A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) elsősorban azzal lehet igazolni, ha a járművezető bemutatja az autó nemzetközi zöldkártyáját. Erre egy Magyarországon elszenvedett balesetkor vagy közúti ellenőrzéskor általában nincs szükség, hiszen az intézkedő rendőr a központi nyilvántartásból kéri le az autó biztosítási adatait. Külföldön azonban erre nincs lehetőség, vagy legalábbis nehézkesebb, ezért segítséget jelenthet az úgynevezett zöldkártya kiváltása.

Jön a fekete-fehér zöldkártya

Július végén lépett életbe egy jogszabály, amely alapján a kötelező biztosítást igazoló dokumentum, azaz a zöldkártya már nem zöld, hanem fehér A4-es papírra nyomtatva érvényes. A jogszabály alapján a Mabisz által működtetett nemzeti iroda a kgfb-vel foglalkozó valamennyi biztosítótársaság számára engedélyezte a fekete-fehér alapszínű zöldkártyák kibocsátását.

Ez nem jelenti azt, hogy mindenkinek újra kell nyomtatnia a kgfb-t igazoló kártyáját, hiszen a korábban kiadott igazolások a lejárati idejükig továbbra is érvényesek maradnak. A zöldkártyát továbbra is a kockázatviselési időszakra állítják ki, azaz az érvényessége a biztosítási díjjal fedezett időszakot követő 60 napig tart. A hagyományos, papíralapú kártyák mellett a zöldkártya kérhető elektronikus formában is, a járvány óta különösen népszerűvé vált ez az opció.

Szeptember végéig egyfajta türelmi időszak lesz érvényben, a hónap 30. napjáig még elvileg zöld alapszínű zöldkártyákat is kiadhatnak mind papír alapon, mind elektronikus úton. Októbertől azonban már a társaságok csak az új formátumot használhatják.

Oda is érdemes vinni, ahol nem kötelező

Az Európai Gazdasági Térség tagállamai, valamint Svájc és még néhány európai ország, amelyekkel erről kétoldalú megállapodás született, tagjai az úgynevezett rendszámtábla-egyezménynek. Ez azt jelenti, hogy az adott országokban a fedezet igazolásául elfogadják a gépjármű forgalmi rendszámtábláját. Vagyis, ha ezekbe az országokba utazunk, nem muszáj magunkkal vinni a zöldkártyát, a rendszám is igazolja a kötelező felelősségbiztosítás szabályosságát.

Más országok ezzel szemben csak az úgynevezett Zöldkártya Rendszerben vesznek részt, a rendszámegyezményben viszont nem. Itt a határátlépéshez a biztosító által kibocsátott, s a fedezet meglétét igazoló zöldkártya szükséges – mivel a koronavírus-járvány miatt az országok szigorítottak a határellenőrzésen, biztosak lehetünk benne, hogy az érintett államokba való belépéshez szükségünk lesz a kgfb-igazolásra is. A Magyarországgal szomszédos országok közül elvileg csak az Ukrajnába való belépéshez kötelező a zöldkártya, ám a MABISZ júliusi közleményében arra figyelmeztet, hogy a hatóságok olyan országokban is elkérhetik a zöldkártyát, ahol a nemzetközi egyezmény alapján elvileg nem kell, hogy elkérjék azt. Ilyen például Szerbia, Bosznia vagy Montenegró, amelyek a magyar autósok között is gyakori úti célnak számító országok.

Végül vannak országok, ahol pedig hivatalosan is kötelező zöldkártyát vinni. Ezek a következők:

Albánia, Belarusz, Irán, Izrael, Marokkó, Moldávia, Oroszország, Törökország, Tunézia, Ukrajna.

Azokban az országokban, amelyek tagjai a rendszámegyezménynek elvileg nincs szükség az igazolás beszerzésére, ezért elég a „H” betűs matricát felragasztani a gépjárműre. Ennek ellenére hasznos, ha mégis kiváltjuk az igazolást, már csak azért is, mert rengeteg fontos adat szerepel rajta, amelyek hasznosak lehetnek például akkor, ha balesetet szenvedünk külföldön.

Elég-e a kgfb?

Ha külföldi útra indulunk (különösen, ha Európán kívülre megyünk), a kötelező felelősségbiztosítás még a zöldkártyával együtt sem biztos, hogy elegendő lesz, hiszen ezek a lehetséges károk csak egy részét fedezik. Emiatt érdemes lehet egyedi, fizetős utasbiztosítást kötni, amelyek többféle, nyaralás közben felmerülő probléma esetében nyújtanak védelmet. Az utasbiztosítások kombinált biztosításoknak nevezhetők, mivel olyan káresetekre nyújtanak védelmet, amikre egyébként csak többféle biztosítással (autóbiztosítások, egészségbiztosítás, balesetbiztosítás stb.) tudnánk felkészülni.

Az utasbiztosításokat általában egyszeri befizetéssel köthetünk, az áruk elsősorban a nyaralás helyétől és jellegétől, a biztosítottak számától és életkorától függ. Az autós utazások biztosítása például tipikusan magasabb, azonban a nagyobb kockázat miatt különösen az ilyen utak előtt javasolt utasbiztosítást kötni. A biztosítást nem muszáj feltétlenül a biztosítótársaság irodájában, vagy akár Magyarországon megkötni: sok biztosítónál lehetséges az interneten keresztül, néhánynál pedig akár bankautomatán keresztül is megkötni a biztosítást – ez akkor lehet hasznos, ha utazás előtt elmulasztottuk a biztosítás megkötését.

Az utasbiztosítások további előnye, hogy nemcsak a megtörtént károkat térítik, de 24 órás asszisztenciaszolgáltatást is nyújtanak. Sok biztosító alkalmaz tolmácsokat is a nyaralási szezonban arra az esetre, ha az ügyfelük balesetet szenved, és a nyelvi nehézségek, illetve a külföldi jogi környezet hiányában magunk nem tudják maguk intézni az ügyeket a kórházban, rendőrségen vagy a külföldi gépjármű-biztosítóval.