A nyugdíjhiányt pótolni kell

Nem véletlenül panaszkodnak a mostani nyugdíjasok, hiszen több mint 1 millióan nem kapnak meg havi százezer forintot sem. Ebből nekünk pedig tanulnunk kell, nehogy ugyanebbe a kellemetlen helyzetbe kerüljünk. A várható nyugdíjunkat a nyugdíjkalkulátorral tudjuk kiszámolni, és utána nincs más, mint elindítani magunknak az államilag támogatott nyugdíj előtakarékosságok közül egyet (kettőt), legyen az akár az önkéntes nyugdíjpénztár, vagy NYESZ számla, vagy nyugdíjbiztosítás. Ráadásul minél előbb, mert sok múlik rajta.

Ha 30 évesen elindul a nyugdíj megtakarítás

Tegyük fel, hogy 30 évesek vagyunk és el is indítunk egy havi 15 ezer forintos nyugdíj megtakarítást, ami éves szinten bruttó 6% hozamot ér el. Évente 3%-os értékkövetést alkalmazunk. A lejáratkor (35 év múlva) 27.285.357 forintunk lesz, amiből 15 éven keresztül mai értéken (2% infláció) 95.239 forintot tudunk kivenni. Ez a nyugdíj kiegészítés egy szép összeg, már csak ezért sem érdemes várni, de mit történik, ha mégis várunk?

40 évesen sincs késő megtakarítani

Ez a kor anyagilag eléggé megterhelő, hiszen egy átlagos családnak szembe kell néznie a gyereknevelés költségeivel, a lakáshitel törlesztéssel is, illetve már a szülők is nyugdíjba mennek, akiket általában anyagilag támogatni kell. Viszont mint tudjuk nincs más lehetőség csak a nyugdíj megtakarítás. Ha ugyanolyan kondíciókkal indítjuk el ugyanazt a nyugdíj megtakarítást, amit nem indítottunk el fent (30 éves korunkban), akkor 13.222.242 forint lesz a lejárati összeg 65 éves korunkra, amiből 15 évig havi 56.259 forintunk lesz mai értéken. Önmagában ez sem túl kevés, viszont láthatjuk, hogy csak a fele annak, mint amit kaphattunk volna, ha nem késlekedünk. De kevésbé jól is járhatunk, ha most sem indul el a nyugdíj előtakarékosságunk.

50 éves korban erre számítsunk

Maradva az átlag családnál nagyjából lejár a jelzáloghitel tartozásunk, a gyerek(ek) is lassan a saját lábukra állnak, szóval havi szinten anyagilag egy kicsit többet engedhetünk meg magunknak. Erre szükség is lesz hiszen a havi 15 ezer forintos megtakarítással (az előzőekhez hasonló feltételek mellett „csak”5.176.694 forintra számíthatunk. Ez pedig 15 évig, mai értéken havi 26.850 forinttal egészíti ki az állami nyugdíjunkat, ami nagyjából a negyede annak, mint ami elérhettünk volna, ha 30 évesen indítunk nyugdíj megtakarítást.

Ne késlekedjünk, mert sokba kerül!

Összegezve a leírtakat, tisztán látszik, hogy az idő csak akkor dolgozik nekünk, hogyha él a nyugdíj megtakarításunk. Minden egyes kifogás, amely legyőz minket, az folyamatosan csökkenti a nyugdíj kiegészítésünket. A számokat segítségül hívva nem mindegy, hogy 27 milliós nyugdíj tőkénk lesz nyugdíjba vonuláskor, vagy csak 5 millió. Amennyiben minél magasabb összegből szeretnél élni idős korodban, akkor jelentkezz ingyenes tanácsadásunkra az alábbi űrlap kitöltésével!