A hitelminősítő olyan nyereségérdekelt vállalat, amely információkat gyűjt magánszemélyek és vállalkozások adósságairól, és a hitelfelvevő hitelképességét jelző számértéket, úgynevezett hitelpontszámot rendel az adóshoz.

Az ezen ügynökségek által generált pontszámok és hiteljelentések a hitel jóváhagyásán kívül más célokra is felhasználhatók. Például egyes munkáltatók a potenciális munkavállalók hitelképességi besorolását is kérhetik, amikor a felvételi során. Ennek oka lehet a pozíció jellege, amely nagyfokú pénzügyi tudatosságot igényelhet.

A hitelminősítők a vállalkozásokat is értékelhetik, nemcsak az általuk igényelt finanszírozás visszafizetésére való pénzügyi alkalmasságuk, hanem a vállalkozás potenciális befektetőinek érdekében is. Az üzletkötést megelőző átvilágítási folyamat részeként az üzlet hitelképességét valószínűleg megvizsgálja az a fél, aki pénzügyi tranzakciót kíván kötni. Például egy potenciális vevő, aki meg akar szerezni egy vállalkozást, szeretné megérteni annak pénzügyi egészségi állapotát, mielőtt az üzletet nyélbe ütné.