Ezekért az egészségügyi okoseszközökért állsz majd sorba néhány év múlva

Az utóbbi években a magyar piacon is elérhetővé váltak azok az okoseszközök, amelyek különböző, korábban legfeljebb az orvosi rendelőkben rendelkezésre álló adatokkal segíthetik az átállást az egészségesebb életmódra. Az alábbiakban bemutatunk néhány eszközt, amelyek segíthetnek a sportolásban, diétában és az egészségmegőrzésben.

Természetesen olyan okoseszköz nem létezik, ami képes önmagában egészségesebbé tenni. Az életmódváltás döntés kérdése, amit magunknak kell meghozni, ugyanakkor az átálláshoz hatékony segítséget nyújthat néhány digitális eszköz. Az alább bemutatott eszközök az eredményeink nyomon követésében segíthetnek, motivációt adhatnak, de akár a kezelőorvos munkáját is megkönnyíthetik, és a súlyos betegségek korai felismerésében segíthetnek.

Okosóra és fitneszpánt

A legnépszerűbb, az egészséges életmóddal legszorosabban összefüggő okoseszközök az okos karórák. A technológia nagy utat járt be, az első okosórát még elsősorban szöveges üzenetek olvasására és küldésére, vagy beszélgetésre tervezték. Bár a Google és az Apple is próbálkozott ezzel, ezek az eszközök sosem váltak népszerűvé, ezekre a célokra az emberek egyszerűen kényelmesebbnek találták a mobiltelefont.

Az utóbbi években azonban világossá vált, hogy az okosórák jövője az egészségmonitorozás lesz. Az Apple Watch volt az egyik első olyan karóra, ami képes volt a pulzus mérésére, bár ez csak a sokfunkciós, méregdrága okosóra egyik funkciója volt. Ezt követően más gyártók is betörtek a piacra, immár kifejezetten az egészségre fókuszáló termékekkel. Ezek képesek pulzusszámot mérésére, edzés esetén jelezhetik, mennyi kalóriát égethettünk el.

A Xiaomi és a Huawei csuklópántjai a pulzusszám mellett beépített lépésszámlálóval és alvásmonitorozó alkalmazással is rendelkeznek, áruk nem éri el a 20 ezer forintot. A Huawei-féle Honor Band 4-es fitneszpántot például bruttó 17 ezer forint körüli összegért lehet megvenni, a beállítását mobiltelefonon, a Huawei Health nevű ingyenes alkalmazás segítségével lehet elvégezni. A mérési eredményeket a pánt automatikusan egy felhőtárhelyre küldi, így ezeket később másik telefonról is el lehet érni.

A fitneszpántok nemcsak a sportoláshoz nyújtanak segítséget, hanem akár olyanoknak is segíthetnek, akik valamilyen szív- és érrendszeri zavarral küzdenek. A pántokon beállítható, hogy a normálistól eltérő pulzusszám esetén figyelmeztető jelzést küldjenek.

Beállítható az is, hogy az eszköz hosszú távú statisztikákat készítsen a pulzusszámról, amit később az orvosnak is bemutathatunk pontosabb diagnosztika érdekében.

Magyar fejlesztésű mobil EKG

A jövőben várhatóan tovább finomodnak majd ezek a mérőeszközök, és már nemcsak pulzusszámot, de vérnyomást is képesek lesznek mérni, és az adatokból elektrokardiogramot (EKG-t) is készítenek. Az EKG-s karórákat már fejleszti többek között a Samsung és az Apple, de a mobil EKG-mérés már most is valóság.

WIWE néven már kapható a magyar fejlesztésű mobil EKG-mérő, bár ezt nem karórába, hanem névjegykártya méretű eszközbe építették.

A WIWE célja, hogy monitorozza a szívritmuszavar jeleit, és előre jelezze a stroke és a hirtelen szívmegállás esetleges kockázatát. Az eszköz az EKG-eredmények mellett mutatja a szívritmus szabályosságát és az esetleges eltéréseket, valamint tájékoztatást ad a kamrai heterogenitásról, vagyis a szívizmok működésének állapotáról is.

A hagyományos vérnyomásmérők szintén komoly fejlődésen mentek keresztük, a friss modellek már alkalmazkodnak az adatalapú orvoslás követelményeihez. Az Omron gyártmányú, bluetoothos vérnyomásmérő például szintén okostelefonhoz kapcsolható az Omron Connect alkalmazás segítségével, amely automatikusan eltárolja a mérési eredményeinket. Az alkalmazás segítségével lehet napi, heti és havi grafikonokat készíteni a vérnyomásunkról, amit e-mailben egyszerűen megoszthatunk az orvosunkkal. A készülék emellett jelzi azt is, ha nem megfelelően helyeztük a karunkra a mandzsettát a méréshez.

Okosmérleg, okostükör, okosöngyújtó

Az egészségügyi okoseszközök egy másik csoportja a diétához nyújt segítséget. Ma már 10-15 ezer forintért is elérhetők az okosmérlegek, amelyek a testsúly mellett egyéb fontos mutatók mérésére is képesek. A Xiaomi Mi Body Composition Scale nevű mérlege például nemcsak kiszámítja az ember testtömegindexét (BMI), de bioelektromos impedianciaanalízis (BIA) segítségével azt is meg tudja állapítani, hogy a rajta álló ember szervezetében milyen a víz, a zsír, a fehérje és az ásványi anyagok aránya.

Ehhez nagyon enyhe erősségű, gyakorlatilag érzékelhetetlen elektromos áramot vezet a telepeiből a testbe, és az elektromos ellenállás kiszámítása alapján képes megállapítani a testzsír arányát, a testben lévő víz mennyiségét, a zsigeri zsírt és az adott személy csonttömegét is. Ahogy más eszközök esetén, ezek az adatok is egy mobil-alkalmazáson keresztül tekinthetők meg, és akár hosszú távú statisztika is készíthető belőlük, így nyomon követhetjük például egy diéta vagy edzés hatékonyságát. Hasonló célra alkalmas a Kickstarteren finanszírozott, jelenleg az internetről rendelhető Naked okostükör, ami a testzsírszázalék mellett az izomtömegről is pontos adatokat szolgáltat – az eszköz ideális azoknak, akik bármilyen alakformáló edzést végeznek, hiszen komoly motivációt jelenthet, ha napról napra láthatják a munkájuk eredményét.

A motiváció járt a fejlesztők fejében Slighter nevű okosöngyújtó megtervezésekor is. A szintén online megrendelhető eszköz a dohányzásról való leszokásban hivatott segíteni: az eszköz az első héten csupán vizsgálja tulajdonosának dohányzási szokásait, adatokat küldve a mobil-applikációnak arról, hányszor gyújtunk rá. Ezt követően elérhető célokat tűz ki a rágyújtások csökkentésére, figyeli, hogyan haladunk a leszokással, és pontszámmal jutalmazza, ha elértük a kitűzött célokat – az eredményeket ezután akár a közösségi médiában is meg lehet osztani.

A szűrővizsgálatokat nem helyettesítik az okoseszközök

Okoseszköz ide vagy oda, a rendszeres szűrések továbbra is nagyon fontosak. Ma már Magyarországon is elérhetőek a privát egészségbiztosítások, amik többek közt éves menedzserszűrést tesznek lehetővé.

Jelentkezzen díjmentes és független tanácsadásunkra!

Számíthat ránk a pénzügyekben az élet legtöbb területén. Ossza meg velünk elképzeléseit, és segítünk megtalálni azt, ami a legkedvezőbb megoldást nyújtja Önnek.
Ez történik,
miután jelentkezik

További cikkeink