A biztosított vagyontárgy teljes megsemmisülése, vagy olyan mértékű károsodása, hogy helyreállítása vagy a javítása már nem lenne gazdaságos (gazdasági totálkár).

A tényleges totálkár az a kár, amely akkor következik be, amikor a biztosított vagyontárgy olyan mértékben megsemmisül vagy károsodik, hogy azt nem lehet sem helyreállítani, sem a további használatra alkalmassá tenni. Gyakran előfordul, hogy a tényleges totálkár a biztosítási kötvény feltételei szerint lehetséges maximális kártérítést váltja ki.

A tényleges totálkár “teljes kár” néven is ismert. Néha az emberek “totálkárosnak” nevezik azt a vagyontárgyat, amelyet nem lehet megmenteni.


Ezekben az esetekben a biztosított félnek jogosultnak kell lennie arra, hogy a biztosítótársaságtól az ingatlan teljes biztosítási értékének megfelelő kifizetést kapjon.

Előfordulhatnak azonban bonyodalmak, és a maximális kártérítés soha nem garantált.
A kártérítés összege attól is függ, hogy milyen típusú biztosítási fedezet védi a megsemmisült vagyontárgyat.

A biztosítótársaságok pénzt veszítenek a teljes biztosítási érték kifizetésekor, és ennek következtében addig nem fizetnek, amíg teljesen meg nem győződnek arról, hogy minden feltétel teljesült.