Tanácsadóink játékkal tanították pénzügyi tudatosságra az általános iskolásokat

Nemrég egy nagyon szuper kezdeményezésnek lehettünk részesei: tanácsadóink közül néhányan egy csepeli és egy XIII. kerületi általános iskolába látogattak el, hogy az élménypedagógia módszereivel oktassák a 8-11 éves gyermekeket pénzügyi tudatosságra.

A tornateremben indul a nap, amikor a LifeChanger nevű félnapos programon vesznek részt a diákok, ilyenkor nincs hagyományos tantermi tanítás. A United Way Magyarország nevű közhasznú alapítvány kezdeményezésében a pályázó iskolák vehetnek részt – két ilyen általános iskolába a GRANTIS tanácsadói is elmentek, hogy segítsenek levezényelni ezt a különleges napot.

A rövid tornatermi köszöntő után a diákok az osztálytermükbe vonulnak, ahol csoportokba rendeződve képzeletbeli családokat alkotnak. Választanak maguknak csapatnevet, és foglalkozásokat is kitalálnak. Nekik kell majd közös pénzügyi döntéseket hozniuk.

Mielőtt a játék elkezdődne, tanácsadóink kicsit elbeszélgetnek velük olyan alapvető dolgokról, hogy mi is az a pénz, honnan van, milyen tevékenységgel lehet megkeresni. Szó esik arról is, ki kap otthonról zsebpénzt, szoktak-e a szüleik megtakarítani és adakozni, adományozni.

Minden csapat kap ezután 210.000 Ft játékpénzt, ezzel kell majd gazdálkodni. A tornaterembe visszatérve egy miniatűr városba csöppennek a diákok, ahol mindig A és B opció között kell választaniuk, és a döntésük alapján kell odamenniük az adott állomáshoz. Befizetitek a postán a rezsicsekket vagy inkább mozizni mentek? Tankoltok, piacra mentek vagy cipőt vesztek? Vagy elmentek fodrászhoz? Ilyen apró, de fontos döntéseket kell meghoznia a csapatnak, amíg a döntési lehetőségek el nem fogynak.

Sipos Viktória, Grantis

A csapat tagjainak kompromisszumra kell jutnia, ezzel is gyakorolják, milyen egymással közösen dönteni. Miután megegyeztek, valaki fizet, valaki pedig írnokként lejegyzi a költéseket. Eközben a tanácsadók persze hasznos megjegyzésekkel terelgetik őket, például felhívják a figyelmet arra, hogy ügyelni kell rá, hogy jól váltják-e fel a pénzt, és helyesen kapják-e meg a visszajárót.

És bizony ha nem figyelnek oda a pénzre, valaki el is lophatja tőlük, ezért mindig jól el kell tenni. Természetesnek tűnő dolgok egy felnőttnek, de a gyerekek ritkán figyelnek ezekre. Pénzköltés közben az alapvető normákra is figyelniük kell a tanulóknak: az egyik pedagógus rendőrnek áll, és pénzbírságra ítéli a hangoskodókat.

A játék végén irány az osztályterem, ahol kiderül, melyik csapatnak mennyi pénze maradt. Itt alapvetően kétfajta logika rajzolódik ki, egyik sem feltétlen a legjobb: valaki minél gyorsabban el akarja költeni a lehető legtöbb pénzt, mert ezt érzik versenynek, nekik semmijük nem marad a végére, valaki viszont úgy spórol, ahogy tud, és arra sem költ, amire a valóságban nagyon is kellene. A mozizás olcsóbb, mint a havi rezsi, ettől függetlenül nem árt, ha befizetjük a villanyszámlát minden hónapban. Egy gyerek erre még nem feltétlen gondol, viszont nem árt, ha már ebben a korban is felhívják rá a figyelmét.

Kérdés, hogy akinek maradt pénze, mit kezdene vele: költené tovább vagy inkább jótékonyságra fordítaná? Sokan előbbit választották, de bőven akadnak adományozók is. Befektetésre viszont szinte senki nem gondol: ebben a korban ez még egy ismeretlen fogalom.

Dél körül vége is a programnak, mindenki mehet haza, remélhetőleg sok pénzügyi okossággal a zsebében. Az értékelési lapok tanúsága szerint a gyerekeknek is élmény egy ilyen nap:

Tanácsadóink számára mindig is fontos ügy volt a pénzügyi tudatosság javítása, és külön öröm, ha ezt már gyermekkorban el lehet kezdeni, mert így válik igazán hatékonnyá.

Köszönjük Sipos Csaba, Kinter Dóra, Szalai Szabolcs, Vincze Ramóna és Sipos Viktória tanácsadóknak a közreműködést!

Kinter Dóra, Vincze Ramóna, Sipos Csaba
Sipos Csaba, Sipos Viktória, Szalai Szabolcs

Jelentkezzen díjmentes és független tanácsadásunkra!

Számíthat ránk a pénzügyekben az élet legtöbb területén. Ossza meg velünk elképzeléseit, és segítünk megtalálni azt, ami a legkedvezőbb megoldást nyújtja Önnek.
Ez történik,
miután jelentkezik

További cikkeink