Nem szeretne személyes találkozót? Tanácsadásunk már online is elérhető! Tudnivalók

Babakötvény – előnyökről és hátrányokról őszintén


Választ adunk a legfontosabb kérdésekre:

  • Mire jó a Babakötvény és a Start-számla?
  • Mennyi az állami támogatás?
  • Mik az előnyei, hátrányai?
  • Miért érdemes Babakötvényen

kívül másban is gondolkodni?


A leghatékonyabban egy
személyes tanácsadáson tudjuk
megválaszolni a kérdéseidet.

Ha előbb informálódni szeretnél,
olvass tovább!

Jelentkezz tanácsadásunkra!
Add meg gyermekednek a legjobbat! Segítünk a választásban.
Grantis

  Mi az a Babakötvény?

A Babakötvény egy speciális állampapír 18 évnél fiatalabbak számára, vagyis egy gyermekcélú megtakarítás, aminél a félretett pénz után az állam kamatot és némi állami támogatást fizet.

  Hány százalék kamatot fizet a Babakötvény?

A Babakötvény jelenleg infláció felett 3% kamatot fizet évente. Ez azt jelenti, hogy ha az előző évi infláció 2% volt, akkor a Babakötvény 2+3, azaz 5% kamatot fizet. Ahogy tehát az infláció, úgy a Babakötvény kamatozása is változhat.

  Mi az a Start-számla?

A Babakötvény egy speciális állampapír 18 évnél fiatalabbak számára, vagyis egy gyermekcélú megtakarítás, aminél a félretett pénz után az állam kamatot és némi állami támogatást fizet.

  Mennyi állami támogatás jár a Babakötvény után?

A Babakötvény jelenleg infláció felett 3% kamatot fizet évente. Ez azt jelenti, hogy ha az előző évi infláció 2% volt, akkor a Babakötvény 2+3, azaz 5% kamatot fizet. Ahogy tehát az infláció, úgy a Babakötvény kamatozása is változhat.

A Babakötvény hátrányairól picit bővebben

A Babakötvény előnyeiről minden érdeklődő értesül a reklámokból, a hátrányairól viszont kevesebb szó esik. Mi most ezekről is szót ejtünk.

  1. A befektetési szakértők els és legkomolyabb aggálya a Babakötvénnyel kapcsolatban, hogy

kizárólag magyar állampapírba fektet, vagyis teljes mértékben a magyar gazdaság állapotától függ a teljesítménye.

Semmi gond nincs a magyar állampapírokkal, viszont talán mégis kockázatos kizárólag ebbe az egy eszközbe fektetni a gyermek teljes vagyonát.

  2. Azállamtól való függőség felvet egy második komoly aggályt is: az állam teremtette meg alehetőséget, tehát az állam diktálja a feltételeket. A megtakarítás jelenleg szabad felhasználaás, ám ez csak 2018 óta van így.

Előtte csakis a törvényileg behatátolt célokra lehetett elkölteni a gyermek pénzét (pl hazai egyetem tandíjára).

  Az államnak tehát bármikor joga van korlátozni a felhasználási célokat, ha a magyar gazdaság érdekei ezt kívánják.

érdekel a babakötvény!
Grantis Grantis

Gyakori kérdések

Mit jelent a 20% adókedvezmény? Az éves megtakarításod 20%-át megkapod az államtól, aki ezt a korábban befizetett szja-dból fizeti vissza neked. Nem kapod kézhez, hanem a megtakarításodba kerül, ami ugyanúgy hozamot termel, mint a tőke többi része. Évente akár 100-150.000 Ft-ot kaphatsz így. Miért járok jobban, ha nem rögtön a bankba / biztosítóhoz megyek? Az éves megtakarításod 20%-át megkapod az államtól, aki ezt a korábban befizetett szja-dból fizeti vissza neked. Nem kapod kézhez, hanem a megtakarításodba kerül, ami ugyanúgy hozamot termel, mint a tőke többi része. Évente akár 100-150.000 Ft-ot kaphatsz így. Hogyan lehet ez számomra ingyenes? Az éves megtakarításod 20%-át megkapod az államtól, aki ezt a korábban befizetett szja-dból fizeti vissza neked. Nem kapod kézhez, hanem a megtakarításodba kerül, ami ugyanúgy hozamot termel, mint a tőke többi része. Évente akár 100-150.000 Ft-ot kaphatsz így. Mi történik a nyugdíj előtti elhalálozás esetén? Az éves megtakarításod 20%-át megkapod az államtól, aki ezt a korábban befizetett szja-dból fizeti vissza neked. Nem kapod kézhez, hanem a megtakarításodba kerül, ami ugyanúgy hozamot termel, mint a tőke többi része. Évente akár 100-150.000 Ft-ot kaphatsz így. Mi történik, ha anyagi nehézségem támad? Az éves megtakarításod 20%-át megkapod az államtól, aki ezt a korábban befizetett szja-dból fizeti vissza neked. Nem kapod kézhez, hanem a megtakarításodba kerül, ami ugyanúgy hozamot termel, mint a tőke többi része. Évente akár 100-150.000 Ft-ot kaphatsz így.

