Koronavírus-álló zöld befektetési alapok az új tőzsdei slágertermékek

Az arany talán a legismertebb menekülőbefektetés, csaknem mindenki hallott róla, hogy a nagy válságok idején emberek aranyat vesznek, akár fizikai formában is. Az arany értékállóságát azonban a legtöbben túlbecsülik, ráadásul a mostani recesszió idején új vetélytársa is akadt: a megújuló energián és zöld technológiákon alapuló befektetések.

A koronavírus-járvány és a védekezésként elrendelt lezárások hatására világszerte történelmi mértékben esteka tőzsdeindexek. A befektetők ilyen helyzetben igyekeznek biztonságosnak tartott eszközökbe, például aranyba menekíteni a pénzüket. A goldprice.org grafikonján látható, hogy a nemesfém dollárban számított árfolyama áprilisban, a járvány első hullámának csúcsán emelkedni kezdett, majd augusztusban évtizedes rekordot ért el.

Akik tehát tavasszal aranyba fektettek, jó üzletet kötöttek, azonban a grafikon rámutat arra is, hogy tévhit, hogy hosszú távon az arany biztonságos befektetésnek számít.

A múltba tekintve látható, hogy az arany árfolyamára nem a stabilitás, vagy a kiszámítható növekedés, hanem jókora ingadozások jellemzők, 2011 és 2016 között (azaz az előző világgazdasági válságot követő felívelő időszakban) például csaknem a felére csökkent az értéke.

A válság utánra tervező nagybefektetők körében az elmúlt hónapokban az úgynevezett ESG-alapok számítottak slágertermékeknek. A rövidítés jelentése alapján ezek a környezeti (environment), társadalmi (social) és felelős vállalatirányítási (governance) szempontokat szem előtt tartó befektetések. Ezt a minősítést egyelőre leginkább a kibocsátó saját belátása alapján „nyerheti el” egy befektetési alap, a tőzsdefelügyeletek utólagos jóváhagyásával, bár az International Association for Sustainable Economy (IASE) már dolgozik egy olyan standard minősítési rendszer és ellenőrző testület létrehozásán, amivel hitelesen megállapítható, valóban megfelel-e egy befektetési eszköz a környezetvédelmi és etikai szempontoknak.

1000 milliárd USD felett az ESG-befektetések

Az ESG-alapok már az idei recesszió előtt növekedésnek indultak (ezt megelőzően az árfolyamuk általában igen stabil volt), az Institute of International Finance elemzésében idézett adatok szerint az ESG-alapokba az év első három hónapjában 10,5 milliárd dollár áramlott, a recesszió alatt pedig az ESG-tőzsdeindexek nagy többsége jobb eredményt mutatott, mint a piac nem ESG része.

A Morningstar adatai szerint idén június-júliusban különösen megugrott az érdeklődés az ESG-alapok iránt, az ilyen eszközökben tartott vagyon 71 milliárd dollárral nőtt az időszakban, átlépve az ezer milliárd dolláros határt. A Morningstar jelentése szerint ez 3 fő tényezőnek tudható be:

  1. A koronavírus okozta bizonytalanság megmutatta, hogy mennyire fontosak a fenntartható és rugalmas üzleti modellek,
  2. a zöld befektetési alapokban lévő termékek száma folyamatosan növekedett, ami szintén segítette a fellendülést,
  3. illetve azon alapok száma is megnőtt (márciusban 2584 ilyen volt), amik ESG-minősítést használnak, ezeknek a száma június végére már 2703 volt.

Bár a fenntartható befektetésekre fókuszáló alapok piaci részesedése még mindig csak kis részét (alig 2,5 százalékát) teszik ki a teljes befektetési piacnak, intő jel, hogy ez volt azon kevés befektetési kategóriák egyike, amelyek átvészelték a koronavírus-járványt, miközben már a válság előtt is növekedtek.

Ez megalapozhatja az ESG-befektetések további sikereit a következő években, amikor a befektetők a recesszió után óvatosan állnak majd a tőzsdékhez, sokkálló eszközöket keresnek.

A magyar tőzsdén is népszerű

A zöld befektetések a közelmúltban Magyarországon is népszerűvé váltak, több magyar nagyvállalat is bevezetett hasonló termékeket a piacra – a recesszió alatt ezek a külföldi alapokhoz hasonlóan jól vizsgáztak. Az Aegon Feltörekvő Piaci ESG Részvény Befektetési Alapja például március óta 35 százalékkal nőtt – az alap értékét adó részvények 30 százalékánál kifejezetten meghatározó az ESG-szempont, és etikai irányelv, hogy az alap mögött nem lehetnek alkoholos italokat gyártó vagy szenet bányászó, feldolgozó cégek részvényei. Március óta mintegy másfélszeresére nőtt az OTP Klímaváltozás Alapjának árfolyama, ami bár nem klasszikus ESG-alap, jól mutatja a befektetők elmozdulását a zöld eszközök irányába.

Az alapok sikerében elsősorban nem a cégek és a befektetők erkölcsi megfontolások játszanak szerepet, inkább az, hogy a nagyobb fogyasztói tudatosság és az állami szintű klímavédelmi programok miatt nagyobb növekedési potenciálra számítanak az etikus és zöld vállalatoknál.

Az OTP Alapkezelő 2008-ban például arra számítva indította el az alapot, hogy a klímavédelem egy jelentős beruházási téma lesz, és ez a megérzés be is igazolódott. Az EU-s környezetvédelmi irányelvek alapján az államoknak a következő három évtizedben drasztikusan csökkenteniük kell majd a károsanyag-kibocsátásukat, ami várhatóan azzal jár majd, hogy eurómilliárdokat fektetnek majd például a megújuló energiatermelésbe. Az uniós elvek alapján a magyar kormány is kidolgozta a klímatervét, eszerint már 2030-ra 90 százalékban karbonsemleges energiatermelésre kellene átállnunk – az eddigi beruházások alapján ebben a paksi atomerőmű mellett a napelemparkoknak lesz nagy szerepük.

Míg a zöldenergia önmagában biztonságos befektetésnek tűnik, általában az ESG-minősítés és a jövedelmezőség között azért nem egyértelmű az összefüggés. Naffa Helena, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa a G7-nek azt mondta, bár általában a cégek magasabb ESG-besorolása nagyobb hozamot eredményezett,

a legnagyobb ESG-értékű vállalatok teljesítettek a leggyengébben a részvénypiacon, bár a növekedésük így is meghaladta a piaci átlagot.

Vagyis úgy tűnik, a piac a „legjobban viselkedő” cégeket már büntette. Igaz, az egységes ESG-minősítés hiánya miatt még nem lehet egyértelmű következtetéseket levonni a cégek etikusságával kapcsolatban, egységes módszertan híján nem lehet objektívan megállapítani, hogy az adott alap valójában mennyire felel meg a környezeti, szociális és vállalatirányítási szempontoknak.

További cikkeink