Ezért ne nyúlj hozzá a megtakarításaidhoz akkor sem, ha a szomszédban háború van

Lassan két éve már, hogy ennek a cikknek az első változatát megírtuk, miután a tőzsde éppen 30 százalékot zuhant a frissen kirobbanó koronavírus-világjárvány következtében. Akkor azt mondtuk, hogy pánikra semmi ok, a megtakarításaid biztonságban vannak, még véletlenül se szállj ki belőlük, mert akkor biztosan sok veszteséget fogsz realizálni. A legjobb stratégia a várakozás, mert csak idő kérdése, hogy a tőzsdei árfolyamok helyreálljanak, ahogy a történelemben mindig is tették – mondtuk akkor. Két év távlatából kijelenthetjük, hogy igazunk lett. Éppen ezért most, az ukrán–orosz háborús helyzetben ugyanezt a türelmes várakozást javasoljuk az elhamarkodott tettek helyett.

Alig kezdtünk el kilábalni a járvány okozta gazdasági visszaesésből, egy újabb krízishelyzet alakult ki, ráadásul a szomszédban: Oroszország megtámadta Ukrajnát. A fegyveres konfliktusban Magyarország nem vesz részt, de a háború várhatóan kihatással lesz a tőzsdére, a forintárfolyamra, a nyersanyagokra és úgy általában a világgazdaságra. Nem mehetünk el tehát szó nélkül mellette.

Ezért fontos a tőzsde számodra akkor is, ha nem tőzsdézel

Az első, ami felmerülhet benned, hogy mi közöd a tőzsdéhez, főleg az amerikaihoz, ha nem is szoktál részvényt vásárolni. Azt viszont tudnod kell, hogy ha befektetési célú életbiztosítást kötöttél, vagy önkéntes nyugdíjpénztári tag vagy, netán nyugdíjbiztosításod van, akkor a te pénzed egy része is lehet a tőzsdén. Az USA gazdasága az egyik legnagyobb a világon, így az ami amerikai tőzsdén történik, az Európára, a magyar gazdaságra és te megtakarításaidra is hatással van.

Természetesen a felsorolt megtakarítási típusok nem csak részvényekből állnak, jócskán tartalmaznak állampapírt és egyéb értékpapírokat is, amik ellensúlyozzák, ha bezuhan a tőzsde. De az kétségtelen, hogy a tőzsdei teljesítmény kisebb-nagyobb mértékben befolyásolja az eszközalapod, befektetési portfóliód árfolyamát, vagyis a hozamaidat. (Ha megfelelő pénzügyi tanácsadót választottál, akkor erről nem most hallasz először.)

De mi van akkor, ha esik az árfolyam?

Veszteséget csak akkor realizálsz, ha kiszállsz a befektetésedből

Ne feledd az árfolyamok jelentését! Számodra az a legfontosabb, hogy mikor lépsz be a tőzsdére / befektetési alapba / eszközalapba, és mikor lépsz ki onnan. A vételi és eladási árfolyam különbözete lesz a te hozamod. Ami a kettő közt van, az majdhogynem lényegtelen.

Az árfolyam csak egy aktuális pillanatképet ad, hogy mi lenne, ha most vennéd ki a befektetésed. Éppen ezért nonszensz, amikor a média azzal riogat, hogy mennyit esett a tőzsde (vagy épp örvendezik, mennyit nőtt), mert ez csak azokra vonatkozik, akik adott pillanatban veszik ki a pénzüket a tőzsdéről. Emiatt azoknak kell aggódni, akik napi szinten adják-veszik a részvényeket. Azoknak nem, akiknek 10-20 évre szóló nyugdíj-előtakarékosságuk vagy egyéb megtakarításuk van.

Ezt elmondta Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vezérigazgatója is:

„Egy nyugdíjpénztárnál szinte értelmetlen egyéves hozamokat számolni a hosszú befektetési horizont miatt. (…) Ha évtizedekre fektetünk be, nem feltétlenül kell nézegetni az éves hozamokat.”

Egy megtakarítás pont azért hosszú távú befektetés, mert ha beüt egy válság, akkor akár 5-6 évet is érdemes benne ülni, amíg az árfolyam optimálissá nem válik. Azt viszont jól látjuk a fenti grafikonokból, hogy miután az árfolyam visszakapaszkodik a nullára, általában gyors és tartós emelkedésbe kezd. Aki tehát kitartott a válság alatt is, az igencsak jól járt később.

Mi lett volna például, ha a 2009-es válság kellős közepén, mikor olyan ijesztően estek az árfolyamok, befektettem volna az amerikai tőzsdére?

