Ezért érdeke a munkáltatóknak is az egészséges munkavállaló

Egyre több munkáltató látja be hazánkban is, bizony ő is érdekelt abban, hogy a munkavállalói megőrizzék az egészségüket, ehhez pedig fontos, hogy ő maga is hozzájáruljon. Már olyan munkahelyek is vannak, ahol hosszú távú egészségfejlesztési programokat is működtetnek, ez azonban még nem mindennapos: a dolgozók számára kötött egészségbiztosítás viszont már egyre elterjedtebb.

Az elmúlt években egyre hangsúlyosabbá vált az, hogy a munkaadók érdeke is, hogy a munkavállalóik megbecsülve érezzék magukat a munkahelyükön. Ehhez kapcsolódik továbbá az is, hogy szintén közös érdek az, hogy az egészségüket is megőrizzék.

Ráadásul azért is fontos erre figyelmet fordítani, mert a magyar munkavállalók egészségi mutatói európai összehasonlításban is rossznak mondhatóak. Egyre inkább központi témává válik hát az egészségfejlesztés, a hatékony megelőzés és az egészségügyi szolgáltatásokhoz való jobb hozzáférés biztosítása – ezeken a területeken pedig a munkáltatóknak is egyre nagyobb szerep jut.

Több okból is érdeke egy munkáltatónak, hogy egészségesek legyenek a munkavállalói

Az, hogy egy munkáltató mennyire törődik az alkalmazottak egészségével már munkahelyválasztás szempontjából is egyre fontosabb tényezővé válik. Többek között ezért is van annak jelentősége, hogy a munkaadók is foglalkozzanak a kérdéssel:

hiszen ez elégedettebbé és lojálisabbá teheti a munkavállalóit.

Például egy egészségbiztosítás, mint béren kívüli juttatás – ami már hazánkban is egyre elterjedtebbé válik – pozitív üzenetet hordoz, hiszen a dolgozók kiemelt szolgáltatást kapnak a munkájukért cserébe a fizetésükön túl azzal, hogy magánegészségügyi ellátásokra nyílik lehetőségük. Ennek keretében pedig a vizsgálatok és az ellátások a legmodernebb egészségügyi felszerelések használatával, kellemes környezetben történnek, várólisták és több órás várakozások nélkül.

Ráadásul mivel ebben az esetben csoportos biztosításról van szó, többnyire olyan szolgáltatások is biztosítva vannak ilyen esetben, amelyek egyéni biztosítás keretében nem, vagy csak magasabb havidíjért cserébe. További előnye még ennek, hogy ilyen keretek között olyan személy is juthat magán egészségbiztosításhoz, akivel a kórelőzménye alapján egyénileg már nem kötne szerződést a szolgáltató. Ha mindezt pedig komplex egészségfejlesztési program keretében kapják az alkalmazottak, még inkább hozzájárul ahhoz, hogy fontosnak érezzék magukat egy cégnél.

Ugyanakkor ezen túl is növelheti egy cég versenyképességét mindez.

Kimutatták, hogy ott, ahol figyelmet fordítottak az egészségfejlesztésre, és például egészségbiztosítás keretében éves szűrővizsgálatokra jártak az alkalmazottak, akár 10-30%-kal is csökkent a táppénzes napok száma, tehát kevesebb időre estek ki a munkából a dolgozók betegségek miatt. Emellett nem nehéz belátni azt sem, hogy egy munkavállaló akkor terhelhető, akkor tud fókuszálni és jól teljesíteni, ha egészséges – ennek hiányában viszont a munkavégzés színvonala is romolhat.

Sokszor maga a munka betegíti meg az alkalmazottakat

Egy másik oldala annak, miért nem elhanyagolható a munkaadó részéről sem, hogy figyelmet fordítson az alkalmazottai egészségére az az, hogy sok esetben éppen maga a munka okozhat egészségügyi problémákat.

