Így vészelheti át a válságot a nyugdíj-megtakarításod

Sokakat foglalkoztat a téma, hogy mi lesz a nyugdíj-megtakarításukkal, ha jön a válság, elvégre a hozamokat negatívan érintheti egy gazdasági visszaesés. A Business Insider üzleti lap olyan befektetőket kérdezett meg, akik szintén nyugdíjba készültek menni, amikor beütött a 2008-2009-es világválság, így más stratégiához kellett folyamodniuk.

Bő 10 éve már annak, hogy a legutóbbi gazdasági válság végigsöpört a világon. Akkor is gondban lehetett az, aki nyugdíjba szeretett volna menni, mert bár úgy tervezte, hogy felveszi a pénzt, de mégsem tehette, különben rossz árfolyamon száll ki a befektetéséből. A Business Insider olyan amerikaiakat kutatott fel, akik jól vették az akadályt.

A beszámolóik alapján a tanulság három részre bontható.

1. Ne pánikolj, és ne szállj ki a befektetéseidből

Hosszabb cikkben foglalkoztunk már azzal, hogy miért rossz, ha valaki most nyúl hozzá a nyugdíjcélú befektetéseihez (vagy úgy egyáltalán bármilyen hosszú távú megtakarításhoz). Akinek még legalább 10 éve van a nyugdíjig, annak nem kell aggódnia a befektetései miatt. Bőven van még ideje helyreállnia a tőzsdének és a gazdaságnak.

Ahogy az egyik riportalany, Corky Ewing elmondta: válság alatt sosem adott el semmilyen értékpapírt, sőt csak vette és vette őket, kihasználva, hogy olcsók. Később ebből profitált. Ha nem így tesz, biztosan sok hozamtól esett volna el.

Fontos tehát, hogy időt nyerjünk. Ha nincs már 10 évünk sem, akkor segíthet az időnyerésben, ha járadékban, azaz havi kisebb összegekben kérjük a nyugdíj-megtakarítás kifizetését. Így mindig csak egy havi járadéknyit szabadítunk fel a befektetésünkből, és a bent maradó rész tovább tudja termelni a hozamokat. Így nem maradunk teljesen pénz nélkül, és a befektetésünk hozamait sem pazaroljuk el.

2. Jókor válts befektetési portfóliót

Akár NYESZ, akár nyugdíjbiztosítás, akár önkéntes nyugdíjpénztár az a megtakarítás, amivel a nyugdíjas éveidre készülsz, fontos, hogy a nyugdíjhoz közeledve a részvények arányát csökkentsd a befektetési portfóliódban.

NYESZ esetében teljesen rajtad áll, milyen értékpapírokat vásárolsz, nyugdíjbiztosításnál és nyugdíjpénztárnál viszont eszközalapot/portfóliót kell váltanod. Persze ezt sem ész nélkül, mert ha rosszkor váltasz, akkor az épp ugyanolyan, mintha rosszkor szállnál ki a befektetésedből. Ha megfelelő szakember segítségét kérted, akkor még időben szólt neked, mikor válts (fellendülés idején kell, nem akkor, mikor visszaesés van).

A részvények (stocks) és a kötvények (bonds) ajánlott aránya a nyugdíjhoz közeledve

A lényeg az, hogy a nyugdíj előtti utolsó 10 évben a részvényarány 20-40%-ra csökkenjen. A részvények magas hozamra képesek, ugyanakkor nagyon ingadozó az árfolyamuk (lásd most is). Az utolsó 10 évben viszont már nem akarsz kockáztatni, mert lehet, hogy szükséged lesz a pénzre 65 évesen, és nincs időd kivárni, amíg helyreáll az árfolyam. Így csak részben érdemes részvényekre alapozni, a befektetés nagyobb része biztonságosabb eszközökben, mint pl. államkötvényben és készpénzben fog állni.

Ha valaki 60 évesen is kockázatvállaló portfólióban van, aminek 80-90%-a részvény, az komoly veszély lehet.

3. Mindig legyünk felkészülve

Válság mindig lesz, a kérdés csak az, hogy mikor. A válságoknak viszont van egy olyan tulajdonságuk, hogy sosem tudni, mikor jönnek. Ha tudnánk, akkor elkerülhetőek lennének. Éppen ezért mindig kell legyen válságtervünk.

Edd Stanton és felesége, Cynthia autókölcsönzéssel és ingatlanbefektetéssel foglalkoztak, de a 2009-es válság során tönkrementek. Számukra a külföldre költözés jelentette a kiutat.

Nem állítjuk, hogy ez jó példa, de az tény, hogy ha szükséges, újra kell tervezni a dolgokat. Óvatosnak kell lenni, és visszafogni a költéseket, ahol lehet. Hiába akarunk már régóta egzotikus helyre repülni, nem most kell befizetni külföldi nyaralásra, bár erre egyelőre lehetőség sincs. Kerülni kell a luxuskiadásokat, és halasztani a halasztható felújításokat. Fel kell készülni egy esetleges munkahelyvesztésre, és ennek tudatában tartalékolni. Ha valaki valóban nyugdíj előtt áll, akkor pedig el lehet gondolkodni a nagy családi ház kisebbre cserélésén – az ingatlanárak vélhetően kedvezően is fognak alakulni.

Végső esetben lehet, hogy hozzá kell nyúlni a nyugdíj-megtakarításhoz, de még a veszteségek árán is jobb, hogy lehet valamihez nyúlni, mintha semennyi megtakarításunk nem lenne.

További cikkeink