Lehet, hogy egészségügyi alapon adókedvezmény járna, csak nem tudsz róla

Kevesen tudják, hogy számos gyakori betegség után igényelhető SZJA-kedvezmény, ehhez elég egy háziorvosi igazolás is. Bemutatjuk, kik is milyen egészségügyi adókedvezményre jogosultak.

Bár már régóta érvényben van az a kormányrendelet, amellyel számos krónikus betegséggel együtt élő ember részesülhet adókedvezményben, de még ma is igen kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. A rendelet az adókedvezmény havi mértékét a minimálbér 5 százalékával megegyező összegben határozza meg, amit a személyi jövedelemadóból adnak vissza.

Ez a minimálbér 2020-as szintje alapján havi 8050 forintot jelent, vagyis éves szinten idén összesen 96 600 forintról van szó.

Ez az adókedvezmény már az alacsonyabb jövedelmű embereknek is nagy segítséget jelent. 2018-ban például egy bruttó 138 ezer forintos minimálbéren lévő gyermektelen munkavállaló havonta 20 700 forint szja-t fizetett, a havi nettó keresete pedig 91 770 forint volt. Ő, ha jogosult volt a kedvezményre, évente már közel egyhavi nettó bérének megfelelő összeggel, 82 700 forintot tarthatott volna meg.

Nem csak a legsúlyosabb betegségek miatt igényelhető

Annak, hogy kevesen ismerik a kedvezmény, az egyik oka az lehet, hogy a jogosultság rendelet címe szerint súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekre vonatkozik. Valójában, ha megnézzük a felsorolt egészségügyi problémákat, azt látjuk, hogy

nemcsak a legsúlyosabb fogyatékossággal élő emberek igényelhetik őket, hanem például olyanok is, akik cukorbetegségben vagy laktóz-intoleranciában szenvednek.

A 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet hosszú listán sorolja, milyen problémák miatt válhat valaki jogosulttá az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezményre. Ezen szerepelnek a mindennapi életet és a munkavégzést nehezítő állapotok: látás- és hallásproblémák, mozgásszervi zavarok és sérülések (például ha valaki végtaghiányos, vagy kerekesszéket kell, hogy használjon), illetve mentális zavarok. Szerepel emellett többféle súlyos betegség a listán, például szív- és érrendszeri problémák, autoimmun betegségek és a daganatos betegségek több típusa.

A lista nem állandó, 2019-ben bővült is, így tavaly óta adókedvezményt igényelhetnek az emlő- és petefészek-daganatban, a méhnyakrákban, az endometriózisban, valamint a here- és prosztatarákban szenvedők is (a betegségek teljes listája BNO-kóddal együtt elérhető ezen a linken).

Laktóz- és gluténérzékenység

Nem újdonság viszont, hogy az adókedvezményre jogosultak két gyakori emésztési zavarral, a laktóz-intolernciával és a cöliákiával, ismertebb nevén gluténérzékenységgel vagy lisztérzékenységgel élők is.

A laktózérzékenység vagy laktózintolerancia a laktóz, egy a tejben és a tejtermékekben megtalálható cukorféle lebontásának a képtelensége. A laktáz enzim alacsony szintje miatt a laktózérzékeny embereknél a tej fogyasztása puffadást, hasmenést vagy görcsöket okoz – az érzékenység foka és a tünetek erőssége attól függ, mennyire alacsony a szervezetben a laktáz szintje.

Globálisan a laktózérzékenységet igazából nem is lehet emésztési zavarnak nevezni, hiszen az emberiség mintegy 75 százaléka felnőttként már megjelenik a tejcukor-érzékenység. Olyan országokban, ahol történelmileg nem terjedt el a tehéntej fogyasztása, ma is a lakosság több mint 90 százaléka laktózérzékeny.

Arról nincsenek megbízható adatok, mennyi laktózérzékeny ember él Magyarországon. Az óvatosabb becslések szerint a népesség 10-15 százaléka lehet érintett, mások szerint a valós szám akár 35 százalék is lehet.

A G7 cikke szerint az ő nagy többségük nem tud az adókedvezményről, így most is teljes összegű adót fizet. A portál becslése szerint akár 670 ezer olyan ember lehet, akik nem vették igénybe az adókedvezményt, amire jogosultak lennének. Ők évente több tízmilliárd forint plusz pénzt is hagyhatnak az államkasszában.

A gluténérzékenység jóval ritkább, a világ népességének nagyjából 1 százalékát érinti, bár a diagnózisok száma növekszik. A problémát egy a vékonybelet érintő autoimmun betegség okozza, ami gyulladásos reakciót okoz, ha az érintett gabonalisztet tartalmazó ételeket fogyaszt. A tünetek esettől függően változhatnak, előfordul, hogy a betegség teljesen tünetmentes, de a leggyakrabban emésztőszervi panaszokkal, például hasmenéssel, székrekedéssel, puffadással jár. A hosszú távon kezeletlen gluténérzékenység pedig a vitaminok felszívódásának zavarához vezethet, és növelheti a daganatos betegségek kialakulásának veszélyét is.

Így igényelhető a kedvezmény

Ha érintettek vagyunk valamelyik betegségben, az adókedvezményt a Nemzeti Adó és Vámhivatal területi irodájában igényelhetjük. Ehhez szükségünk van először is háziorvos vagy szakorvos igazolására, amely megállapítja a listán szereplő betegségek egyikét. A háziorvos véleménye nem minden esetben elég, egyes betegségeknél a háziorvos csak szakorvosi vélemény alapján állíthat ki igazolást (laktóz-intoleranciáról szóló igazoláshoz például gasztroenterológus véleménye szükséges).

Az igazolás birtokában két időpontban kérhetjük a kedvezményt a NAV-nál:

az szja-előleg megállapításánál, az adóelőleg-nyilatkozattal év közben, vagy a személyi jövedelemadó bevallásakor májusban.

Fontos, hogy az adókedvezmény visszamenőleg is kérhető arra az évre, amelyben megállapították a betegséget. Ez a kedvezmény viszont csak akkor igényelhető, ha az orvosnál igazolást kaptunk arról, hogy a betegség már abban az adóévben is fennállt, amikorra az önellenőrzést végezzük.

Az orvosi igazolásnak a diagnózis mellett a következőket kell még tartalmaznia:

  • a kedvezményt igénybevevő személyazonosító adatai,
  • a lakóhelye,
  • adóazonosító jele,
  • az igazolás kiállítását megalapozó szakorvosi dokumentáció kiadásának dátuma,
  • a betegség véglegességének vagy ideiglenességének megállapítása,
  • az igazolást kiállító szakorvos vagy háziorvos aláírása.

További cikkeink