Azok az intézmények, ahol a beteg adott egészségi állapotához kapcsolódó egészségügyi tevékenységet elvégzik. Az ellátóhely nem más, mint a termék átadásának vagy a szolgáltatás igénybevételének helye.

Az ellátóhelyek fontossága jelentősen nőtt a koronavírus-járvány idején. Például bővült a gyerekek poszt-Covid-ellátása a Semmelweis Egyetemen (SOTE), az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika és a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika után a Szent Rókus Klinikai Tömbben található Semmelweis Egyetemi Szakrendelő Intézetben (SESZI). Itt ellátták azokat a gyerekeket, akik poszt-Covid-tünetektől szenvedtek.

Az egyetem gyermekgyógyászati rendeléseken azokat a 18 év alattiakat látták el, akik a koronavírus-fertőzés után 6-8 héttel, vagy akár több hónappal is az életminőséget rontó, elhúzódó tünetekkel küzdöttek. Ilyenek a szűnni nem akaró légúti panaszok (pl. nehézlégzés, köhögés), a fáradékonyság és a gyengeség is ezek közé tartozhat, mint ahogyan a végtagzsibbadás, a fejfájás, a szívdobogás-érzés, a mellkasi fájdalom is.