A nyugdíj megtakarítási szerződések szinte ordítanak, hogy őket válasszuk. Vizsgáljuk hát meg egy kicsit alaposabban!

A nyugdíj előtakarékosság születése

A nyugdíj előtakarékosságnál nem kell semmiféle nagy ördöngösségre gondolni, mert mióta létezik a pénz fogalma, azóta mindig is voltak olyan (tudatos) emberek, akik nem egyből felélték a pénzünket, hanem félretették későbbre. Ezt nevezzük előtakarékosságnak. A XX- század vége, XXI. század eleji demográfiai és gazdasági változásai pedig egyfajta kényszerpályára állítja az embereket, hiszen az államok nem tudják olyan mértékben finanszírozni őket, hogy életszínvonaluk ne csökkenjen nagymértékben. Így jöttek létre a nyugdíj megtakarítások.

A nyugdíj előtakarékosságok és az állam

Ahogy fentebb is írtuk az államok, de térjünk inkább haza: Az állam nem tudja biztosítani számunkra azt az életszínvonalat, amelyen aktív, dolgozó életünk alatt éltük napjainkat. Ezt kialakult patt helyzetet az állam úgy próbálja feloldani, hogy a nyugdíj előtakarékosságok, az öngondoskodás felé próbál terelni minket. Erre a legjobb módszer az, ha támogatja ezeket a megtakarításokat, mert ki ne szeretne plusz pénzt kapni? Nos, 2014-ben Magyarországon 3 különböző nyugdíj előtakarékosság is 20%-os támogatottságot tudhat maga mögött az állam részéről, ilyen kiemelt támogatással egyetlen másik szegmens sem rendelkezik, egyszer s mind megadva a nyugdíj előtakarékosságok kiemelt fontosságát.

egy idős házaspár nyugdíj előtakarékosságokat néz otthon a laptopon

Mekkora adókedvezményt kaphatunk?

Törvényi szabályzás szerint egy évben, egy adófizető állampolgár legfeljebb 280.000 forintot igényelhet vissza az SZJA-ként befizetett adójából. Azonban a 3 20%-os adókedvezménnyel megtámogatott nyugdíj előtakarékosságnál egyenként is vannak éves felső limitek. Az önkéntes nyugdíjpénztár esetében ez 150.000 forint, a nyugdíj előtakarékossági számlánál 100.000 forint (2020-ig nyugdíjba vonulóknál 130.000 forint), míg a 2014-ben életre hívott nyugdíjbiztosítások esetében 130.000 forint.

Az adókedvezmények

Az állami támogatást adókedvezmény formájában tudjuk igénybe venni, vagyis minden évben az adóbevallásunkban kell nyilatkoznunk arról, hogy szeretnénk élni ezzel a lehetőséggel.

Amennyiben KATA-s vállalkozók vagyunk, vagy több gyerek után igénybe vettük a családi adókedvezményt, esetleg nincs bejelentett bérünk, akkor sajnos nem áll módunkban adójóváírást igényelni.

Az adóvisszatérítést a támogatott nyugdíj megtakarításokra fogja utalni az állam, tehát azonnal nem szabadon felhasználható, így viszont legalább további nyereséget termel nekünk.

Az adókedvezmények a szolgáltatás előtti pénzkivétel korlátozását hozták magukkal, hiszen az önkéntes nyugdíjpénztárból 10 évig semmilyen pénzt nem tudunk kivenni, utána sávosan növekszik a pénzvisszavétel lehetősége. A NYESZ-nél az adókedvezmények 120%-át vissza kell utalni, és a nyereséget egy jövedelemként 27% + 16%-os adókulccsal leadózni. Ezzel szemben a nyugdíjbiztosításnál a legenyhébb a „büntetés”, hiszen itt csak az igényelt adóvisszatérítést kell 20%-kal növelten az állam kasszájába juttatni.

Ne feledjük, hogy a 0 20%-a 0!

A 2014-es évben egyértelművé vált, hogy a nyugdíj előtakarékosságokra szükség van, mi ebben a cikkben megmutattuk, hogy melyik 3 nyugdíj megtakarítási formánál élhetünk az adóvisszatérítéssel. Az adókedvezmény első szabálya azonban az, hogy indítsunk magunknak egy nyugdíj előtakarékosságot, hiszen a 0 befizetés után járó adókedvezmény pontosan 0 forint. Kérjen Ön is egy személyes konzultációt, ahol szakértőnk az igényei alapján megtalálj a megfelelő nyugdíj előtakarékosságot, hogy erre igényelhessen adókedvezményt.