Abból kifolyólag, hogy egyre elterjedtebb számos munkakör tekintetében a multitasking igénye, vagyis az, hogy egy munkavállaló egyszerre több feladatot is kézben tartson, jellemzővé vált a pszichés túlterheltség a dolgozók körében. Ez pedig komoly következményekkel járhat: például felléphet ennek hatására a teljesítményt is rontó szorongás, ami a feladatairól is elvonhatja az érintett figyelmét, ez pedig a munkavégzés minőségére is negatívan hathat. Mindezt tovább fokozzák a stresszes életmód egyéb velejárói: a helytelen és rendszertelen táplálkozás, a kevés testmozgás, a kialvatlanság.

Ezek pedig együttesen az immunrendszer legyengüléséhez is vezethetnek, ami megkönnyíti a betegségek kialakulását. 

Ugyanakkor a sokakat érintő folyamatos ülőmunka is veszélyeket rejthet magában. Még nagyobb probléma, hogy többnyire arra sincs hangsúly fektetve, hogy az érintettek rendszeresen tornázzanak (például gerinctorna) ennek ellensúlyozására. Ez hosszabb távon a vállban valamint a lapockák között sugárzó fájdalomhoz, illetve derékfájáshoz vezethet. Ugyanakkor a fizikai munkát végzők sincsenek jobb helyzetben: ebben az esetben többnyire például a hibás emelési mozdulatok vezethetnek derék fájdalmakhoz.

A feladatvégzés romlásán túl pedig mindez hozzájárulhat ahhoz is, hogy a dolgozó gyakrabban esik ki a munkából egészségügyi problémák miatt. Sőt, egy idő után akár új munkahely után is nézhet, ha úgy érzi, nem foglalkoznak a munkavégzéséből fakadó problémáival.

Érdemes tehát hangsúlyt fektetni az egészségfejlesztésre a munkahelyeken is

Kétség nem fér ahhoz, hogy egy munkáltató egyik legnagyobb értéke az egészséges munkavállaló. Ahogyan ahhoz sem, hogy éppen emiatt kiemelt szerepet kell, hogy kapjon a munkahelyen is az egészségfejlesztés.

Többféle eszköz is kínálkozik erre, ugyanakkor már az is pozitív fejleménynek tekinthető, hogy az elmúlt években egyre több cégnél jelent meg béren kívüli juttatásként az egészségbiztosítás – 2018-as adatok szerint több mint 10 ezer munkahelyen bevett szokás már ez. Bár az idei évtől ez a lehetőség már nem adómentes, még mindig kedvezőbb az adózása, mint például a munkabérnek, valamint ahogyan azt már említettük,

a munkavállalók, valamint a leendő munkavállalók szemében is értéket képvisel.

A jelek szerint pedig a jövőben még ennél is nagyobb hangsúlyt kap majd a munkahelyeken az alkalmazottak egészsége: már most is vannak olyan cégek, ahol komplett egészségfejlesztési programok működnek. Ilyen esetekben a magán egészségbiztosításon túl például rendszeresen szerveznek eseményeket a dolgozók számára az egészség jegyében, táplálkozási-, mozgással kapcsolatos, illetve szükség esetén akár mentális tanácsadás is biztosított lehet, valamint sportolási lehetőség is rendelkezésre állhat, és így tovább.

Ebből kifolyólag pedig előrevetíthető, hogy a munkavállalók körében is egyre nagyobb szerepet kap majd az álláskeresés, vagy az aktuális munkahely megítélése során az, hogy egy munkaadó mekkora hangsúlyt fektet alkalmazottai egészségének megőrzésére.

Jelentkezzen díjmentes és független tanácsadásunkra!

Számíthat ránk a pénzügyekben az élet legtöbb területén. Ossza meg velünk elképzeléseit, és segítünk megtalálni azt, ami a legkedvezőbb megoldást nyújtja Önnek.
Ez történik,
miután jelentkezik

További cikkeink