A magán egészségbiztosítások szolgáltatásai többnyire nem korlátlan mértékben vehetők igénybe, hanem a biztosító meghatároz bizonyos keretösszegeket. Ezek vonatkozhatnak egy-egy részterületre, mint például a kórházi (napi) térítés, a diagnosztikai vizsgálatok vagy a külföldi gyógykezelés. De vonatkozhatnak a teljes tartamra is, ilyenkor az igénybe vett szolgáltatások összessége nem léphet túl egy bizonyos értékhatárt.

El is magyarázom egy példával. A biztosító megmondja, hogy adott egészségbiztosításnál a kórházi térítés (mondjuk) maximum 5 millió forint lehet évente, az egynapos sebészet 350 ezer forint, a nagyértékű diagnosztika 550 ezer forint, a laborvizsgálat 25 ezer forint, a második orvosi szakvélemény pedig korlátlanul igénybe vehető.

Biztosítón belül is több az ajánlat

Persze egy biztosítón belül sem csak egyféle egészségbiztosítás szokott lenni. Olyan ez, mint a telefonos díjcsomagok: van egy olcsó, egy drágább, egy még drágább és egy kifejezetten prémium csomag a prémium ügyfeleknek. Az árral együtt nő az igénybe vehető szolgáltatások száma, és általában a térítési értékhatárok is egyre magasabbra kerülnek. Bonyolítja a helyzetet, hogy vannak céges (csoportos) egészségbiztosítások is, ahol a tarifák általában kedvezőbbek, a szolgáltatások köre viszont bővebb.

Természetesen a biztosítók közt is vannak különbségek. A kórházi térítés limitje valahol pár százezer forint, de lehet több millió vagy akár több százmillió is. A magasabb térítési korlát magasabb havi díjjal is járhat, de ez sem törvényszerű, ha két külön biztosítót hasonlítunk össze. Sok esetben csak emiatt nem érdemes nagyobb csomagra váltani, mert a kisebb csomag is ésszerű limiteket ad meg.

Ennyibe kerülne egyébként

Kérdés persze, mi az ésszerű limit. Ehhez tisztában kell lenni a privát egészségügy áraival, és így már fel lehet mérni, mi az, ami belefér az adott értékhatárba. Nyilván itt sem lehet mindenhol érvényes árakat mondani, de hozzávetőlegesen a kisebb műtétek 3-500 ezer forint körül lehetnek, a komolyabbak már egymillió forint környékén mozognak. A leggyakoribb műtéteket általában a kisebb egészségbiztosítási csomagok is fedezni tudják (szélsőséges esetektől eltekintve). Persze az extra igényekhez egy alap csomag valószínűleg kevés lesz.

Aki adott esetben külföldön gyógyíttatná magát, hogy a legkorszerűbb kezelést kaphassa meg, annak nyugat-európai árakban kell gondolkodnia. Egy III. stádiumú tüdődaganat kezelése külföldön akár 30 millió forintba is kerülhet, míg egy jóindulatú agydaganat 25 milliót is felemészthet. Aki gond esetén a legjobbat szeretné magának, utazna is, ha kell, és cserébe vállalná a magasabb havi díjat, annak mindenképp nagyobb térítési összegben kell gondolkoznia.

Sok múlik az egyéni preferenciákon

Nem árt még egyszer hangsúlyozni, hogy ez nem azt jelenti, hogy az alapszolgáltatás ne lenne korszerű, mert nagyon is az, viszont itt már prémium szolgáltatásról beszélünk, ami akár külföldi szolgáltatást is térít.

A legtöbb embernek viszont valószínűleg jó lesz valamelyik alapcsomag is, ahol nem az lesz a perdöntő, hogy melyiknél mekkora a térítési összeg. Az ár-érték arány felmérésénél a szolgáltatások sokszínűségét is figyelembe kell venni.

Mint látod, nem egyszerű a választás, sok szempontot és tényezőt figyelembe kell venni. Óva intenélek attól, hogy az első szembejövő egészségbiztosítást megkösd. Lehet, hogy találnál olcsóbban jobbat, és lehet, hogy véletlen olyat választasz, amivel később nem leszel elégedett, mert nem felel meg az igényeidnek.

Tanácsadóink segítenek neked összehasonlítani az egészségbiztosításokat, így könnyen és gyorsan választhatsz, mindezt ingyen, kötelezettségektől mentesen.

A lap alján található űrlapon add le igényedet, és hamarosan felkeresünk telefonon!