Az adósságrendezéssel akkor él a hitelfelvevő, ha nem képes kifizetni a hitelezői felé fennálló tartozását. A csőd bejelentése helyett a hitelfelvevő megkísérelhet adósságrendezést kérni a hitelezőjétől. Az adósságrendezés a hitelező és a hitelfelvevő között létrejött megállapodás, amelyben a hitelfelvevő csökkentett összegű fizetése teljes kifizetésnek minősül. Más szóval az adósságrendezés a hitelező és a hitelfelvevő között létrejött adósságcsökkentési megállapodás.

Az adósságrendezés során a hitelfelvevő egy adósságrendező társasággal léphet kapcsolatba, amely a nevében jár el. Az adósságrendezés tipikus folyamata a következő:

  1. A hitelfelvevő elmagyarázza pénzügyi helyzetét egy adósságrendező cégnek.
  2. A folyamat során az adósságrendező cég azt tanácsolja a hitelfelvevőnek, hogy hagyja abba a hitelezőinek történő fizetést, és helyette az adósságrendező cégnek teljesítsen kifizetéseket (alacsonyabb törlesztőrészlettel).
  3. Az adósságrendező társaság a hitelfelvevő által teljesített kifizetéseket egy megtakarítási számlára helyezi.
  4. Amint a megtakarítási számla elér egy bizonyos küszöbértéket, az adósságrendező társaság tárgyalásokat folytatna a hitelfelvevő hitelezőivel az adósságrendezésről.
  5. Ha a tárgyalások sikerrel járnak, az adósságrendező társaság megtartja a megtakarítási számlán lévő pénz egy részét (ezt az adósságrendező társaság díjként szedi be), a fennmaradó összeget pedig szétosztja a hitelfelvevő hitelezői között.