A zártvégű eszközalapokkal ellentétben a nyíltvégű eszközalapoknak nincs meghatározott futamidejük, folyamatosan be és ki lehet szállni belőlük.

A nyílt végű alap addig bocsát ki részvényeket, amíg a vevők igényt tartanak rájuk. Mindig nyitva áll a befektetés előtt – innen a nyílt végű alap elnevezés. A részvények vásárlása miatt az alap új, pótlólagos részvényeket hoz létre, míg a részvények eladása miatt azok kikerülnek a forgalomból. A részvények vétele és eladása igény szerint a nettó eszközértékükön történik. A nettó eszközérték napi alapja az alap mögöttes értékpapírjainak értéke, és azt a kereskedési nap végén számítják ki. Ha nagyszámú részvényt váltanak vissza, az alap eladhatja befektetései egy részét, hogy kifizesse az eladó befektetőket.

A nyílt végű alap egyszerű és olcsó lehetőséget biztosít a befektetők számára, hogy pénzt gyűjtsenek össze, és egy meghatározott befektetési célt tükröző, diverzifikált portfóliót vásároljanak. A befektetési célok közé tartozik többek között a növekedést vagy jövedelmet célzó befektetés, valamint a nagy vagy kis kapitalizációjú vállalatokba történő befektetés. Továbbá az alapok célzottan befektethetnek meghatározott iparágakba vagy országokba. A befektetőknek általában nincs szükségük sok pénzre ahhoz, hogy belépjenek egy nyílt végű alapba, így az alap könnyen elérhetővé válik minden szintű befektető számára.