Az egészségkárosodás akkor maradandó, ha a károsult személy egészségi állapota orvosilag kialakultnak és stabilnak minősül.

Először is, fontos elkülöníteni, hogy egy olyan sérülés, amely valakit tartósan és teljesen munkaképtelenné tesz, feljogosítja őt arra, hogy a biztosítótársaságtól folyamatos bérpótlékot (kártérítést) kapjon mindaddig, amíg nem tud dolgozni. Ha soha többé nem tudnak dolgozni, akkor jogosultak tartós bérpótlékra, és esetleg társadalombiztosítási rokkantsági ellátásra is. Bár a maradandó sérüléssel kapcsolatos ügyek gyakran rendeződnek, fennmarad annak a lehetősége, hogy a sérült munkavállaló élethosszig tartó heti ellátást kap, ha soha többé nem tud dolgozni.

Ha közlekedési-, munkahelyi- vagy bármilyen más által okozott baleset vétlen sérültje/károsultja vagy, illetve az áldozat hozzátartozója, akár több 10-, 100 millió forintos baleseti kártérítésre is jogosult lehetsz.

A gerinctörés, lebénulás, maradandó egészségromlás, rokkantság, amputáció rosszabb esetben baleseti halál mind-mind olyan személyi sérülés, mely esetén vagyoni és nem vagyoni kártérítés követelhető.