Annak az esete, amikor az adós a megadott határidő előtt kiegyenlíti tartozását részben vagy egészben.

Az előleg olyan típusú fizetés, amelyet a szokásos ütemezés előtt teljesítenek, például egy áru vagy szolgáltatás kifizetése, mielőtt ténylegesen megkapnád azt. Az előlegfizetést az eladók néha a fizetés elmaradása elleni védelemként vagy az eladónak a szolgáltatás vagy termék nyújtásával kapcsolatos költségeinek fedezésére kérik.

Számos olyan eset van, amikor előlegfizetésre van szükség. A rossz hitelképességű fogyasztóktól megkövetelhetik, hogy előre fizessenek a vállalatoknak, és a biztosítótársaságok általában előleget követelnek meg ahhoz, hogy a biztosítottra kiterjesszék a fedezetet.

Az előlegek a vállalat mérlegében eszközként szerepelnek. Ahogy ezeket az eszközöket felhasználják, úgy kerülnek felhasználásra, és az eredménykimutatásban abban az időszakban kerülnek elszámolásra, amelyben felmerültek.

Az előlegfizetések általában két esetben történnek. Alkalmazhatók egy szerződésben rögzített esedékességi időpont előtt rendelkezésre bocsátott pénzösszegre, vagy a kért áruk vagy szolgáltatások átvétele előtt.