Nyílt végű pénzügyi lízing esetén Lízingbevevő a lízingelt eszköz tulajdonjogát csak a futamidő lejártát 15 nappal megelőzően szerzi meg, ha az úgynevezett maradványértéket kifizeti. A lízingbevevő kijelölhet egy harmadik személyt is, akinek joga van a maradványérték megfizetése után megszerezni az eszközt. Ha a lízingbeveveő a futamidő végén nem kívánja megszerezni a lízingelt eszköz tulajdonjogát, az a lízingbeadóé marad.

A nyílt végű lízing olyan típusú bérleti szerződés, amely a lízingbevevőt (az időszakos lízingfizetéseket teljesítő személyt) arra kötelezi, hogy a lízingszerződés végén a maradványösszeg és az eszköz valós piaci értéke közötti különbözetnek megfelelő összegű ballonfizetést teljesítsen. A nyílt végű lízingeket “pénzügyi lízingnek” is nevezik.

A nyílt végű lízinget gyakran használják kereskedelmi ügyletek során. Például amikor egy költöztető vállalkozás furgon- és teherautóflottát szerez be, a nyílt végű lízing kedvezőbb ajánlatnak bizonyulhat a lízing feltételei szerinti korlátlan futásteljesítmény miatt.


A nyílt végű bérleti szerződés lakás- vagy lakásbérlés esetén a bérbeadó és a bérlő közötti havi bérleti szerződésen alapulhat.

A rugalmasság szempontjából a nyílt végű bérleti szerződés jellemzően kevésbé merev, mint a zárt végű bérleti szerződés.