Kuponnak nevezzük a kötvény után előre meghatározott időpontokban fizetett nominális kamatot (inflációval NEM csökkentett kamat). A fizetendő kamat nominális összegét a névértékre (tőkére) vetített kuponráta szabja meg.

A “kupon” kifejezés eredetileg a kötvénylevelekhez rögzített tényleges, levehető kuponokra utal. A szelvényeket tartalmazó kötvények, az úgynevezett szelvénykötvények vagy bemutatóra szóló kötvények nem névre szólóak, ami azt jelenti, hogy birtoklásuk tulajdonjogot jelent. A kamatfizetés felvétele érdekében a befektetőnek be kell mutatnia a fizikai szelvényt.

A bemutatóra szóló kötvények egykor elterjedtek voltak. Bár még mindig léteznek, két okból kifogytak a népszerűségből. Először is, egy befektetőnek, akinek a kötvénye elveszik, ellopják vagy megsérül, gyakorlatilag nincs lehetősége vagy reménye arra, hogy visszaszerezze a befektetését. Másodszor, a bemutatóra szóló kötvények névtelensége vonzónak bizonyult a pénzmosók számára.

Ma már a befektetők és a kibocsátók túlnyomó többsége is inkább elektronikusan tartja nyilván a kötvények tulajdonjogát. Ennek ellenére a “kupon” kifejezés megmaradt a kötvények névleges hozamának leírására.