Olyan informatikai hálózat, melyben a résztvevő számítógépek egyenrangú elemekként, közvetlenül egymással kommunikálnak. Ellentétbe helyezhető a szerver-kliens hálózattípussal, ahol létezik egy adatközpont (a szerver), mely szabályozza az adatforgalmat a résztvevő számítógépek közt.

A peer-to-peer (P2P) egy decentralizált kommunikációs modell, amelyben minden fél azonos képességekkel rendelkezik, és bármelyik fél kezdeményezhet kommunikációs munkamenetet. A kliens/kiszolgáló modelltől eltérően, amelyben a kliens szolgáltatási igényt nyújt be, a kiszolgáló pedig teljesíti a kérést, a P2P hálózati modell lehetővé teszi, hogy minden egyes csomópont kliensként és kiszolgálóként is működjön.

A P2P-rendszerek felhasználhatók a hálózati forgalom anonimizált útválasztására, nagyszámú párhuzamos számítástechnikai környezetre, elosztott tárolásra és egyéb funkciókra. A legtöbb P2P program a média megosztására összpontosít, ezért a P2P-t gyakran társítják a szoftverkalózkodással és a szerzői jogok megsértésével.