Minden állampapírt valamilyen időtávra bocsátanak ki. Ennek a futamidőnek a végső dátuma a lejárat, amikor az Állam a tőkét és a kamatokat is kifizeti neked.

A lejárati dátumok és azok jelentése a kereskedés tárgyát képező származtatott terméktől függően változik. Az Egyesült Államokban jegyzett részvényopciók lejárati dátuma általában a szerződéses hónap harmadik péntekje vagy a szerződés lejáratának hónapja. Azokban a hónapokban, amikor a péntek ünnepnapra esik, a lejárati dátum a harmadik pénteket közvetlenül megelőző csütörtökön van. Amint egy opciós vagy határidős szerződés lejárati dátuma lejár, a szerződés érvényét veszti. A részvényopciókkal való kereskedés utolsó napja a lejáratot megelőző péntek.

Ezért a kereskedőknek ezen az utolsó kereskedési napon kell eldönteniük, hogy mit tesznek az opcióikkal.

Egyes opciók automatikus lehívási lehetőséggel rendelkeznek. Ezek az opciók automatikusan lehívásra kerülnek, ha a lejáratkor pénzben vannak. Ha a kereskedő nem szeretné, hogy az opciót lehívják, akkor az utolsó kereskedési napig le kell zárnia vagy meg kell változtatnia a pozíciót.

Az indexopciók szintén a hónap harmadik péntekén járnak le, és ez az utolsó kereskedési nap az amerikai típusú indexopciók esetében is. Az európai stílusú indexopciók esetében az utolsó kereskedési nap jellemzően a lejárat előtti nap.