Azok az orvosdiagnosztikai vizsgálatok, amik kevés egészségügyi intézményben és magánúton általában drágán elérhetőek, mint például CT, PET-CT, MRI stb.

A csúcskategóriás orvosi képalkotó rendszerek a röntgen- és komputertomográfiás (CT) vizsgálatoktól a mágneses rezonancia képalkotó (MRI) eszközökig terjednek.

A képalkotó diagnosztikai eljárások a test belsejének megtekintésére szolgáló különböző technikákat írnak le, amelyek segítenek kideríteni egy betegség vagy sérülés okait és megerősíteni a diagnózist. Az orvosok arra is használják, hogy lássák, mennyire jól reagál a beteg teste egy törés vagy betegség kezelésére.

Egyes gépek és módszerek képeket tudnak készíteni a testében zajló tevékenységekről és struktúrákról. Az orvosod a kiértékelendő testrész és a tüneteid alapján dönti el, hogy milyen orvosi képalkotó vizsgálatokat kell alkalmaznia.

Számos képalkotó vizsgálat nem invazív, egyszerű és fájdalommentes. Néhánynál azonban sokáig mozdulatlanul kell maradnia a gépben, ami kissé kellemetlen lehet. Egyes vizsgálatok kis mértékű sugárterheléssel járnak.