Egy ilyen alap portfóliójában származtatott ügyleteket, vagyis derivatívákat tartalmazó termékek is lehetnek. A derivatíva tőkeáttétes pozíciót takar, vagyis a befektetett összeg többszörösét is el lehet veszíteni, ezért is kockázatos.

A származtatott termék kifejezés olyan típusú pénzügyi szerződésre utal, amelynek értéke egy alapul szolgáló eszköztől, eszközcsoporttól vagy referenciaértéktől függ. A származtatott ügylet két vagy több fél között jön létre, amelyekkel tőzsdén vagy tőzsdén kívül (OTC) lehet kereskedni.

Ezekkel a szerződésekkel tetszőleges számú eszközzel lehet kereskedni, és saját kockázatot hordoznak. A származtatott ügyletek árai a mögöttes eszköz ingadozásából származnak. Ezeket a pénzügyi értékpapírokat általában bizonyos piacokra való belépéshez használják, és a kockázatok elleni fedezetként is lehet velük kereskedni. A származtatott ügyletek felhasználhatók a kockázat mérséklésére (fedezeti ügyletek) vagy kockázatvállalásra, megfelelő jutalom reményében (spekuláció). A származtatott ügyletek a kockázatot (és az azzal járó jutalmakat) a kockázatkerülőkről a kockázatot keresőkre helyezhetik át.