahhoz, hogy igénybe lehessen venni ezt a kedvezményt, mindenképpen igazolni kell ezt a jogosultságot valamilyen dokumentummal.

Az önsegélyező pénztári tagságot egyébként jó szívvel javasoljuk mindenkinek. Nem csak azért, mert segít a rendszeres takarékoskodásban, hanem mert egyedi kedvezményekre is szert tehetünk. Ilyen például a legtöbb egészségpénztárnál igénybe vehető egészségbiztosítás, ami egy nagyon alacsony költség mellett kínál magánegészségügyi szolgáltatásokat, vagy például a betétlekötés, hogyha van olyan pénzünk, amit nem használunk fel, és azt lekötjük két évre, akkor további 10% adókedvezményre tehetünk szert.

Mi azt javasoljuk, hogy a megfelelő önsegélyező pénztár megtalálásához kérd a tanácsadók segítségét, már csak azért is, mert több mint egy tucat ilyen megoldás van ma Magyarországon, és változó költségekkel működnek, itt talán segítenek neked megtalálni a számodra legoptimálisabbat, ami olyan szolgáltatásokat is nyújt neked, amire tényleg szükséged van.

Ha hasznos volt ez a videó, akkor iratkozz fel, és annak mindenképpen nagyon örülünk, hogyha megírod egy kommentbe, hogy hogy tetszett ez a videó, vagy hogyha van bármilyen kérdésed, azt is megosztod velünk, igyekszünk rá a lehető leghamarabb válaszolni. Találkozunk a következő hónapban, addig pedig megtalálsz minket a Tiktokon, Spotifyon, Facebookon is. Szia!

A Grantis Elmagyarázó korábbi részei:

Lejátszási lista YouTube-on