A nyugdíjba vonulók már most sem kapnak többet havonta, mint a korábbi átlagfizetésük 80%-a. A következő egy-két évtizedben ez az arány 50-70%-ra csökkenhet. A jövedelem-kiesés miatt csökkenő életszínvonalra számíthatnak.

Kivéve akkor, ha aktív korukban megtakarítást képeznek, és van miből kiegészíteni a nyugdíjat. Azt azonban kevesen mérik fel, hogy 20-25 év alatt kell összegyűjteniük 15-20 évre elegendő megtakarítást. Ezért sem mindegy, milyen megoldást választanak. Az életbiztosítások ebben is segítségedre lehetnek.

Az életbiztosításoknak ugyanis van egy speciális fajtája, amit nyugdíjbiztosításnak hívnak. Ennek a sajátossága, hogy a felhalmozott vagyont a szerződéskötéskor életben lévő nyugdíjkorhatár elérésekor lehet felvenni. Ha kötéskor ez 65 év, akkor abban az esetben is felveheted a megtakarításodat adómentesen, ha később a nyugdíjkorhatárt megemelik. A másik fő különbség, hogy a nyugdíjbiztosítás után az éves befizetés 20%-át megkapod adójóváírásként, vagyis az állam is támogatja.

A többi vonatkozásában a nyugdíjbiztosítás a megtakarításos életbiztosításokra hasonlít. Ugyanúgy van vegyes/klasszikus formája, ami garantált kamatot és lejárati összeget biztosít, illetve a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) fajtája is elérhető. Káreseménykor (baleset, rokkantság, halál stb.) ugyanúgy kifizetik a megtakarítást.

A befizetéseid mögött ugyanúgy befektetések dolgoznak azzal a céllal, hogy a megtakarításodat minél hatékonyabban növeljék. Mindezt úgy, hogy a nyugdíjbiztosítás fenntartása nem igényel szakértelmet, sem komolyabb időráfordítást.

A nyugdíjbiztosítási ajánlatok válogatásakor viszont ugyanúgy hasznos, ha melletted van egy független pénzügyi tanácsadó, mint az életbiztosítások esetében. A választék széleskörű, és a hasonlónak tűnő ajánlatok között óriási különbségek lehetnek. Mielőtt döntenél, érdemes szakértőhöz fordulni. Addig is használd bátran nyugdíjbiztosítás kalkulátorunkat!