Amit a köznyelv egyszerűen csak gluténérzékenységnek nevez, az valójában háromféle betegségre bontható, melyekben annyi a közös, hogy a glutén váltja ki a tüneteket, de más-más vizsgálatot és kezelést igényelnek.

A három típus:

  • cöliákia (másnéven liszt- vagy gluténérzékenység),
  • búza- vagy gabonaallergia
  • és a nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS).

búzaallergia és a cöliákia közti fő különbség az, hogy az előbbi egy táplálékallergia, utóbbi viszont egy autoimmun betegség. Mindkettőt a gabonafélékben található fehérje, a glutén, pontosabban annak egy komponense, a gliadin váltja ki.

Akinek búza- vagy gabonaallergiája van, annak nem is feltétlen kell belőle ennie, elég megérintenie vagy egy légtérben lennie a gabonával, és rögtön allergiás tünetek (általában légúti panaszok) jelentkezhetnek rajta. Az ő szervezetükben ilyenkor megnő az antitestek szintje, ez a búzaliszt-specifikus immunglobulin-E, azaz IgE túl magas szintjéből látható.

Ebben tér el a cöliákia a búzaallergiától

Glutén fogyasztásakor a cöliákiás beteg szervezete nem tudja feldolgozni az említett fehérjét, téves immunválaszt ad rá, és ellenanyagot termel. Ez az immunreakció károsítja a vékonybél nyálkahártyáját, megsérülnek a bélbolyhok, amik ezután ellaposodnak, és el is halnak, ami súlyos emésztőrendszeri panaszokhoz vezet.

A cöliákiára gyógymód egyelőre nem ismert, egyedül a gluténmentes diéta, vagyis a glutén teljes elhagyása segít. Az olyan gabonákban, mint búza, rozs, árpa, zab, tönköly, kamut-búza vagy ezek hibrid változatai, mindben található glutén (jóllehet a zab a cöliákiások egy részénél nem mutatkozik allergénnek).

Mik a cöliákia (glutényérzékenység) tünetei?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége szerint a cöliáka tünetei közé tartozik a krónikus hasmenés, a puffadt, vékonyfalu has (pókhas), az étvágytalanság, indokolatlan fogyás, gyermekeknél pedig hossz- és súlynövekedés elmaradásában is megnyilvánul. Ide sorolható még a székrekedés, refluxbetegség, ízületi és bőrpanaszok (ekcéma, korpás fejbőr), migrén, krónikus fáradtság, sőt akár depressziót is okozhat.

Fontos, hogy a búzaallergiával ellentétben a tünetek nem azonnal, hanem néhány óra, vagy akár néhány nap eltéréssel jelennek meg.

Ezzel szemben nem cöliákiás gluténérzékenységben (NCGS) a magyar lakosság 7-12%-a is szenvedhet dr. Fuszek Péter, az I. Sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi adjunktusa szerint, ami több százezer embert jelent.

Ebben tér el az NCGS a cöliákiától

nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) nem autoimmun folyamat, de a pontos kiváltó oka még ismeretlen az orvostudomány számára. A beazonosítást nehezíti, hogy összetéveszthető az irritábilis bélszindrómával (IBS), mert ennél is tünetfokozó hatású lehet a búza, ám esetükben nem a glutén váltja ki a tüneteket. De akár egy hosszabb antibiotikumos kezelés is okozhat nem cöliákiás gluténérzékenységre hasonlító tüneteket.

Az NCGS puffadást, hasmenést, hasi diszkomfortérzetet, illetve alvászavart okozhat, de a cöliákiával ellentétben bőrgyógyászati, ideggyógyászati, nőgyógyászati és ízületi problémákat nem. A másik fontos különbség, hogy szinte azonnal hat, akár étkezés után húsz perccel jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek, míg – ahogy már említettük – cöliákiánál ez órákba, sőt napokba telhet.

Ahhoz, hogy az NCGS-t megállapítsák, előbb búzaliszt-allergiára és cöliákiára kell tesztet végezni.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Aki a fent felsorolt tünetegyütteseket rendszeresen tapasztalja magát, annak mindenképp érdemes orvoshoz fordulnia. Nem ajánlatos öndiagnózisba kezdeni, sem önkéntes gluténdiétát választani. Ha nagyjából kivonjuk a glutént az étrendünkből, majd mégis elmegyünk egy szűrésre, akkor lehet, hogy fals eredményt kapunk vissza a lecsökkent gluténszint miatt, ám ettől még lehetünk gluténérzékenyek. Ez veszélyes lehet.

Milyen vizsgálatok javasoltak?

Ezt az orvos fogja megállapítani, de megemlítjük, melyik esetben várhatóan melyik labortesztet fogja javasolni. Allergiagyanúnál nutritív paneles tesztre fog küldeni, ahol az allergénspecifikus IgE molekulák emelkedett szintjét vizsgálják.

Cöliákia gyanúja esetén szerológiai szűrővizsgálat szükséges, ilyenkor a szöveti transzglutamináz IgA és IgG elleni antitestek koncentrációját mérik. Az antitestek koncentrációjából jól lehet következtetni a betegség súlyosságára. Pozitív esetben ajánlott – főleg gyermekkorban – a deamidált gliadin IgA és IgG antitestek vizsgálatát is kérni a pontos diagnózis érdekében.

A cöliákia felismerését az EMA IgA/IgG antitestek kimutatása is segíti. Az antitestek vizsgálata azért is fontos a gliadinra adott immunválasz után, mert így a betegséget el lehet különíteni a gluténbeviteltől teljesen független, de ugyancsak bélboholy-károsodással járó egyéb rendellenességektől (tehéntej-allergia, giardiázis, különböző vírusos fertőző betegségek).

Bizonyos esetekben indokolt lehet a vékonybél-biopszia, ilyenkor – általános vagy helyi érzéstelenítésben – a bélbolyhok állapotát endoszkópos szövetmintavétellel vizsgálják.

Ha nincsenek tüneteink, de közeli hozzátartozónk cöliákiás, vagy olyan betegségünk van, ami növeli ennek a kialakulásának a kockázatát (pl. 1-es típusú diabétesz), akkor érdemes genetikai vizsgálatot végeztetni. Ilyenkor nyálból vagy vérből vett minta alapján állapítják meg a genetikai hajlamot.

Magánellátásban gyorsan, várakozás nélkül

Ha nem akarunk az állami kórházakban várakozni, akkor szerencsére már magánrendelőkben is elvégeztethetjük a fenti laborvizsgálatokat. Ezeknek az ára 10-20 ezer forintnál kezdődik, és ennél azért borsosabb is lehet. Éppen emiatt érdemes elgondolkodni egy magán-egészségbiztosítás elindításán, mert a legtöbbjük fedezi ezeket a vizsgálatokat.