A rövidtávú megtakarítások

Pénzügyi értelemben a rövidtáv az nagyjából 2 évig tart, de mi most ettől egy kicsit eltekintünk. Az első ilyen opció természetesen a bankszámla, hiszen a biztonsági tartalékot itt tudjuk a legjobban összegyűjteni, és bármikor hozzá is férhetünk. 2 éves távon belül a magasabb kamat/hozam reményében érdemes használni a befektetéses életbiztosítások eseti számláját is, persze ennek feltétele, hogy rendelkezzünk egy folyamatos, vagy egyszeri díjas megtakarításos életbiztosítással. Most tervezzünk egy kicsit hosszabb távra.

A középtávú megtakarítások

Ide soroljuk azokat a megtakarításokat, amelyek nagyjából 2 és 10 év között szóba jönnek. Mindenképp meg kell említeni a TBSZ számlát, hiszen ez egy szabad felhasználású 3 vagy 5 éves konstrukció, ez egy olyan speciális „lekötés”, ahol 3 év után a nyereségünknek mindössze 11%-át kell kamatadó és EHO néven leadózni (22% helyett), míg 5 év után adómentes a megtakarítás. Erre a távra már érdemes lehet egyszeri díjas befektetéses életbiztosítást is választani. Erre a távra köthetjük a legjobb lakáscélú megtakarításokat, a lakáskasszákat, amelyeket az állam 30%-os állami támogatásban részesít, évente maximum 72.000 forinttal. Ennek a minimális futamideje nagyjából 4 év, a leghosszabb pedig 10 év, kizárólag lakáscélra lehet felhasználni. Nézzük meg a hosszú távú megtakarításokat!

A hosszú távú megtakarítások

A hosszú távú megtakarítások közé soroljuk a különböző gyermek megtakarításokat, és a nyugdíj előtakarékosságokat is. A gyermek megtakarításokat itt gyűjtöttük össze, ahol kiemelkedik a START számla, továbbá a biztosítók által kínált gyermek megtakarítási program. A START számlát rövidebb futamidőre is lehet választani, de nyilván nem fog akkora tőkét elérni, mintha időben reagáltunk volna, és 18-19 évig takarékoskodnánk. A gyermek megtakarítási programoknál a szülő esetleges halála esetén a biztosító magára vállalja a díjfizetést a lejáratig.

A nyugdíj megtakarítások közül az önkéntes nyugdíjpénztárt, a NYESZ számlát, és a nyugdíjbiztosítást érdemes kiemelni, hiszen ezekre 20%-os adókedvezményt igényelhetünk vissza. A nyugdíj előtakarékosságokról részletesen ebben a cikkünkben tájékozódhat. A nyugdíjjal bezárólag végig is néztük, hogy milyen megtakarítások állnak a rendelkezésünkre jelenleg.

Megtakarítani jó, választani nehéz

A megtakarításainkkal a saját céljainkhoz kerülünk közelebb, ezért érdemes komolyan venni őket. Nemcsak a megtakarítási időszak előtt, hanem már akkor is, amikor kiválasztjuk a megfelelő megtakarítást. Ahogy Ön is látja nincs olyan időtáv, amire ne legalább 2, de inkább 3 különböző típusú megtakarítást érdemes összehasonlítani, és akkor még a konkrét konstrukcióról nem is beszéltünk. Mi azért vagyunk, hogy időt és pénzt spóroljunk meg Önnek és szakértelmet adjunk. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol megtakarítási szakértőnk megtalálja a teljes piac kínálatából a megfelelő megtakarításokat!