A unit-linked típusú nyugdíjbiztosításoknál és életbiztosításoknál eszközalapok közül választhatsz. Ezek befektetési csomagok, amikben különböző súllyal megtalálhatóak kötvények, részvények, állampapírok és befektetési jegyek.

A pénzügyi instrumentumot úgy határozzák meg, mint egyének/felek közötti olyan szerződést, amely monetáris értékkel bír. Létrehozható, kereskedhető, kiegyenlíthető vagy módosítható az érintett felek igényei szerint. Egyszerűen fogalmazva, minden olyan eszköz, amely tőkével rendelkezik és a piacon kereskedhető, pénzügyi eszköznek nevezhető.

A befektetési alap olyan pénzügyi eszköz, amely a részvényesek eszközeit egyesíti, hogy értékpapírokba, például részvényekbe, kötvényekbe, pénzpiaci eszközökbe és egyéb eszközökbe fektessen. A befektetési alapokat hivatásos pénzkezelők működtetik, akik elosztják az alap eszközeit, és megpróbálnak tőkenyereséget vagy jövedelmet termelni az alap befektetői számára. A befektetési alap portfólióját úgy alakítják ki és tartják fenn, hogy az megfeleljen a tájékoztatóban meghatározott befektetési céloknak.

A befektetési alapok a kis- vagy egyéni befektetők számára hozzáférést biztosítanak a részvények, kötvények és egyéb értékpapírok professzionálisan kezelt portfólióihoz. Ezért minden részvényes arányosan részesedik az alap nyereségéből vagy veszteségéből. A befektetési alapok rengeteg értékpapírba fektetnek be, és a teljesítményt általában az alap teljes piaci tőkeértékének változásaként követik nyomon, amelyet a mögöttes befektetések összesített teljesítményéből származtatnak.

A legtöbb befektetési alap olyan nagyobb befektetési társaságok része, mint a Fidelity Investments, a Vanguard, a T. Rowe Price és az Oppenheimer.