Központi Hitelinformációs Rendszer, korábbi nevén BAR, olyan nyilvántartási rendszer, amely minden banki ügyfélről adatokat tartalmaz a hitelekre, illetve a bankkal szembeni tartozásokra és visszaélésekre (pl. hamis okirat használata, bankkártya-csalások) vonatkozóan.

A Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) egy adatbázis, amiben szerepel, hogy mikor milyen hiteleket vettél fel, azokból mennyit törlesztettél vissza. A KHR-ben szerepel az is, ha mulasztasz vagy nem fizeted vissza a kölcsönt. Ekkor a negatív adóslistára kerülsz. A bankok alapvetően nem hiteleznek olyan magánszemélynek, aki a negatív adóslistán szerepel.

Ha nyilvánvaló hitelproblémáid vannak – például elkésett befizetések, behajtási eljárások vagy jelentős adósságok -, a jelzáloghitelezők az ideálisnál kedvezőtlenebb kamatokat és feltételeket kínálhatnak (vagy egyenesen elutasíthatják a kérelmedet). Mindkét helyzet frusztráló lehet, és eltolhatja a lakásvásárlás időpontját.

A negatív hitelelőzmények rontják a hitelképességedet, viszont ha időben befizeted a számláidat, a minimális havi törlesztőrészletnél többet fizetsz a tartozásaidra, és nem használod ki a rendelkezésre álló hitelkeretedet, akkor javíthatsz rajta.