A független tanácsadói munka nélkülözhetetlen kellékei az összehasonlító kalkulátorok. Külön embert alkalmazunk ezek elkészítésére és karbantartására, melyek online verzióit ma már sok ezren használják. Nem volt ez mindig így.

Manapság ha akármilyen termékre rákeresünk Google-ben, az első találatok egyike az Árukereső vagy az Árgép nevű oldalak lesznek, amik nem csinálnak mást, mint összegyűjtik, hogy az adott termék hol és mennyiért kapható, így azonnal látszik, hol a legolcsóbb. Gyakran ezzel 30%-ot is spórolni lehet ahhoz képest, mintha bemennénk az első szembejövő boltba, és ott vennénk meg azt, amit máshol jóval olcsóbban árulnak. És ez még nem minden: a termékeket szűrni is lehet bizonyos tulajdonságok alapján, vagyis ha nem tudod még, melyikre van szükséged, akkor a választék leszűkítésével megkönnyítheted a kiválasztás folyamatát.

Ha a nyugdíjbiztosításokra keresel rá, akkor nagy valószínűséggel a mi kalkulátorunk ott lesz az első találatok között, ami kimutatja, hogy melyik nyugdíjbiztosítással nagyjából mennyi pénzt lehet elérni, és ezeket még szűrni is lehet – mintha csak a megtakarítások Árukeresőjét látnád. Nem volt ez mindig így: 2014 és 2015 között a nyugdíjbiztosítást keresők magukra voltak hagyva, ha dönteni szerettek volna, mert semmilyen nyugdíjbiztosításos kalkulátor nem volt a magyar neten.

Valójában a 2014-es évben már javában zajlott a munka a GRANTIS háza táján. A két alapító, Sebestyén András és Deák Ferenc István a nyugdíjbiztosítások indulása után felismerték, hogy szükség lesz egy összehasonlító kalkulátorra, különben lehetetlen ennyi nyugdíjbiztosítást átlátni. A kalkulátor első, 1.0-s verziója három és fél hónapon keresztül készült, melyen hat ember dolgozott. Valaki a szerződési feltételeket bogarászta, valaki számolt, valaki Excel-táblákba rendezte az információkat. Eközben a biztosítótársaságokkal is folyamatosan egyeztetni kellett. Fontos volt, hogy a táblázatokba rendezett adatok szűrhetőek legyenek, és a bemeneti paraméterek változásával a végeredmény is dinamikusan változzon.

Az eredmény egy 586 500 cellás, 51 táblából álló Excel-fájl lett, ami a későbbi online kalkulátor alapját képezte.

Egy évvel a nyugdíjbiztosítások bevezetése után végre elkészült az első kalkulátor. Ez olyannyira egyedülálló volt akkoriban, hogy még az ORIGO hírportál érdeklődését is felkeltette:

Így hálózták be az internetet a kalkulátoraink egy év alatt

Bár talán a nyugdíjbiztosításos kalkulátorunk a leghíresebb, valójában csak egy a sok kalkulátorunk közül. Gondoljunk csak arra, mennyiféle életbiztosítás van a vegyestől a befektetési egységekhez kötötteken keresztül a kockázati életbiztosításokig bezárólag. Négyféle lakástakarékpénztár van, és miután a lakástakarék lakáshitelbe is törleszthető, így lakáshitel-kalkulátorra is szükség volt, ami ezt a betörlesztést is figyelembe veszi. De a gyermekcélú megtakarításokat vagy a magán egészségbiztosításokat is lehetne hozni példának, mert ilyen téren is számos termék közül válogathatunk.

Képzeljünk el egy megtakarítót, aki pénzt gyűjt a gyermekeinek (babakötvény, gyermekcélú életbiztosítás), törleszti a lakáshitelét, amit lakástakarékkal kombinál, mellé kockázati életbiztosítást köt magára, mert a családját szeretné anyagi biztonságban tudni, és esetleg már nyugdíjas korára is félretesz. Ha minden egyes terület megtakarításait átnézné, akár 100-féle termékkel is foglalkoznia kéne, egyenként 40-50 oldalas szerződési feltételek átolvasásával. Embertelen munka lenne, ami hetekbe telne, és mit sem érne ezzel a sok vesződéssel, ha nem rendezné a megismert információkat táblázatokba, mert úgysem látná át őket.

De miért is tenné, ha mi már megcsináltuk helyette?

A kalkulátorok elkészítése és kezelése olyan komoly feladat, hogy a GRANTIS-nál 2016 vége óta külön ember foglalkozik velük Kóra János személyében. A kalkulátorok ugyanis nem véglegesek: a termékek folyamatos változásban vannak, és a jogszabályi környezet is változhat, amelynek mindig meg kell felelni. Ilyenkor a kalkulátorokat is át kell alakítani.

Emellett mindig előfordulnak olyan egyedi kérések, amikor több megtakarítást akar valaki kombinálni, esetleg a lakáshitel is bejön a képbe, és akár három-négyféle forgatókönyvet is ki kell dolgozni. Ennek a folyamatáról egyébként maga Kóra János is beszél az alábbi videóban:

Ahogy a videó végén is elhangzik: a személyes tanácsadásra a kalkulátorok mellett is szükség van. Egyrészt az online kalkulátor nem rendelkezik annyi változtatható paraméterrel, mint a belső kalkulátoraink, így csak támpontnak jó, másrészt minden személyes preferenciádat nem lehet a számok nyelvére lefordítani.

Ha okostelefont keresel, akkor sem a legolcsóbb lesz a legjobb, ahogy egy megtakarításnál sem mindig. De ha többet fizetsz, az sem mindegy, miért fizetsz többet. Maradva az okostelefonoknál, utólag is kiderülhet, hogy semmi szükséged a csúcsszuper fényképezőre, ami 20 megapixelt és duális optikát alkalmaz, miközben szinte sosem fotózol (de legalább jó drága volt miatta a telefon). Viszont kiderül, hogy a munkád miatt kettő SIM-kártyát szeretnél a készülékbe helyezni, de véletlen olyat vettél, amibe csak egy darab helyezhető. Pedig papíron minden jól mutatott – igen, mivel használtál kalkulátort, csak rosszul. Na, ezért hívsz fel ilyenkor hozzáértőt – megtakarítások esetében pedig egy független tanácsadót –, hogy ezt elkerüld.