Aki tart valamilyen háziállatot, tisztában van vele, hogy nem létezik kutya- vagy macska tb, az állategészségügy Magyarországon teljes mértékben magánpiaci terep. Emiatt kedvenceink orvosi kezelése jelentős összegeket emészthet fel, egy-egy állatorvosi műtét vagy kezelés több tízezer forintba is kerülhet. Nem csoda, hogy a biztosítók a kisállatok orvosi kezeléseire is kínálnak konstrukciókat, bár ma még jellemzően nem külön termékként, hanem más biztosításokba beépítve.

Lakásbiztosításhoz kérhetjük

A K&H Biztosító az egyik, amelynél már köthető olyan lakásbiztosítás, amely kiterjed a beteg kutyák, macskák és más kisállatok állatorvosi kezeléseire is. A kisállat-biztosítást 6 hónapnál idősebb és 8 évesnél fiatalabb kutyákra és macskákra lehet megkötni, és feltétele, hogy az állatoknak legyen mikrochipjük, illetve egészségügyi könyvük. A biztosító adatai szerint a lakásbiztosítást kötő új szerződések 2-3 százalékánál kérik az ügyfelek a kisállatok kezelésére vonatkozó szolgáltatást.

Egy átlagos, kifizetett kezelés 17.230 forintba került. A K&H biztosítása nem fedezi teljes egészében a kezeléseket, a gazdáknak egy-egy baleset vagy betegség miatti ellátásra 10 ezer forint önrészt kell vállalniuk, és a társaság maximum 25 ezer forintot fizet ki. Az elpusztult kisállatok után a biztosító kártérítési összeget is fizet, évente maximum összesen 100 ezer forintot.

Felelősségbiztosítás kutyásoknak

A nagy biztosítók közül a K&H mellett a Generali és az Aegon is kínál kisállat-biztosítást, előbbi szintén a lakásbiztosítás részeként. A Generali-féle Futrinka kisállat-biztosítás 4 hónap és 7 év közötti kutya vagy macska részére kínál baleset- és betegségbiztosítást, amely fedezi az állatorvosi kezeléseket, illetve a házi kedvenc baleset miatti halála esetén is fizet. A biztosítás feltétele itt is a chip, a kötelező oltások és a féreghajtás, ezek árát magunknak kell állnunk.

A Generali szintén 10 ezer forint önrész fizetése mellett fedezi a baleset vagy betegség miatti ellátás költségeit. A közepes (Midi) csomag esetén egy baleset miatti állatorvosi kezelésre maximum 50 000 forint kerül kifizetésre, és éves szinten pedig maximum 200 000 forint, míg a maxi csomag 75 és 300 000 forintig fedezi a költségeket. A biztosító emellett felelősségbiztosítást is tartalmaz a kutyatartók számára, harmadik személynek okozott sérülésekért vagy anyagi károkért. A választott csomagnak megfelelően 2, 3, 5, illetve 10.000.000 Ft-ig nyújt fedezetet.

Embereknek is jól jönne

Az Aegon Biztosító hasonló termékéről nemrég a G7 közölt részletes leírást egy-egy példa bemutatásával. „Bercinek eltörött a lába. Annyira szerencsétlenül esett, hogy amikor az orvosnál megröntgenezték, kiderült, hogy műtétre is szüksége van. A beavatkozás végül komplikációmentesen sikerült, és Berci a lábadozás után hamarosan újra mehetett játszani, futni” – írják.

Ahogy a G7 cikkéből kiderül, az Aegon kisállat-biztosítása számos komplex elemet tartalmaz, amit akár egy embereknek szánt magánegészségügyi biztosítás, vagy akár az állami biztosítási rendszer is átvehetne. A rendszer része például, hogy a gazdinak vigyáznia kell, nehogy a kedvence kóros mértékben elhízzon (ennek pontos paramétereit a szerződés tartalmazza), mert az egyértelműen ebből adódó betegségek kezelését a biztosító nem téríti meg.

A csomag szintén önrésszel fedezi az állatorvosi költségeket, hasonlóan az autóknál megszokott casco-biztosításokéhoz. 10 ezer forint alatt a biztosító nem fizet egyetlen kezelést sem, afölött pedig a különbözetet állja. Emellett tartalmaz felelősségbiztosítást is, amely 500 ezer forintig állja a költségeket, ha az állat valamilyen kárt okozna.

Az Aegon teljes körű kisállat-biztosítása évente mintegy 20 ezer forintos költséget jelent, de az ár függ attól is, milyen korú állatra kötjük, illetve kutya esetén attól, hogy keverék vagy fajtatiszta-e az eb – az utóbbiak ugyanis jóval gyakrabban szenvednek a túltenyésztésből fakadó krónikus betegségekben.

Kevesen használják egyelőre

Bár Magyarországon rendkívül sokan tartanak kisállatot, a biztosítások száma ma még elenyésző: az országban mintegy 2,5 millió kutya és körülbelül 3 millió macska él, eközben az Aegonnál az elmúlt 10 év alatt csak 2717 állatra kötöttek biztosítást. Ha hasonló számokat becslünk a másik két társaságnál, az alapján a magyarországi házikedvencek kevesebb mint 1 százaléka lehet biztosítva.