Ezzel a stratégiával vonulnak nyugdíjba egyre többen a harmincas éveikben

Lehet, hogy te is olvastál már olyan sikertörténeteket, amikor valaki akár a harmincas évei közepén gyakorlatilag „nyugdíjba vonult”. Nem, itt nem arról van szó, hogy bizonyos körülmények hatására ilyen hamar részesültek az állami nyugdíjban: saját maguk teremtették elő a tőkét ahhoz, hogy többet ne kelljen olyan munkát végezniük, amit csak kényszerből tettek addig.

Tőlünk nyugatabbra egyre többen, de már Magyarországon is vannak, akik néhány éve a következő stratégiát követik: pár évig jelentős spórolásba kezdenek a költségeik lehető legnagyobb mértékű visszaszorításával, aminek az a célja, hogy minél előbb felhagyhassanak az anyagi kényszerből végzett munkával. Erre használják egyre gyakrabban az „early retirement” kifejezést, ami magyarul a korai nyugdíjba vonulást jelenti.

Ez azonban így nem teljesen fedi a valóságot: egyrészt nem ténylegesen vonulnak nyugdíjba, tehát nem fizet az állam számunkra ezt követően sem nyugdíjjáradékot, másrészt pedig a legtöbb esetben ezek az emberek is dolgoznak valamilyen módon. Akik ezt az utat követik, általában azért vállalnak alkalmi munkákat, van némi bevételük, csak éppen nem fix, 8 órás bejelentett állás keretében, és inkább csak olyat, amihez tényleg kedvük van.

De hogyan is valósítható meg ez a „korai nyugdíj”?

Akik emellett a megoldás mellett döntöttek, sem tudtak többnyire egyik napról a másikra meggazdagodni, ez ugyanis általában azért egy hosszú folyamat eredménye, ráadásul hatalmas önfegyelmet is igényel. Tudatos készülés szükséges ahhoz, hogy ezt elérd, de a jutalom is megvan a végén: fiatalon egy új, kötöttségektől és kényszerektől mentes élet.

A „korai nyugdíjasok” módszerei különfélék lehetnek, a fő lépésekben viszont egyeznek: legyen olyan jövedelmed, aminek nagy részét meg tudod takarítani, ezt pedig fektesd be sikeresen.

Minél magasabb jövedelemmel rendelkezel ebben az időszakban, annál egyszerűbb havonta minél több pénzt félretenni. Azon is nagyon sok múlik ugyanakkor, mennyire vagy képes lecsökkenteni a kiadásaidat, hiszen megkeresheted a világ összes pénzét egy hónap alatt, ha aztán fel is éled.

Továbbá azon is nagyon hangsúlyos része a történetnek, hogy a megfelelő befektetést válaszd ki ahhoz, hogy a megtakarításaid tovább gyarapodjanak. Hiszen így biztosítod, hogy elegendő pénzzel rendelkezz ahhoz, hogy többet ne kelljen visszaülnöd egy irodába napi 8 órát dolgozni azért, mert muszáj.

És mekkora tőke kell a „korai nyugdíjhoz”? Felmérések szerint az éves költségeid 25-szörösére van szükséged, hogy megléphesd ezt, ez viszont attól is függ, mennyire vagy képes visszaszorítani a kiadásaidat. Nagyon fontos tehát a pénzügyi tudatosság.

Ha évekig gondosan odafigyelve visszafogod a költségeidet, és a lehető legtöbb pénzt teszed félre, amit aztán kellő utánajárással be is fektetsz, akkor jó eséllyel akár a harmincas vagy negyvenes éveidre már „nyugdíjba is vonulhatsz”.

Az anyagi függetlenség elérését követően sem töltik semmittevéssel a mindennapjaikat

Akik erre szánják rá magukat, tulajdonképpen nem a semmittevés reményében teszik, hanem hogy azzal foglalkozhassanak a továbbiakban, amiben örömüket lelik. A teljes munkaidő helyett például csak részmunkaidőben dolgoznak, ugyanakkor ebben az időben olyan dologgal foglalkoznak, amit szívesen tesznek, és képzik magukat mindemellett, mert van rá idejük.

Ez nagyon fontos, ugyanis kutatások bizonyítják, hogy gyakori az időskori szellemi leépülés azoknál, akik a nyugdíjkorhatár elérését követően felhagynak a munkájukkal, nem végeznek olyan tevékenységet, ami megdolgoztatná az agyukat. Éppen ezért, bármikor is lépünk ki a mókuskerékből, a mentális egészségünk érdekében továbbra is érdemes hasznosan tölteni az időnket.

Akkor is érdemes példát venned róluk, ha kivárnád a nyugdíjkorhatár elérését

Mi is tisztában vagyunk azzal, hogy nem lesz képes mindenki elérni ezt a célt. Azonban ha azt nem is látod megvalósíthatónak, hogy 5-10 év alatt elegendő tőkét gyűjts össze ehhez, arról érdemes lehet gondoskodnod, hogy időskorodra ne kelljen hiányt szenvedned semmiben.

A nyugdíjcélú megtakarítások ugyanis nagyon hasonlóan működnek, de sokkal kevesebb havi megtakarítással is összejöhet, hogy  a nyugdíjkorhatár eléréséig – ami jelenleg 65 év – elegendő pénzt halmozz fel ehhez.

A demográfiai krízis hatására ugyanis kérdéses, meddig marad 65 év a nyugdíjkorhatár, mikor emelik majd fel és mennyire, ahogyan az is, mennyi lesz az állam által biztosított nyugdíj összege. Már jelenleg is alacsonyabb járadékra számíthatsz, mint a fizetésed, de előrevetíthető, hogy ez a jövőben csak még kevesebb lesz. Kijelenthető tehát, amennyiben nem akarsz 75-80 éves korodig dolgozni, szükséged lesz arra, hogy valamilyen megtakarítást halmozz fel.

Több megoldás is rendelkezésedre áll

Ehhez jelenleg 3 államilag elismert és támogatott megoldás közül is választhatsz, ezek pedig az önkéntes nyugdíjpénztár, a nyugdíjbiztosítás és a nyugdíj-előtakarékossági számla. Mindegyik esetében nem csak a kamatok növelik majd a befizetéseidet, de az éves megtakarításod 20%-át is megkaphatod emellett adóvisszatérítés formájában.

Érdemes tehát megfontolni ezt a megoldást, és alaposan utánajárni a lehetőségeknek, mert egy idejében elindított nyugdíjcélú megtakarítással kellően megalapozhatod időskori anyagi biztonságodat.

Jelentkezzen díjmentes és független tanácsadásunkra!

Számíthat ránk a pénzügyekben az élet legtöbb területén. Ossza meg velünk elképzeléseit, és segítünk megtalálni azt, ami a legkedvezőbb megoldást nyújtja Önnek.
Ez történik,
miután jelentkezik

További cikkeink