Júliusban és augusztusban történik a közúti gyerekbalesetek harmada. Az állami gyermek-balesetbiztosítás viszonylag kis kockázati kört fed le, ezért azt érdemes lehet privát biztosítással is kiváltani, amelyek akár felnőttkorra is kiterjeszthetők.

Az elmúlt évek statisztikái szerint évente átlagosan félmillió gyerek szorul baleset miatt kórházi ellátásra. A mintegy 2 millió 18 év alatti gyermekre vetítve Magyarországon ez azt jelenti, hogy egy gyerek átlagosan 4 évente szenved orvosi ellátást igénylő sérülést. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) felmérése szerint különösen a nyári szünidőben nő meg a gyermekbalesetek kockázata:

a közúti baleseteknek például mintegy harmada júliusban és augusztusban történik.

A statisztikák szerint elsősorban a 3-6, illetve a 10-14 éves korosztály a leginkább veszélyeztetett. A kisebbek közül a fiúk kétszer, serdülőkorban háromszor gyakrabban szenvednek balesetet, mint a lányok. A legveszélyesebbek egyértelműen a közlekedési balesetek, emellett tragédiához legtöbbször fulladás (különösen vízparti üdüléskor történt balesetek miatt), égési sérülések, a magasból történő leesés vagy éppen mérgezések vezetnek.

Mire elég az állami alapellátás?

2003 óta a szülők teljesen ingyen köthetnek balesetbiztosítást 3 és 18 év közötti gyerekeik számára minden tanévben, ez az állami tanulóbiztosítás. A Generalin keresztül köthető biztosítás nemcsak a tanintézményben, az oktatás ideje alatt bekövetkezett sérülések esetén érvényes, hanem akár a szünidőben, az iskolán kívül és külföldön is.

Sajnos az ingyenesség azt is jelenti, hogy a lehívható biztosítási összegek minimálisak: a szolgáltatás összege tizenhat éve változatlan, csonttörés esetén, a sérülés súlyosságától függetlenül például csak 3 ezer forint a kártérítés, sőt maradandó, de 10 százalék alatti egészségkárosodás esetén is csak 3 ezer forintot fizet a biztosító. Az állami tanulóbiztosítás legfeljebb 300 ezret fizet, ezt súlyosabb rokkantság esetén vehető fel. A csekély védelem ellenére megéri kiváltani az ingyenes tanulóbiztosítást is, de csak erre nem érdemes támaszkodni. Szerencsére az állami alapellátás nem zárja ki, hogy privát biztosítást is válasszunk mellé

Még egyetemistáknak is lehet gyermek-biztosításuk

A piaci balesetbiztosítások jóval nagyobb védelmet biztosítanak, de persze ezekért havonta fizetni kell. Ezek alapján akár már néhány ezer forintos éves díjért lehet már biztosítást kötni, amelyek az állami alapellátásnál jóval magasabb biztosítási díjat fizethetnek. A piaci biztosítások további előnye, hogy ezek a gyermek 18 éves kora utáni évekre is kiterjeszthetők: egyes termékek az egyetemi tanulmányok idején is biztosítást nyújtanak, akár 23-25 éves korig is. Szemben az egészségbiztosításokkal, a balesetbiztosítások esetén nincs várakozási idő (az egészségbiztosítások esetén ezt azért írják elő a biztosítók, hogy elkerüljék, hogy csak egy már meglevő betegség kezelésére kössön valaki biztosítást), a biztosító kockázatviselése már a szerződés létrejötte utáni naptól érvényes. A szerződések többsége egyéves határozott időtartamra köthető, de akár csak egy hónapig érvényes (és persze hosszabbítható) termékek is elérhetők.

A fizetős biztosítások emellett az anyagi fedezeten túl egyedi asszisztencia szolgáltatásokkal is segítik az ügyfeleket. Egyes szolgáltatók például olyan, az egészségbiztosításokra jellemző plusz opciókat kínálnak, amelyek megkönnyítik a magánegészségügy navigálását, például segítenek a szakorvosi vizit vagy második orvosi szakvélemény megszervezésében. Az iskolaidőben történt balesetek esetén pedig segítséget jelenthetnek a tanulástámogatási szolgáltatások, például a különórák megtérítése, ami szintén része egyes biztosítói csomagoknak. Léteznek olyan szolgáltatások is, amelyek a nyári időszakban kétszeres díjat fizetnek, hiszen az iskolaszünet idején nehezebb megoldani a gyermek felügyeletét.

Baleset- vagy egészségbiztosítást válasszunk?

A piacon számos, korosztályokra szabott balesetbiztosítás érhető el, az idősebb gyermekek számára általában drágábban lehet biztosítást kötni, de ezek ára még mindig kisebb, mint a felnőtt balesetbiztosításoké. Az Aegon kínál például Z-generációs tinédzsereknek (havi minimum 1000 forintért), valamint kisebb gyermekeknek szóló csomagokat (havi minimum 650 forintért). Ezek magasabb havi díj mellett nagyobb összegeket térítenek, a balesetből adódó csonttörés biztosítási összege például 15-20 ezer forint között mozog. Az alapcsomagok mellett választhatók drágább, bővített konstrukciók is, ezek nagy előnye, hogy a balesetek miatt szükséges műtétek vagy kórházi ápolás költségeit is fedezik, hasonlóan az egészségbiztosításokhoz. Megemlítendők még emellett a családi balesetbiztosítási csomagok, amelyek egyfajta kedvezménnyel a szülők balesetei esetére is védelmet adnak.

Fontos tisztában lenni azzal is, hogy mit nem fedeznek a gyermek-balesetbiztosítások. Az olcsóbb balesetbiztosítások csak az orvosi kezelés megszervezésében segítenek, az egyszeri fizetésen felül viszont az ellátás költségeit nem térítik meg – ennek érdekében vagy egy drágább csomagot kell választani, vagy az egészségügyi szolgáltatókkal szerződésben álló egészségbiztosítóval kell szerződést kötni. Az egészségbiztosítások elsősorban az ellátás költségeit fedezik, viszont nemcsak baleseti sérülések kezelését térítik meg, hanem számos krónikus és járványos betegségét is, valamint az ezek diagnosztizálására szolgáló szűrővizsgálatokat – ha gyermekünknek szüksége van rendszeres szűrésekre, egészségbiztosítással járunk a legjobban.

A balesetbiztosítások nem fedik le a gyerekek által másokban, vagy mások tulajdonában okozott károkat.

Ez például közúti baleseteknél lehet releváns, ahol a kormányt félrerántó sofőr, vagy az autója is megsérül. Ha az autós nem követett el szabálytalanságot, akkor a családnak akár több százezer forintos kártérítést is fizetnie kell – ilyen esetekre a gyermek-balesetbiztosítás mellé érdemes kiegészítő felelősségbiztosítást is kötni.