Kis mennyiségű alkohol (általában egy doboz sörnek megfelelő szesz) elfogyasztása után a legtöbb európai tagországban lehet vezetni, kivéve Magyarországot, Szlovákiát, Csehországot és Romániát, ezekben az országokban a zéró tolerancia elve van érvényben, azaz egyetlen csepp alkohol fogyasztása sem megengedett vezetés előtt. A legtöbb országban annak ellenére elfogadott keveset inni vezetés előtt, hogy az Európai Unió Közlekedésbiztonsági Tanácsa a zéró toleranciát támogatja. A testület többször javasolta, hogy a tagországokban egységes legyen a szabályozás arról, hogy mennyi alkoholt ihatnak a sofőrök, mielőtt volán mögé ülnek, szerintük így évente 5000 európai polgár életét lehetne megmenteni.

Nálunk is felmerült, de nem lazítanak

A közelmúltban felmerült, hogy a magyar kormány lazítana az alkoholfogyasztás utáni vezetést tiltó törvényen, az agrárminiszter a villányi borfesztiválon pedzegette, hogy a mostani szabályozás túlságosan szigorú és érdemes lenne párbeszédet indítani a zéró tolerancia fellazítása kapcsán.

A kormányzati tájékoztatási központ később mégis azt közölte, hogy nem terveznek változtatást e téren. „A szakmai szervezetek minden évben ezt javasolják, de az emberek többségében nem támogatják. Éppen ezért a kormány nem tervezi a szabályozás módosítását” – írták azt RTL Klub híradójának.

Nőtt az ittasan okozott balesetek aránya

Ez összefügghet azzal, hogy a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) adatai szerint több évnyi javulást követően az idei év első nyolc hónapjában nőtt az ittas vezetők által okozott balesetek száma.

Az európai országokban a közúti balesetek mintegy negyede köthető az alkoholfogyasztáshoz, Magyarországon ennél jóval alacsonyabb, 8,4 százalékos az arány,

ami valószínűleg részben a szigorú szabályozásnak tudható be, illetve annak is, hogy a balesetben érintett összes autóst automatikusan tesztelik, és akinek jelez a szonda, vétség miatt akár börtönt is kaphat.

Meglepő adat, hogy a koronavírus-járvány alatt nőtt az ittasan okozott balesetek aránya. Bár a járvány miatt jelentősen mérséklődött a gépjárműforgalom, így a teljes közúti közlekedési balesetszám is, az ittas állapotban okozott balesetek száma lényegében nem változott (899 volt szemben a tavalyi 925-tel).

Arányait tekintve így 16,3 százalékos növekedés volt tapasztalható az elmúlt év azonos időszakához képest.

A biztosító nem fizet, ha ittasan okozunk balesetet

Ha valaki ittasan ül kocsiba, és balesetet részese lesz, akkor a rendőrség (miután a kötelező szondázással meggyőződtek róla, hogy alkoholt fogyasztott) büntetőeljárást indít. A büntető törvénykönyv szerint az ittas vezetés már önmagában vétségnek minősül, és büntethető, akkor is, ha nem okoz balesetet az illető, csak közúti ellenőrzésen bukik le – elvileg már ez is két évig terjedő börtönbüntetést von maga után. Alkoholos állapotban balesetet okozni pedig már bűncselekménynek minősül, ezt a baleset súlyosságától függően három, öt, nyolc, vagy akár tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetik.

Az ittas vezetésre külön szabályok vonatkoznak a kötelező biztosításoknál is. Az ittas sofőrök által okozott balesetek vétlen károsultjait a MABISZ kártalanítási számláján keresztül mindig kifizetik, még akkor is, ha a vétkes félnek nem volt kötelező biztosítása.

Ezzel szemben, ha valaki ittasan okoz balesetet, akkor a kötelező egyáltalán nem védi. Ha bizonyítást nyer, hogy alkohol fogyasztása után vezetett, akkor biztosítótársaság utólag a károkozón mindig behajtja a kifizetett összeget, vagy legalább annak egy részét. Így akár milliós nagyságrendű összegbe is kerülhet egy ittasan okozott baleset, függetlenül attól, van-e kötelezőnk. Az ún. visszkereseti igény összeghatára 5 000 000 Ft, ezt az ittas vezetésen ért sofőrön (vagy az autó üzemben tartóján) követelheti a biztosító, miután megtérítette a vétlen fél kárát.

CASCO biztosítások esetén is hasonló az ittas vezetők részvételével bekövetkezett balesetek esetén a kártérítési kötelezettség. A polgári jogi jogszabályok és a biztosítók szerződési feltételei is kizárják a biztosító helytállási kötelezettségét, ha a baleset során egy gépkocsi vezetője alkoholos befolyásoltság alatt állt. Vagyis az így okozott károkért a vétkes sofőr felel, az így okozott károk megtérítése az ő kötelessége, függetlenül attól, hogy van-e rendszeresen fizetett CASCO biztosítása.