Összegyűjtöttük azokat a szűréseket, amiket ha az éves rutinunk részévé teszünk, jó eséllyel maradhatunk egészségesek.

Vér- és vizeletvizsgálat (labor)

Az első és a legfontosabb a vér- és vizeletvizsgálat, ezzel érdemes kezdeni az éves állapotfelmérést (sok esetben megéri magánlabort választani). Átfogó képet kaphatunk az anyagcsere-folyamatainkról, a hormonszintjeinkről és a fontosabb belső szerveink működéséről, vagyis a több tucat paraméterből alaposan megismerhetjük az aktuális egészségi állapotunkat. Ha valamelyik érték túl alacsony vagy magas, akkor érdemes elmenni a vonatkozó szakrendelésre, és utánajárni a rendellenesség okának.

orvosi vizsgálatot végeznek egy laborban

Vérnyomás és EKG

Hazánkban is rendkívül magas a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők száma, akik közül sokan bele is halnak ezekbe. Amellett, hogy egészséges életmódra kell törekedni (testmozgás, koleszterinszegény diéta), érdemes rendszeresen megmérni a vérnyomásunkat, illetve az orvosnál EKG-géppel megnézetni a szívünk működését.

Nőgyógyászati szűrés

Mint azt korábbi cikkünkben is megírtuk, évente 400 nő hal meg méhnyakrákban. Ez a szám alacsonyabb lehetne, ha ezeknél a nőknél hamarabb észrevették volna a betegséget. Ezért is érdemes minden évben elmenni nőgyógyászati szűrésre. A nőgyógyász kenetvétellel és hüvelyi ultrahanggal megvizsgálja, van-e daganatra vagy kóros elváltozásra utaló jel. Igaz léteznek már otthoni HPV-tesztek, a nőgyógyászt ez esetben sem érdemes megspórolni. Fiatal lányoknak pedig érdemes beadatni a HPV elleni védőoltást még a szexuális élet megkezdése előtt.

Prosztataszűrés

Egy egész hónapot szántak arra a No Shave November mozgalom hívei, hogy a prosztatarák éves ellenőrzésének fontosságára felhívják a figyelmet, ami nem véletlen: minden évben 220.000 férfi hal meg prosztatarákban. Magyarországon éves viszonylatban 400. A férfiak sokszor nem mennek szűrésre, mert kínosan élik meg a vizsgálatot, pedig 40 év felett már nagyon erősen javasolt az éves szűrés, főleg hogy ez a betegség is gyógyítható vagy legalább kezelhető lenne, ha időben észreveszik.

Mammográfia (mellrákszűrés)

Magyarországon évente mintegy 8 ezer új emlőrákos beteget fedeznek fel. Sőt mi több, a nőket sújtó daganatos betegségek egyharmada mellrák. Korai észlelés esetén azonban a daganat szövődmények nélkül eltávolítható lenne. Jól mutatja a prevenció hatásosságát, hogy az EU-ban 255 mellrákos haláleset jut százezer főre, míg Magyarországon ez a 350-et is eléri. 50-60 éves kor közötti nőknél fordul elő leginkább, de nem kizárható a kialakulása 40 éves kor alatt sem. A hajlam sem mellékes: ha a családban volt már mellrák, akkor a szűrés fokozottan ajánlott.

Fogászat

A megnyerő mosoly mindenkinek fontos, éppen ezért a fogaink rendben tartására is rá kell szánnunk legalább évi egy látogatást a fogorvoshoz. Lehet, hogy nem fáj egyik fogunk sem, és látszólag minden rendben van velük, a fogorvos ettől függetlenül láthatja nyomait egy potenciális szuvasodásnak, fogbetegségnek, és megelőző kezelést írhat elő. De ha valóban minden rendben, évi egy fogkőleszedés akkor sem árt.

Bőrgyógyászati szűrés

A világban óránként hal meg valaki melanómában, azaz bőrrákban. 10 év alatt ráadásul több mint 50%-kal nőtt a bőrrákban szenvedők száma. Fontos a megfelelő naptej használata és az önellenőrzés is, ugyanakkor évente egyszer érdemes bőrgyógyásszal is megnézetni az anyajegyeinket.

Ezek a szűrések akár magánúton is igénybe vehetők

Ha nem akarsz a háziorvostól beutalót kérni, és hosszasan várakozni az orvosi rendelőben, akkor ezeknek a vizsgálatoknak a többsége privát egészségbiztosításokkal is igénybe vehető. Sokan így is fizetnek az orvosnak. A nők jelentős része magánrendelésre megy, ha nőgyógyászról van szó. Biztosítással sokszor jobban megéri kezelésre járni, mint külön-külön, egyesével fizetgetni az orvosokat, minden egyes alkalommal.

Egy magán-egészségbiztosítás sok mindenre jó. A fogászati szűrés inkább csoportos egészségbiztosításoknál jellemző, a többi viszont általában része az éves-kétéves szűrővizsgálati csomagnak. Panasz esetén vagy szakorvosi utasításra viszont ezek a vizsgálatok korlátlanul igénybe vehetőek, mint ahogy az orvosi szakrendelések is.