A hitelösszeg kifizetése. Adósságrendező hitelnél ez az összeg nem a te folyószámládra érkezik, hanem ahhoz a bankhoz, akinél a korábbi, még fennálló hiteled van.

Ha egy hitelező 40 millió forintot kínál fel neked, az nem jelenti azt, hogy fel is kell venned. Ha maxolod a hiteled, a havi törlesztőrészleteid nem biztos, hogy kezelhetőek lesznek.

Ha drágább házat vásárolsz, mint amit ésszerűen megengedhetsz magadnak, bajba kerülhetsz, ha a havi költségvetésedet mindig ki kell egészíteni.

Ha a havi költségvetésed nagy része a jelzáloghitel törlesztőire megy el, akkor nehezebben vagy egyáltalán nem tudsz reagálni a váratlan vészhelyzetekre, így nagyban a szerencsére bízod az életed, ha nincsenek tartalékaid vagy másodállást kell vállalnod, hogy kijöjj a hónap végén.

Tehát ne a maximálisan elérhető hitelösszegre szorítkozz, hanem azt nézd, hogy megengedheted-e magadnak a jelzáloghitel havi törlesztését. Az első lakásvásárlóknak érdemes különösen óvatosnak lenniük, és olyan lakást vásárolni, ami a költségvetésükbe belefér.