Megkötötted az egészségbiztosítást, gondosan fizeted a havi díját, és örülsz, hogy egészséges vagy. Ilyenkor látszólag kidobott pénzről van szó, de még egészségesen sem az: évente legalább egyszer elmehetsz különféle szűrővizsgálatokra. Ezeknek a jelentőségét nem szabad lebecsülni, a prevenció nagyon fontos a betegségek megelőzősében. Ha bármi egészségügyi aggályod felmerül, 0-24 órában tudsz orvossal konzultálni telefonon keresztül.

Tegyük fel, hogy egy szerencsétlen eset áll elő, és a privát menedzserszűrésen kibukik valamilyen betegséged (ahova természetesen időpontra érkeztél, és percre pontosan be is hívtak). Emailben érkezik az eredményed, vele a rossz hír, és az orvosi javaslat, hogy milyen további vizsgálatokra van szükség. Persze ha szeretnéd, az orvossal személyesen is konzultálhatsz a továbbiakról. Megjelölik, hogy például a szívvel kapcsolatos mutatók nem megfelelőek, így kardiológushoz kell elmenned.

Már hívod is a biztosítót, aki igyekszik minél előbb kardiológust találni neked (ha ragaszkodsz egy ismerős orvoshoz, akkor kicsit más a helyzet, de az már rajtad múlik). Mennyi idő alatt játszódik ez le? A biztosító garantálja, hogy 5 munkanapon belül visszajelez az időpontról, vagyis nem ígéri, hogy 5 nap alatt meg is történik a kivizsgálás, de ennyi idő alatt legalábbis leszervezi, amit le kell. Tegyük hozzá, hogy sokszor 2-3 nap elteltével már mehetsz is a kivizsgálásra, de speciális esetben is ez általában két héten belül megtörténik.

egy fehér köpenyes idősebb orvos a betegével konzultál az irodájában

A kardiológus aztán valószínűleg fontosnak tartja további vizsgálatok elvégzését (pl. szívultrahang, MRI). Ha 3-4 különböző kivizsgálásra kell menned, akkor annyi helyre intéznek neked időpontot az ellátásszervezőn keresztül. Az eredmények általában pár napon belül megérkeznek, amikkel aztán visszamehetsz a szakorvoshoz, aki kiértékeli neked őket.

Ha a műtéti beavatkozást szükségesnek tartja az orvosod, akkor ezt is elvégeztetheted a privát rendszeren belül, de csak néhány feltétellel. Ha a műtét egynapos sebészeti beavatkozás keretében elvégezhető, akkor azt a legtöbb egészségbiztosítási csomag fedezi, és így nem kell az állami rendszert igénybe venned.

Ilyenkor kisebb vágásokat ejtenek csak a beteg testén, ezért a felépülés jóval gyorsabb, a páciens legkésőbb a következő nap hazamehet a kórházból, csökkentve ezzel a gyulladásos szövődmények kockázatát. Többek között szív-, epe-, visszér-, szürkehályog- és nőgyógyászati műtéteket végeznek így.

Ha az egynapos sebészet nem alkalmazható, és komolyabb műtétre van szükség, ami után hosszabb kórházi lábadozásra van szükség, akkor ennek elvégzéséhez az egészségbiztosításnak tartalmaznia kell kórházi csomagot. Mivel ezek a műtétek több millió forintba kerülnek biztosítás nélkül, így egy ilyen kórházi csomag csak a legdrágább egészségbiztosításokban van benne, ami akár kétszeres árat jelenthet a legolcsóbbhoz képest. Cserébe viszont készpénzt is fizethetnek a műtét mellé a kieső jövedelem pótlására (biztosítótól és szolgáltatótól függően).

Ha nincs kórházi csomag az egészségbiztosításodban, csak egynapos sebészet, akkor két út áll előtted: vagy kifizeted saját zsebből a műtétet, vagy visszamész az állami rendszerbe, és kivárod a várólistát. Mindkét esetben sajnálni fogod utólag, amiért nem nagyobb csomagra fizettél elő korábban.

A sürgősségi eseteket érdemes még elkülöníteni; ha összeesel, és elvisz a mentő, akkor állami kórházba kerülsz (ez a törvény). Amint szállíthatóvá válsz, és rendelkezel fekvőbeteg-ellátással, akkor átvisznek a magánklinikára, és ott várhatod a gyógyulásodat.

Ha kíváncsi vagy, mi mennyibe kerül, akkor hozzávetőleges árakat itt tudsz megnézni.

Minden mást személyesen tudsz velünk megbeszélni, ha írsz nekünk a jobb oldali kék űrlap segítségével.