A válasz az, hogy 525 százalékos hozamom lett volna 2022-re, ami rendkívül magas, 14,73 százalékos éves átlaghozamnak felel meg.

Persze ez csak azokra igaz, akik nem ijedtek meg egyik visszaesésnél sem.

Milyen hatással volt eddig a háború az amerikai tőzsde árfolyamára?

Az amerikai tőzsde legnagyobb cégeit leképező tőzsdeindex, az S&P 500 árfolyamán  februárban nemigen érződött a háború hatása. Négy százalékot esett a háborút követő napokban – ez egy átlagos hét a tőzsdén, mondhatni.

Forrás: Google Finance

Nézzük, azóta hogy alakult a tőzsde! A lenti ábrán látható, hogy a háború hírére február végén lassult a tőzsde, azonban márciusban akkorát hajrázott, hogy közel kéthónapos csúcsot döntött. Áprilisban és májusban újra csökkenő trendet vett fel az amerikai tőzsde, de ekkor sem mélyzuhanás jellemezte, inkább cammogósan telepedett „medve” hangulat a befektetőkre.

Forrás: Google Finance

Egy évvel ezelőtthöz képest például így áll, mindössze 3,35 százalékos mínuszban:

Az S&P 500 elmúlt egy éve

Forrás: Google Finance

A hosszú távú befektetéseket tekintve egy év rövid időtávnak számít, nézzük meg tehát, az elmúlt öt évben hogy alakult az amerikai tőzsde! Bizony, öt év távlatában 68,95 százalékot emelkedett, ami évekre bontva magasabb, mint tíz százalékos hozamot jelentett a befektetőknek.

Forrás: Google Finance

Két év távlatából igencsak tanulságos megnézni, hogy a 30 százalékos visszaesés óta hol tartunk. Idézzük csak fel, hogy nézett ki ez az időszak az S&P 500 árfolyamára nézve!

S&P 500 árfolyama, 2020. január-március – a nagy visszaesés időszaka

Forrás: Yahoo Finance

És most nézzük meg ezt az óriásinak tűnő visszaesést történelmi távlatból!

Az S&P 500 árfolyama öt év távlatában

Forrás: Google Finance

Ami akkor egy végzetes visszaesésnek tűnhetett, 5 hónap alatt helyreállt, majd az árfolyam kétszeresére nőtt egy világjárvány közben.

A tőzsdén ez teljesen normális. A fellendülések és a visszaesések ciklikusan váltják egymást.

Az amerikai tőzsde elmúlt 90 évében például 12-szer (!) volt legalább 30 százalékos visszaesés.

Ezek után mégis miért tőzsdézik még bárki is? – teheted fel a kérdést. Azért, mert a tőzsdéről kijelenthető, hogy kellően hosszú időtávon eddig még mindig növekedett:

Az S&P 500 árfolyama 1982 és 2022 között

Forrás: Google Finance

Bármilyen válság jött az elmúlt 100 évben, a visszaeséseket előbb-utóbb mindig növekedés követte. Igaz, hogy akár több évbe is beletelt, mire az árfolyam visszakapaszkodott a nullára, majd pozitívba fordult. Ez elvileg nem szabadna, hogy zavarjon, elvégre hosszú távú megtakarítást indítottál 10-15-20 évre. Miért zavarna néhány év visszaesés, ha úgyse terveztél hozzányúlni a pénzedhez legalább 10 évig?

A korábbi nagy válságokat például ilyen növekedések követték:

A korábbi válságokat is növekedés követte

Forrás: awealthofcommonsense.com

Akkor ne menekítsem a megtakarításomat nemesfémbe vagy bármi másba?

Ha ránk hallgatsz, akkor ne nyúlj most a megtakarításodhoz. Ha nyugdíj-megtakarításod vagy más hosszú távú megtakarításod (pl. életbiztosítás) van, akkor fizesd tovább azokat, és semmi esetre se nyúlj hozzá a pénzhez, hacsak nincs akkora vészhelyzet, hogy nincs más opciód. A portfólióváltásnak sem feltétlen most van itt az ideje.

Ha a mostani árfolyamon veszed fel a pénzt vagy rosszkor váltasz portfóliót, akkor egész biztosan elszenveded a visszaesés okozta károkat, és garantáltan rosszabbul jársz, mint ha még legalább 5-6 évet vártál volna vele.

Pánikra tehát semmi ok. Ami a tőzsdén most történik, az teljesen normális. Légy türelemmel, és előbb-utóbb újra emelkedni kezd. Később hálás leszel magadnak érte.

További cikkeink