A 3 lehetőséget az állam, a bank, és a biztosító kínálja. Mindhárom megtakarítási formának megvan a maga előnye, és hátránya is, és mi most ezeket gyűjtöttük össze. Fókuszban a gyermek megtakarítások.

A gyermek takarékoskodás módjai

A gyermek megtakarításra, takarékoskodásra 3 „intézménynél” van lehetőségünk, az államnál (Start számla), a bankoknál (gyermek megtakarítási számlák), és a biztosítóknál (gyermek megtakarítási programok). A hangsúly mindenhol a rendszeres takarékoskodáson van, hiszen így a legkönnyebb a gyermekünknek egy nagyobb összeget (általában 3-5.000.000 forintot) adni, 19 éves kora körül.

A Start számla

A Start számla a babakötvénnyel kiegészülve (2006 után született magyar gyermek egyszeri 42.500 forint életkezdési támogatása) az állam által kínált megoldása a gyermek megtakarításoknak. Az éves befizetéseink 10%-át, legfeljebb havi 500 forintot az állam hozzátesz a megtakarításhoz, ha ezt a konstrukciót választjuk. Egy olyan államkötvényben van a pénzünk, ami garantálja az infláció feletti plusz 3%-os hozamot. A felhasználását pedig egy jogszabály korlátozza, így például, hogy csak a gyermek veheti fel a pénzt innen, és még azt is megszabja, hogy mire költheti. (elsősorban oktatás)

apuka ölében a gyermek és együtt nézik a laptopot a kanapén

A gyermek megtakarítási számlák

A gyermek megtakarítási számlák olyan banki konstrukciók, amelyek jelenleg éves 2-3%-os nyereséget ígérnek számunkra. A legtöbbször emlegetett tulajdonsága a likviditás, vagyis az itt elhelyezett pénz bármikor szabadon felhasználható. (egy hosszú távú gyermek megtakarításnál nem ez a fő szempont) Igazság szerint itt nincs reális esély infláció feletti hozam elérésére, viszont egy roppant hasznos nevelési eszköz lehet, hiszen gyermekünk zsebpénzének ideális hely lehet, így jobban megtanulja majd kezelni, és értékelni a pénzt.

A gyermek megtakarítási programok

A biztosítók a klasszikus vegyes, és a unit linked típusú életbiztosításokat látták el különböző marketing elnevezésekkel, és ezek lettek a gyermek megtakarítási programok. Előnyük, hogy reálisan elérhetnek 6-8%-os hozamot, és a befektetés mellett biztosítási védelemmel is rendelkezhetünk. Épp ezért ez az egyetlen befektetési forma, ahol a szülő esetleges halála esetén is, adó-, és illetékmentesen juthat örökösünk a felgyülemlett tőkéhez.   

Ismerjük meg részletesen a gyermek megtakarításokat!

Ebben a rövid bejegyzésben megmutattuk, hogy milyen módon lehet a gyermekünk részére takarékoskodni. A 3 gyermek megtakarításon belül is sok konkrét megoldás közül választhatunk, ezért érdemes egy szakértő segítségét igénybe venni. Igényeljen egy személyes konzultációt, ahol gyermek megtakarítási szakértőnk megmutatja, hogy melyik gyermek megtakarítás illik leginkább az Ön igényeihez.