Az ütőképes alternatíva: biztosítói gyermek-megtakarítási program

A banki gyerekszámla az alacsony kamat, a TBSZ a magas indulótőke miatt nem optimális. Ezek még a Babakötvénnyel és a Start-számlával is nehezen veszik fel a versenyt.

Ezzel szemben a biztosítók gyermek-megtakarítási programjai hosszú évek tapasztalatai alapján a 7-8%-os éves átlaghozam elérésére is képesek, és a Babakötvény teljesítményét is meghaladhatják egy jól kiválasztott konstrukció esetén.

Miért választja egyre több szülő a biztosítók gyermek-megtakarítási programjait?

  • A többi megoldáshoz képest magasabb átlaghozam érhető el vele.
  • Kötetlen felhasználású.
  • Kamatadómentes.
  • Államtól független.
  • Rugalmas: a gyermek 18 éves kora előtt is hozzá lehet férni. Szakemberek menedzselik a megtakarításba fektetett pénzt.

Ezek miatt érdemes nálunk utánanézned a biztosítók gyermek-megtakarítási programjainak (a legtöbb magyar szolgálatóval kapcsolatban állunk), amit akár a Babakötvénnyel párhuzamosan is el lehet indítani, így az állami támogatás is kihasználható.

Segítünk a választásban!

Segítünk a választásban!

Melyik nyugdíj-előtakarékossággal jársz a legjobban a 3 közül?

Iratkozz fel tanácsadásunkra, és segítünk a döntésben!

Kik vagyunk mi?

Sok év szakmai tapasztalattal rendelkező független tanácsadók vagyunk a GRANTIS Hungary Zrt. tanácsadó cégnél. Többen a családanyák és családapák nehéz, de mégis élményekkel teli életét éljük. Éppen ezért nemcsak a gyereknevelés szépségeit ismerjük jól, hanem tisztában vagyunk az anyagi kihívásokkal is: elvégre szülőnek lenni az egyik legnehezebb hivatás. Hiszünk viszont abban, hogy ügyes pénzügyi tervezéssel mindenki jobbá és könnyebbé teheti gyermeke későbbi életét.

Mindenkinek joga van a független és őszinte tanácsadáshoz, ahol az előnyök mellett az apróbetűs részeket is elmondjuk.

 

JELENTKEZEM TANÁCSADÁSRA!

Ezért válaszd tanácsadásunkat:

Válaszd tanácsadásunkat
Nincs apróbetűs rész

Alaposan ismerjük a megtakarítási konstrukciókat és a szerződésben rejlő apróbetűs részeket. Nem engedjük, hogy olyat válassz, ami később a gyermeked hátrányára válna. Ha kell, felvesszük a kapcsolatot a pénzintézetekkel, és képviseljük az érdekeidet.

100+ ajánlat egy helyen

Babakötvény? TBSZ? Gyermekcélú életbiztosítás? 100-nál is több lehetőség közül segítünk kiválasztani a hozzád leginkább illőt, időt és energiát spórolva neked.

Függetlenek vagyunk

Egy értékesítő csak a saját termékét árulja, mi viszont a teljes megtakarítási piacot figyelemmel kísérjük, így biztos lehetsz benne, hogy a hozzád leginkább illő megoldást találod meg. Tanácsadásunk ingyenes és kötelezettségmentes.

Válaszd tanácsadásunkat
Segítünk a választásban!

Segítünk a választásban!

Melyik nyugdíj-előtakarékossággal jársz a legjobban a 3 közül?

Iratkozz fel tanácsadásunkra, és segítünk a döntésben!

Segítünk a választásban!